Selalu tengok makanan korea “Japchae” dalam drama kan, nak buat menu ni tak susah pun. Menu yang berkhasiat ada bermacam sayuran ni boleh dinikmati bersama anak-anak sebab tak pedas pun!
Kalau nak guna suhun untuk gantikan bahan utama iaitu mi kaca pun tiada masalah. Mari ikuti perkongsian resepi di bawah oleh Puan Zurina Zulkefli.
Sumber: Puan Zurina
Bahan-bahan:
Mi kaca (glass noodle)
Biji bijan
Sayur Pak choi atau bayam (direbus)
Telur dadar (digoreng dan dihiris)
Lobak merah (dihiris memanjang dan disangai)
Cendawan shitake (dihiris memanjang)
Cara-cara penyediannya:
Rebus mi kaca selama 5 minit sehingga lembut, kemudian toskan. Letak tepi.
Ads
2. Sediakan sos hitam dengan mancampurkan kesemua bahan di bawah dan masak di atas kuali:
3 sb kicap cair/masin.
3 sb kicap pekat.
2 sb sos tiram.
2 sb minyak bijan.
1 sb gula/gula perang.
1 sk garam.
3. Tuang sos hitam tadi ke atas mi kaca yang direbus tadi. Gaul sebati.
Ads
4. Masukkan campuran sayur tadi. Gaul rata.
Ads
5. Tambah biji bijan yang telah disangai. Siap, boleh dihidang.
Dah siap menu berkhasiat ini! Mudah bukan? Mi kaca atau nama lain, sweet potato noodles ini boleh dibeli di mana-mana pasaraya besar seperti Lotus, Aeon dan juga di Shopee.
Saya blend semua sampai gebu kemudian panaskan acuan dan gris acuan dengan mentega kemudian masukkan adunan tadi dan tabur bijan secukupnya. Panaskan oven dengan suhu 200° selama 10 minit. Kemudian masukkan adunan ke dalam oven selama sejam atau sehingga masak. Sejukkan dulu baru potong ye supaya bila potong kuih nampak cantik.
Nota: Kalau guna acuan kemboja tu gris minyak pada acuan tu dan panaskan atas api selama 5 6 minit baru tuang adunan tadi dan masukan ke dalam oven, tujuan bagi memudahkan kuih dikeluarkan dari acuan.
Dan tak perlu guna banyak telur, guna sebiji pun cukup, tak nk letak telur pun takpe, tetap sedap dan kenyal. Sy dah cuba buat tanpa telur dan letak telur, takde beza.
Jom perkenalkan pelbagai kombinasi makanan pada bayi. Resipi yang dikongsi oleh ibu ini sesuai untuk bayi berumur 8 bulan ke atas dan yang paling penting cukup khasiatnya!
1. Tumis Bawang dengan Unsalted Butter sehingga naik bau. Kemudian masukkan sedikit Tepung gandum dan kacau.
2. Masukkan Ayam cincang dan masak sekejap.
3. Masukkan Carrot yang dipotong dadu.
4. Masukkan Susu Full Cream dan Cream Cheese.
5. Masukkan Blackpepper dan Parsley.
6. Sejukkan Inti. Kemudian Boleh bentukkan Pie.
7. Sapu Telur dan tabur sedikit Parsley.
8. Bakar Suhu 160C 15Min.
1. Kukus Ubi kentang sehingga lembut.
2. Lenyek Ubi dengan Unsalted Butter dan sedikit Susu Full Cream.
3. Gaul ayam dengan Tepung Jagung , mixed herbs dan goreng.
4. Panaskan kuali, masukkan unsalted butter kemudian masukkan sedikit Tepung gandum.
5. Masukkan Susu Full Cream, Cream Cheese, Cheese Block, Blackpepper dan Parsley.
1. Kisar Kering dada ayam yang mentah.
2. Kisar kering Roti sehingga menjadi Serbuk.
3. Satukan kesemua bahan kecuali Telur dan Breadcrumbs.
4. Gaul sebati kesemua bahan. Dan bentukkan mengikut kesukaan.
5. Celup dalam telur kemudian salut dengan breadcrumbs.
6. Goreng sehingga keperangan.
It’s Done!!
Makan dengan Creamy Pumpkin Sauce. Resepi mommy dah pernah share.
Breadcrumbs nak buat sendiri pun boleh. Roti bakar kejap dan blend kering. Boleh buat stock frozen, lepas dah salut dengan breadcrumbs.
1. Lenyekkan Roti bagi leper sedikit.
2. Sapu cream cheese
3. Potong pisang dan susun atas roti. Susan pisang 2 baris sahaja.
4. Gulung roti dan celup dalam telur. Kemudian goreng.
Pening juga bila anak-anak asyik minta aiskrim ketika singgah di kedai atau mengisi minyak di pam minyak. Boleh kopak juga bila tiba waktu hujung bulan. Nak tolak, kesian pula anak menangis.
Elakkan hal semacam ni berlaku lagi dan lagi apa kata mama sediakan sendiri aiskrim homemade buat anak-anak. Paling menarik, katanya resipi Aiskrim Kacang Merah yang dikongsikan oleh Siti Nailah ni sedap tak terkata, sama macam kedai.
Aiskrim kacang merah nampak rumit untuk disediakan di rumah tapi sebenarnya nak menyediakannya teramatlah mudah. Sedap pulak tu. Guna tiga tepung je.
Jom cuba resipi perkongsiannya ini. Sedap tak terkata.
Aiskrim kacang merah…
Sebijik rasa mcm aiskrim potong yang kat kedai tu… Trust me.
Resepinya:
250gm kacang merah -direndam semalaman
Direbus empuk, disejukkan dan di kisar. Terpulang nak halus ke tak.
1 cwn gula
500ml air
Daun pandan
Masak hingga larut
2 sdb tpg ubi
2sdb tpg jagung
1sdb tpg gandum
Caranya:
1. Larutkan dengan sikit air lepas tu masukkan dalam air gula tadi. Teruskan kacau jangan berhenti.
2. Sambil tu masukkan 2 tin susu cair, 1/2 cawan susu pekat, sikit sirap kordial dan garam.
3. Kacau sebati…masukkan kacang merah yang dikisar tadi dan tutup api.
4. Dah suam masukkan dalam plastik aiskrim. Bekukan dan boleh di makan…
Kredit. Siti Nailah
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Masa yang dinanti telah tiba! Harga emas sedang meningkat, menandakan peluang terbaik untuk menambah koleksi barang kemas atau melabur untuk masa depan. Bagi yang...