Siapa pun tidak pernah menjangkakan kes yang bermula di Wuhan ini kini semakin meragut banyak nyawa di seluruh dunia. Terbaru, jumlah kes jangkitan Covid-19 kini sudah pun mencecah angka satu juta di seluruh dunia.

Laporan Astro Awani mendedahkan pandemik yang bermula di Wuhan itu kini meledak di Amerika Syarikat dengan angkat kematian yang terus meningkat dari hari ke hari terutama di Itali dan Sepanyol.

Malah menurut data yang dikeluarkan oleh Universiti Johns Hopkin, virus itu setakat ini telah membunuh lebih 51,000 dengan angka korban terbesar dicatat di Itali, diikuti Sepanyol dan AS.

Makin Bertambah, Jumlah Jangkitan Covid-19 Cecah Angka 1 Juta Seluruh Dunia, Awas!Makin Bertambah, Jumlah Jangkitan Covid-19 Cecah Angka 1 Juta Seluruh Dunia, Awas!

Sesungguhnya perkhabaran ini semakin membimbangkan kita namun dengan memastikan setiap dari kita mengambil pendekatan untuk akur dan patuh kepada PKP yang diarahkan, jangkitan yang menular ini pastinya berjaya kita tangani dengan baik.

Artikel berkaitan: Kalau Rakyat Masih Berdegil WHO Jangka Kes Covid-19 Malaysia Meningkat Pertengahan April

IKLAN

Berikut berita penuh mengenai hal ini di Astro Awani.

JUMLAH kes jangkitan COVID-19 kini mencecah angka 1 juta di seluruh dunia.

Pandemik yang bermula di Wuhan, China itu kini meledak di Amerika Syarikat (AS) dengan angka kematian terus meningkat di Itali dan Sepanyol.

Makin Bertambah, Jumlah Jangkitan Covid-19 Cecah Angka 1 Juta Seluruh Dunia, Awas!Makin Bertambah, Jumlah Jangkitan Covid-19 Cecah Angka 1 Juta Seluruh Dunia, Awas!Menurut data yang dikeluarkan Universiti Johns Hopkin, virus itu setakat ini telah membunuh lebih 51,000 dengan angka korban terbesar dicatat di Itali, diikuti Sepanyol dan AS.

IKLAN

Data yang direkod menunjukkan 100,000 kes pertama dicatat sekitar 55 hari, manakala 500,000 kes direkod dalam 76 hari.

Makin Bertambah, Jumlah Jangkitan Covid-19 Cecah Angka 1 Juta Seluruh Dunia, Awas!

Angka kes meningkat sekali ganda kepada 1 juta sepanjang lapan hari lalu.

IKLAN

Jumlah kes meningkat 10 peratus pada Khamis berbanding hari sebelumnya, kali pertama kadar peningkatan mencecah dua angka sejak virus berkenaan menular di luar China.

Makin Bertambah, Jumlah Jangkitan Covid-19 Cecah Angka 1 Juta Seluruh Dunia, Awas!

 

Sejumlah 117 kes dan wilayah melaporkan lebih 100 kes, 50 negara dengan wabak melebihi 1,000 dan tujuh dengan 50,000 kes atau lebih, kebanyakannya di Eropah.

Kadar kematian global kini lima peratus daripada jumlah kes, dengan beberapa negara termasuk United Kingdom, AS dan Sepanyol melaporkan peningkatan angka kematian beberapa hari kebelakangan.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI