Santan antara bahan utama yang sentiasa digunakan dalam masakan atau membuat kuih. Orang dulu-dulu, jika nak memasak mudah sebab santan boleh ambil terus dari buah kelapa di kawasan rumah.

Sekarang semua itu agak susah dan jika beli santan segar pun ada yang dicampurkan dengan air dan tak pekat seperti santan asli. Selain santan segar, santan kotak dan serbuk kini mula menjadi pilihan ibu-ibu. Stok santan ini dianggap penyelamat jika nak digunakan cepat.

Bagi memudahkan anda mengenali kegunaan yang sesuai beberapa jenis santan ini, perkongsian Ummi Syuhada boleh membantu.

TIPS & PENGGUNAAN SANTAN FRESH, KOTAK & SERBUK.

Antara sebab kenapa rumah saya banyak jenis santan. Saya gunakan semua jenis dengan tujuan yang berbeza.

1. Santan kara pekat. Sesuai masakan berkuah sebab tekstur kental dan susah pecah minyak. Beginner yang belum mahir masakan berkuah santan sesuai guna ni sebab takde masalah santan pecah minyak & berketul. Ayam brand dan M&S cair sikit, kena lebihkan kuantiti santan berbanding kara. Rasa tiga2 sedap.

IKLAN
Pulut pelam. Mula2 gaul dgn kara.. tak jadi. Pastu tukar santan fresh. Cantik berkilat. Tak jadi sbb silap teknik.

2. Untuk rendang, kara susah pecah minyak sbb pekat. Jadi, kena lebihkan air atau tumis dulu. Kalau guna daging yg berlemak tak perlu tumis sbb lemak tu akan keluar minyak.

3. Kalau nak guna kara utk pulut bersantan, kena cairkan dulu dgn air panas. Dia susah sebati masa nak gaul dgn pulut & bergumpal. Ayam brand dan M&S ok, boleh terus gaul & senang larut sbb lebih cair.

Lemang cawan. Mula2 guna kara. Rasanya mungkin silap teknik & perlu cairkan dulu santan dgn air panas. Pastu tukar ayam brand. Next pic ➡️ lemang guna ayam brand

4. Santan fresh lepas beli terus masuk dlm chiller atau freezer. Kalau kuantiti yg banyak dlm 1 pek, (contoh 1kg) ada juga kemungkinan basi kalau lama dlm chiller sbb bhgn tengah bungkusan lambat sejuk, yg sejuk dulu bhgn keliling plastik. Kena timing waktu penggunaan. Dan ambil kira juga brp lama dia dah berada pada suhu luar. Jadi sebaiknya beli brg lain dulu sebelum santan.

Nasib baik guna 1 je kara. Yg ni guna Ayam Brand. Cantik boleh terus tuang dlm beras. Hasilnya cun tapi gmbr ni belum masak sepenuhnya

5. Santan fresh yg dah beku, kalau nak guna utk rendang & nasi lemak, terus masuk je takyah tunggu cair semula.

Serunding basah. Santan M&S campur dgn Ayam Brand. Lebih cepat pecah minyak berbanding kara, mungkin sebab lebih cair. Kaler juga lebih cantik. Kara kalau terlebih santan, tekstur rendang jadi tebal. Santan M&S dan Ayam Brand saya tak dpt bezakan lg kualitinya, jadi demi kasih syg saya beli dua2

6. Santan fresh yg beku kalau nak buat masakan berkuah, kena rendam dlm bekas berisi air dulu, dah cair baru guna. Kalau tak kuah jadi pecah minyak.

IKLAN
Kara. Kalau masakan berkuah santan mcm masak lemak cili padi ni, takde masalah takut terpecah minyak bila santan meruap. Lepas panaskan 2-3 kali lg pekat lg sedap

7. Santan serbuk sedap buat puding, agar2 bersantan, nasi lemak. Rasanya agak creamy. Yg ada perasa pandan sgt sedap utk nasi lemak.

Freshly squeezed, tiada campuran air. Bila beku takde air batu terasing kat bawah. Kalau ada air batu, itu santan cair. Lalukan saja bhgn ais tu bawah pili kalau nak pati. Jgn marah penjual, sbb ada yg blend kelapa parut utk jual santan beku, wajib le guna air. Bukan semua ada mesin perah kelapa tu. *Biasanya resepi rendang 1kg daging dan 1kg santan, kalau guna pati ni cukup 1/2 kg je.

8. Santan serbuk adalah penyelamat masakan yg dah tercair. Tabur terus dlm kuah tp api kena kecik, tabur setempat jgn merata nanti susah nak kacau bagi larut. Kalau tak yakin, cedok sikit kuah dlm bekas, masuk serbuk dan kacau sampai larut dulu baru tuang balik. Cucur jagung atau cucur durian yg dah tercair bancuhan, tabur terus serbuk.

Untuk masakan tertentu, rendam sampai cair sebelum guna. Pek kecik ni kalau buat kari ikan guna sikit je.. kalau kari ayam/ daging kdg2 guna semua. Kuih-muih tradisional saya lebih suka santan asli mcm roti jala, ketayap, bengkang, kuih cara, tepung talam dl

9. Santan serbuk lebih murah. Lepas guna tak abis sepeket, baki boleh simpan lama. Gulung elok2 ikat getah @ kepit klip simpan kat chiller.

10. Kalau rajin buat santan sendiri. Beli kelapa parut putih, blend, tapis dan bekukan dlm bekas kecik2. Kalau kelapa parut yg tak putih semua, baki mendapan akan menyebabkan santan keruh sikit. Tapi bukan masalah besar utk semua menu kecuali ketupat. Bila masak pulut dgn santan, jgn tuang sampai abis santan yg keruh bhgn bawah, nanti rupa ketupat jd lebih gelap & berbintik hitam kat pulut.

IKLAN
Cucur durian.. kalau bancuhan tercair tabur je santan serbuk.

11. Santan beku, nak cek cair ke tak. Tengok bhgn mendapan kat bwh. Kalau bhgn ais tu banyak, santan tu cair bila larut. Kalau nak santan yg pekat, bhgn ais beku tu lalukan bwh air paip, tinggalkan yg pati je.

Kalau takde daun pandan, tuang je serbuk perasa pandan dlm nasi lemak. Gmbr nasi lemak sebelah tu sebagai hiasan je

12. Santan fresh kalau nak uji bertepung atau tak, cedok sikit letak dlm kuali, kalau cair jd minyak tiada tepung. Kalau jadi lempeng, bakinya tambah garam terus melempeng sampai abis. Cepat2 buat gulai ayam hantar kat saya.

Disclaimer:- *Post ni bukan bertujuan nak mengajar otai2, chef2 dan tukang2 masak yg mahir ye.. Sekadar berkongsi pengalaman dari dapur sendiri je..

Setakat ni dulu perkongsian saya. Baca juga caption kat gambar ye. Kalau sapa2 nak bagi tips tambahan silakan nanti saya edit.

*Disclaimer : Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian penulis sahaja Ummi Syuhada

Kredit: Ummi Syuhada

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)