Anak pun sama mahukan makanan yang penuh rasa enak dan pelbagai rasanya buat mereka. Adakalanya mereka bosan, mereka inginkan sesuatu yang berbeza untuk mereka. Berkreatif dengan makanan yang dimasakkan buat bayi sememangnya perlu bagi mengelakkan bayi kita mula rasa bosan dengan satu-satu jenis makanan itu.
20 resipi yang dikongsikan oleh ibu ini, Ana Maria buat bayinya yang baru berusia 7 bulan menerusi Happy Baby Food Malaysia patut anda contohi. Sumber makanannya lengkap nutrisi malah dihidangkan penuh sempurna buat si comel. Bukan biasa-biasa tetapi mencuba sehabis baik untuk mengenyangkan perut si kecil kita. Ayuh cuba 20 resipinya.
Antara menu Iris sepanjang 7 bulan. Umi compilekan kat sini. Moga umi boleh terus istiqamah sediakan makanan sihat tanpa gula dan garam. Resepi umi update kat gambar ye.
Kongsi 5 Resipi Terpilih
IKAN MASAK SINGGANG
Ads
1. Hiris bebawangs, halia, serai di titik
2. Masukkan semua kecuali pak choy
3. Reneh api slow. Biar keluar semua bau dan rasa bahan.
4. Last masukkan pak choy.
5. Boleh di makan dengan bubur kosong.
SUP SAYUR BILIS
1. Tumis bebawangs, masukkan ikan bilis.
2. Dah naik bau, masukkan sayur kecuali bayam.
3. Biar mendidih, dan sayuran lembut.
4. Masukkan bayam. Dah layu tutup api.
5. Blend dengan nasi panas. Siap.
Ads
SUP IKAN SIMPLE
1. Tumis bebawangs dengan unsalted butter.
2. Masukkan carrot dan brokoli.
3. Tambah isi ikan dan air sikit.
4. Blend dan campur dengan bubur kosong. Siap.
Ads
BUBUR AYAM TUMIS DARAT
1. Saute ayam dan carrot hingga naik bau.
2. Masukkan nasi panas atau beras. Goreng sebentar.
3. Tambahkan air. Masak hingga menjadi bubur.
4. Tambahkan pak choy dan daun sup.
5. Goreng bawang dan halia.
6. Dah garing, masukkan dalam bubur. Siap.
SUP IKAN MERAH
1. Tumis bawang, halia dan rempah 3 sekawan.
2. Dah naik bau masukkan sayuran.
3. Masukkan air dan didihkan.
4. Tambah ikan dan biar mereneh.
5. Boleh tambah daun sup.
6. Blend dgn nasi panas. Siap.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Puding roti adalah makanan paling senang dan mudah untuk disediakan sebagai sarapan atau pun pencuci mulut buat anak kecil kita. Selain kandungan karbohidratnya yang tinggi, penambahan susu dan kurma misalnya dapat memberi khasiat berganda buat bayi comel kita. Gabungan karbohidrat, serat dan protein pastinya membekalkan nutrisi lengkap buat anak kita.
Namun cara menyediakan Puding Roti adakalanya mengambil masa yang agak lama. Resipi yang dikongsikan oleh Puan Norlaila Mohd Yusoff di facebooknya ini sememangnya menjimatkan masa ibu.
Mana tidaknya dengan hanya mencampurkan tiga bahan sahaja, puding sudah siap sedia untuk dibakar. Mudah! Jom intai resipi yang dikongsikan olehnya.
Menu baru untuk Irfan. Ibu cuba sebab senang je. Guna 3 bahan je. Resepi ni sesuai untuk baby 8 bulan ke atas.
Bahan-bahan:
Roti wholemeal (2 keping)
Susu full cream (100ml)
Kismis (boleh juga letak pisang, kurma dan buah-buah lain)
Blend ke semua bahan. Ibu blend sekali dengan kismis. Tapi tinggalkan sikit untuk topping.
Kukus dalam masa 20 hingga 30 minit sahaja.
Ibu kukus guna electric lunch box (ELB) je. Loyang ke cup ke apa semua takde. Taruk jelah terus kat besi tempat steam ELB.
Bila anak makan berselera, ibu-ibu mana pun pasti rasa teruja nak sediakan beraneka menu untuk anak. Makin anak suka, makin mak suka mencuba itu dan ini. Lagi-lagi hubung minggu. Kalau boleh nak sediakan macam-macam menu untuk anak.
Resipi finger food yang dihasilkan oleh Puan Mishalie Daniel ini boleh juga anda cuba dalam menu harian anak. Paling menarik nugget yang disediakan ini rangupnya lain macam dengan hanya menggunakan serbuk oat yang unik dan sedap.
Macam mana rasanya? Jom cuba resipi yang dikongsikan olehnya.
Done… Finger food for cik ruby❤️. Nugget Ayam Bersalut Serbuk Oat. Mami jadikan serbuk oat ni sebagai pengganti bread crumbs. Disebabkan rushing nak keluar so tak sempat nak snap pic masa menggoreng. Yang penting baby dapat makan makanan yang sihat jugak kan.
Bahan-bahan:
1 keping dada ayam
Brokoli
Cauliflower
1 biji telur
1 sudu besar tepung gandum
Sedikit serbuk lada sulah
2 sudu besar air ( air tak perlu banyak, sekadar untuk sebatikan tepung dengan ayam)
Bahan Untuk Serbuk Oat
Oat
Sedikit serbuk kunyit
Parsley flakes
1 biji telur ( untuk celup nugget )
Cara-cara:
Kisar lumat ayam, brokoli dan cauliflower. Masukkan ke dalam bekas.
Masukkan pula tepung gandum, telur, lada sulah dan sedikit air.
Kacau sebati. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit atau sehingga nugget masak.
Sejukkkan sekejap dan boleh potong ikut pilihan masing-masing.
Panaskan minyak, amik potongan nugget yang telah di potong dan celupkan ke dalam telur dan salutkan dengan serbuk oat.
Goreng sehingga kekuningan.
Siap.
Senangkan? Jom cuba. Rasanya pun lain dari yang lain, sihat pulak tu untuk anak kita.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY – sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!