Usahawan muda yang terkenal di media sosial, Asyalliee atau mesra dipanggil Asya mempunyai 3 orang cahaya mata, Haider 3 tahun, Helena 2 tahun dan Hayyan 3 bulan di usia yang sangat muda.

Wanita ini pernah mengalami hidup yang sangat susah selepas kehilangan ayahnya dan nasib malangnya berterusan sehinggalah ibunya dijemput Illahi. Namun ianya bukan pematah semangat buat Asya untuk terus bangkit dan mencipta nama di usia yang muda. Pengorbanan Asyalliee hari ini, semuanya demi anak.

Tidak hairanlah kenapa dia di beri penghargaan sebagai penerima Anugerah Pa&Ma Gala Moms yang diinspirasikan bersama Cetaphil.

Bercerita tentang kisah hidupnya kepada Dr Say, Hos Pa&Ma Gala Moms, Asya mengakui titik perubahan paling besar dalam hidup bermula sejak dia bergelar seoarang ibu.

“Setiap kehidupan masing-masing ada ‘turning point’. Sama macam Asya, Asya anak yatim piatu diusia yang sangat muda. Dan Asya memang orang susah jadi ‘turning point’ Asya masa Asya mengandungkan anak sulung Asya. Asya tak nak anak-anak jalani kehidupan yang susah macam Asya. Asya tak nak anak-anak alami apa yang Asya alami. Bila dah mengandung Asya cakap pada diri Asya, Asya kena jadikan kehidupan yang selesa buat anak.”

IKLAN

“Tak akan ada kejayaan yang akan khianati usaha kita. Jatuh tak bermaksud kalah tapi bila kita ‘give-up’ itu sebenarnya kegagalan kita. Teruskan berusaha dan percaya pada proses itu”

Bercerita tentang pengorbanan, sebenarnya tidak terhenti disitu. Pengorbanan seorang ibu itu sangat luas. Asya mengakui bukan mudah menjadi ibu di usia yang mudah dan perkara yang paling menyentuh hatinya adalah tentang penyusuan susu ibu. Ibu mana yang tak ingin menyusukan anak sepenuhnya. Namun sebaliknya yang berlaku kepada ibu muda ini.

“Setiap pengalaman Asya dalam menyusukan anak ni semuanya berbeza. Banyak ‘struggle’, tak cukup tidur, strees, menangis. Masa menyusukan anak pertama, Haider masa tu 1st time Asya jadi mommy banyak yang Asya tak tahu terutama macam mana nak menyusukan secara betul, cara nak susukan secara direct, cara simpan susu sampai ada susu yang basi. Lepastu bila keluar, malu nak susukan anak depan orang ramai walaupun dah tertutup macam mana sekali pun sampai nak give up pun ada. Haider dapat menyusu selama 3 bulan je. Tapi Alhamdulillah dapat juga bagi”

IKLAN

“Bila masuk anak yang kedua, mengandungkan Helena memang Asya letak mindset siap-siap nak susukan anak sampai 2 tahun. Kalau boleh nak dapat PhD la. Asya belajar macam-macam tentang penyusuan masa tu. Waktu malam je Helena kuat menyusu. Bila dah masuk kerja, perniagaan sendirikan memang busy kesana sini, travel jadi masa untuk pam susu dah lari. Bila nak pump dah kurang masa tulah Asya start stress.

Asya cakap dengan diri jangan stress, anak nak susu ni. The next day pergi kerja, pump tak keluar dan masa tulah depan team Asya..Asya menangis sebab Asya dah mula stress. Meeting pun batal sebab Asya stress tak dapat keluarkan susu. Meroyan tak dapat bagi anak susu. Itulah pengalaman paling pahit sebab dah 6 bulan sebenarnya bagi susu dekat Helena tiba-tiba dia stop macam tu je. Macam-macam dah buat, jaga mindset tapi tak jalan jugak. Tapi tak apalah Helena dapat juga menyusu selama 6 bulan.”

IKLAN

“Masa dengan Hayyan, sama juga Asya letak mind set nak susukan selama 2 tahun. Bagi direct feed je pada Hayyan. Happy sangat sampai tak cukup tidur. Setiap 2 jam bagi susu. Sanggup beli kerusi untuk breastfeed. Tapi sebabkan kerja akhirnya Asya terpaksa stopkan juga. Asya berfikiran positif, sekurang-kurangnya anak dapat merasa juga susu ibu.”

Setiap ujian yang datang sebenarnya nak jadikan kita kuat dan matang pada masa akan datang. Bermacam-macam ujian datang, tapi bila hadirnya anak-anak seorang ibu itu jadi kuat. Dan di setiap dugaan yang datang terselitnya rahmat-rahmat Allah.

Bagi yang terlepas menonton siaran langsung Anugerah Pa&Ma Gala Moms bersama Asyalliee Ahmad, boleh tonton Live di atas.

________

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)