Ibu yang mempunyai anak kecil dan masih belum lagi berpuasa, biasanya kita akan bagi anak-anak makan di waktu siang dengan menghidangkan menu ringkas sementara nak memasak di sebelah petang untuk juadah berbuka.

Kadang tu jika ada lauk lebih ketika bersahur, ibu akan beri anak-anak makan dulu lauk tersebut waktu siang kerana memikirkan ia lebih mudah dan tak mahu membazir.

Bagaimanapun, perkongsian dari Dr Suriyakhatun ini cukup bermakna dan untuk kebaikan anak-anak kita.

Masaklah Sikit Siang Hari Untuk Anak Belum Berpuasa. Penting Pastikan Anak Dapat Nutrisi
Gambar Hiasan: Dr Suriyakhatun

Anak-anak kita yang tak puasa

Sudah 20 hari puasa. Saya khuatir anak-anak yang terlalu kecil untuk puasa tapi susah makan nasi akan terjejas nutritisi mereka.

Waktu pagi dan tengah hari dapur tak berasap! Mungkin mereka diberi makan roti sapu jem atau peanut butter, di beri nugget dan sosej serta burger atau telur goreng! Maklumlah orang lain tak makan!

IKLAN

Mungkin juga lauk semalam dipanaskan dan diberi! Inilah masanya anak-anak ini akan terjejas sistem immune sebab mula kekurangan zat makanan.

Ini jugalah masanya lauk tak habis berkumpul dalam peti sejuk.

Setelah berada untuk beberapa hari mungkin ada yang akan keluarkan dan panaskan semula. Mungkin ada yang akan dapat keracunan makanan!

Kalau selepas dimasak terus ke freezer itu tak apa, yang saya sebut di sini adalah lauk di bahagian refrigerator bukan bahagian freezer yang mana ia hanya sesuai untuk sehari dua sahaja.

IKLAN

Ada juga yang suka simpan makanan bawah tudung selepas sahur dan paginya diberikan pada anak pula.

Malaysia ni panas, kuman cepat membiak bila makanan terdedah.

Yang membeli makanan dari luar pun, berhati-hati makanan yang cepat basi bila terdedah beberapa jam! Jika makanan sudah mula basi, maka senang nak dapat keracunan makanan!

IKLAN

Saya pesan untuk memberi perhatian kepada anak-anak yang tak puasa sebab selalunya selepas raya ramai anak-anak akan sakit.

Tambahan pula di akhir Ramadan dan awal Raya akan ada banyak kuih-kuih Raya yang banyak gula lemak dan tepung dan tidak ada khasiat yang badan perlukan. Anak-anak tak makan nasi lauk/sayur, disebaliknya cuma makan kuih dan minum air manis .

Ingatkan dan berilah teguran jika nampak anak-anak jiran atau saudara tidak mendapat makanan seimbang! Anak-anak ini amanah, jangan kita sibuk menjalankan ibadah puasa dan lupa pula tanggungjawab dan amanah!

Sumber: Dr Suriyakhatun

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI