“Stres betul aku nak handle anak aku yang dah masuk fasa individuating ni. Abang dia dulu, senang je nak handle. Tapi, si adik ni lain macam plak aku tengok.”

“Eh..memang anak perempuan ni annoying ke compare to anak lelaki masa umur 2 ni?”

Haa…inilah antara perbualan yang biasa antara mak-mak bila masing-masing buka cerita masa umur anak 2 tahun.

Mengamuk, Relaks, Mudah Pujuk. Masuk 2 Tahun Personaliti Ini Anak Akan Tunjuk

Sebelum anda rasa stres tanpa tahu penyelesaian yang nak dilakukan, Ibu Rose (Pakar Keibubapaan & Kasih Sayang berkongsi tentang 4 jenis personaliti anak.

Jadi apabila dah kenal jenis personaliti anak, lebih mudahlah kita nak handle anak tu.

Cara anak itu mengendalikan fasa ini banyak bergantung kepada personaliti anak itu. Sebenarnya lebih tepat dikatakan meta-program. Namun, untuk memudahkan penerangan, Ibu guna perkataan personaliti, kerana ramai yang boleh faham maksud perkataan itu.

IKLAN

Jenis personaliti anak:

1-Ada yang kuat kehendak dan mahu dan mahu, maka anda akan mendapati, anak itu akan kuat meragam bila dia kecewa, tidak mendapat apa yang dia mahu. Dan mereka tidak kisah untuk menyatakannya dengan kuat supaya orang tahu. Selalunya yang begini, lebih mudah dipujuk dengan mengalihkan perhatiannya atau mengayakan dengan perkara yang lebih best.

2- Ada yang jenis susah untuk menyatakan kemahuannya dan mudah kecewa kerana dia tidak boleh menyatakan kemahuannya supaya difahami seperti yang dia mahu orang faham. Ini jenis anak yang sangat teliti dan lebih menekan ke dalam diri.

Namun, bila sudah tersimpan terlalu banyak, ini yang meletup dengan kuat. Anak yang begini lebih susah dikendalikan bila dia mengamuk kerana dia hanya fokus kepada apa yang dimahu. Kalau cakap atau gayakan benda lain pun tidak semudah yang pertama itu.

IKLAN

Yang begini, anda perlu sangat tenang dan jangan cuba hendak bercakap apa-apa dan mengharapkan dia akan faham. Jika kuat, peluk dia dengan kuat dan sebut dengan gentle bahawa dia dikasihi dan dia selamat.

Jika dia tidak mahu dipeluk, biarkan dia sedikit jauh dari anda namun ‘state’ diri anda mesti tenang dan penuh bertimbang rasa dengannya.

Mengamuk, Relaks, Mudah Pujuk. Masuk 2 Tahun Personaliti Ini Anak Akan Tunjuk

IKLAN

3- Yang satu lagi jenis ini, dia lebih mudah dipujuk dan digayakan dan dia lebih tenang. Namun, akan ada juga episod mengamuk dia jika dia terlalu letih.

Oleh itu pastikan dia tidak terlalu letih, atau lapar dan sentiasa memberi dia rasa selamat. Kerana anak ini mudah sedikit digayakan, maka ramai ibu bapa tidak sedar bahawa anak ini memendam rasa. Toys dia diberi sahaja kawan bermain tanpa meminta kebenaran dia, dia disuruh diam bila dia mula hendak menyatakan kemahuannya. Lantaran,kerana sudah terlalu banyak kekecewaan, dia akan meletup dan jika ini terjadi…nasiblah ibu bapa…rasalah monster anak itu keluar.

Oleh itu Ibu berpesan, jangan ambil sambil lewa anak yang begini dan ambil mudah perasaannya. Selalu peluk dan selalu berikan perhatian yang sewajarnya.

4- Anak yang sememangnya tidak mengamuk dan ibarat angel. Jika anda mendapat anak begini, memang bagaikan dapat emas orang kata. Namun, anak itu tetap melalui fasa ini. Oleh itu jika nampak dia mahukan dan menyatakan kemahuannya, lakukanlah yang sewajar. Jika boleh beri. Jika tidak boleh terangkan dengan baik dan ganti dengan benda lain.

Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu anda dalam mendepani cabaran keibubapaan dengan lebih baik.

Sumber: Ibu Rose

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI