Kita akui sebagai ibu bapa, ada waktunya kesabaran kita terduga. Ada waktunya kita tidak mampu menahan sabar untuk memarahi anak-anak. Jangan biarkan emosi sebegini terus menjerat diri kita. Kegagalan kita mengawal kemarahan ini akan memburukkan keadaan. Malah emosi anak juga akan turut terkesan.

Walaupun masih kecil, mereka pastinya merasa takut, marah dan menjadi benci kepada ibu bapa. Inilah yang sebolehnya kita elakkan. Menurut Dr Rizal Abu Bakar, Pakar Otak, elakkan memarahi anak secara terus kerana anak memberi kesan kepada mereka. Ada cara yang dikongsikan oleh beliau.

Baca: Anak Menangis, Merengek Datangnya Dari Kita. Mak Ayah Cuba Beri Perhatian!


 


Di saat kita marah pada anak, elak dari bercakap terus. Suara yang akan keluar adalah suara emosi marah. Umpama petir dan guruh di langit.

Kalau berterusan cakap dengan nada marah tiga perkara akan berlaku:

1. Mereka takut, benci dan marah pada mak ayah.
2. Mereka runtuhkan harga diri atau self esteem.
3. Itulah model komunikasi yang mereka akan pakai.

Tenangkan diri. Bagaimana? Semudah 3 cara ini:

IKLAN

1. Tukar fisiologi. Caranya ialah tarik nafas dalam- dalam. Hanya 3 kali. Kaedah ini akan tukar mode surviving iaitu fight or flight.

Mode ini siapkan diri anda untuk berperang. Mode ini juga aktifkan sistem saraf simpatetik. Bila bernafas dalam dalam anda tukar sistem fisiologi. Anda beralih kepada relax and release mode. Anda aktifkan sistem saraf parasimpatetik. Anda jadi tenang. Lebih santai. Otak mudah untuk mengatur ayat.

2. Ubah postur atau keadaan fizikal anda. Kalau marah tangan naik ke atas, atau cekak pinggang, tukar postur itu.

Kalau anda berdiri dan memandang ke bawah tukar postur itu. Anda duduk pada paras mata anak anda. Sekiranya anda berdiri, bercakap dan anak dongak ke atas, ia dibaca sebagai ancaman. Apa berlaku? Fisiologi anak juga berada pada fight & flight mode. Dia bersiap sedia untuk perang. Anda juga bersiap untuk perang. Apa berlaku? Bayangkan sendiri.

3. Buat self talk. Kata pada diri “aku akan bercakap bila tenang”. “Tenang baru cakap” “Aku pilih tenang sebelum bercakap” atau “I’m more relax now”

Bila dah tenang baharu bercakap. Waktu itu api tak marak lagi. Panas pun dah hilang. Hormon stres kortisol mula turun. Oksigen penuh dalam otak. Heart beat mula stabil. Beginilah cara saya buat kat rumah. Inilah juga cara yang dikaji dan ditulis dalam jurnal saintifik. Inilah juga cara yang tenteramkan dunia anda.

Boleh amalkan dan please share. Biar ramai dapat manfaat.


EPISOD 6 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: ANAK BIJAK IQ, PEMAKANAN @ GENETIK

Pemakanan anak memainkan peranan penting bukan sahaja untuk tumbesaran malah untuk IQ anak-anak. Namun, adakah faktor genetik mempengaruhi perkembangan IQ mereka?

Saksikan Episod ke 6, Journey Bersama JoviaNina pada 30 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.

#PaMaJourneyBersamaJoviaNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA

Nak macam-macam info? Jom join channel Pa&Ma D Parents Channel https://t.me/pamadparents

Baca: Kandungan Mawar Cecah Enam Bulan Raf Pilih Nama Anak Bermula Huruf R!