Kurang sel darah merah boleh akibatkan anemia. Pernah dengar? Macam mana nak tahu? Bila hemoglobin, nama sains sel darah merah berada pada paras bawah normal. Anemia beri kesan buruk pada OTAK.

Tekanan aliran darah naik mendadak untuk pam ke dalam OTAK. Bila dipam mengejut. Hilang keseimbangan. Aliran ke Cerebral Cortex berkurang. Terjadi radang pada neuron. Akibatkan penurunan fungsi kognitif (demensia).

Siapa yang berisiko kena anemia? Anemia mudah serang wanita. Lelaki tak terkecuali. Tapi risiko lebih tinggi dalam wanita.

Kira-kira separuh wanita mengandung hidap anemia. Nak elak anemia, paras hemoglobin tak boleh rendah pada 11.5 G/DL. Kesannya, lahirnya bayi pramatang, kurang berat, pucat dan kuning.

Ibu Hamil Jika HB Bawah 11.5, Makanan Ini Bagus Naikkan HB Ke Tahap NormalAnemia dalam ibu hamil boleh akibatkan depression. Terutama selepas bersalin. Kitaran tidur juga terganggu. Juga penyumbang kepada masalah ‘uterine atony.’

Ikut kajian dalam StatPearls pada tahun 2021:
“Selepas melahirkan, tanpa pengecutan uterus. Arteri spiral akan alami pendarahan menyebabkan postpartum hemorrhage.”

Pernah dengar? Bahasa mudah, rahim lambat kecut. Perut jadi besar. Boleh sebabkan pendarahan dan sakit berterusan pada rahim.

Apa punca utama anemia?

IKLAN

Kurangnya zat besi. Zat besi bahan utama yang membentuk sel darah merah. Tugas lain zat besi banyak; cegah jangkitan dan baiki tidur.

Apa yang bantu zat besi diserap badan dengan lebih banyak? Vitamin C.

Apa yang halang zat besi daripada diserap oleh badan? Teh, susu dengan kopi. Mungkin boleh ingat balik banyak mana ambil tiga ni.

Ni tips untuk cegah anemia melalui snek kekacang pistachio.

Tahu tak pistachio ada jumlah zat besi paling tinggi dalam kalangan kacang? Dijuluki ‘kacang mesra ibu hamil.’

IKLAN

4 kali ganda lebih tinggi berbanding badam, gajus dan kacang Brazil. Ada vitamin B6. Bantu badan hasilkan sel darah merah sihat. Power tak power?

Ibu Hamil Jika HB Bawah 11.5, Makanan Ini Bagus Naikkan HB Ke Tahap Normal
Ramai yang salah anggap punca letih, kerap pening, kaki tangan sejuk sebagai tanda kerja kuat. Atau kurang tidur. Nakkan kepastian? Buat health checkup.

Kurang vitamin B12 dan folic acid juga antara punca anemia. Kesannya, tangan kaki rasa kebas kesemutan. Badan kurang keseimbangan. Mudah pitam.

Sebab itu penting untuk ibu hamil jaga diet ketika tempoh kandungan. Untuk naikkan paras hemoglobin pada tahap normal.

Antara makanan yang disarankan untuk elak anemia:
https://neuroversiti.com/19-makanan-kaya-zat-besi/

IKLAN

Kredit: Dr Rizal Abu Bakar

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Ibu Hamil Jika HB Bawah 11.5, Makanan Ini Bagus Naikkan HB Ke Tahap Normal

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!