Mesin basuh di rumah pernah tak dicuci atau dibersihkan bahagian dalamnya? Kadang sampai ada yang berbau kerana tak pernah pun bersihkan. Sebenarnya mesin basuh yang ada di rumah juga perlu dibersihkan supaya baju yang kita basuh itu bersih secara optimum.

Tambah pula bagi yang mempunyai anak-anak yang masih kecil, pastinya kebersihan menjadi aspek utama supaya dapat memastikan anak-anak sentiasa sihat.

Bagi ibu yang masih mencari bagaimana hendak bersihkan mesin basuh yang ada di rumah, perkongsian daripada Puan Julimasanum Ali ini pastinya amat berguna. Lengkap langkah demi langkah dan gambar untuk lebih jelas. Barulah baju yang dibasuh oleh ibu-ibu semua terjamin kebersihannya.

Okey!! Seumur hidup, tak tahu pon yang mesin basuh ni kene cuci or ade maintenance. Sejak duduk sendiri, ade washing machine sendiri baru lah tahu TAPI tau guna Tub Hygiene je. Lepas tu xguna ape2 detergent pon. Tekan cycle tub hygiene pastu dah settle. Sebenarnya salah ye. Takde kesan ape2 pon buat camtu. Membazir air je

So, since nak kene cuci baju2 #BabyIM and rasa mcm xsedap je nak cuci dlm mesin basuh yg berbau. Yup BERBAU. Kite dok pening mane datang bau ni. Lepas tu kadang tu baju mcm ade habuk2 melekat.

Makanya i ask mr google cara nak bersihkan mesin basuh. And finally baru lah dapat solution nya. So here i nak share lah macam mana proses2 pembersihan mesin basuh yang berkesan. Hasilnya mmg Haa gitew expressions nya. Haha

1. First kene beli detergent utk Tub Hygiene. I beli kat Cosway Pharmacy, nama nya Wash Drum Cleaner (Power Max). Harga RM15.90 (non-member). Klw harga member murah sikit.
Boleh juga dapatkan barang ni secara online di sini


2. Baca instruction pada kotak before start ye. Lepas tu ready kan diri. Kenapa? Sebab proses lama. So tengok jam set bile yang betol2 free nak mulakan operasi ni (i amek masa lebih dr 24jam utk settle sbb nak betol2 bersih – so bergantung jugak pd kekotoran mesin anda ye). Klw banyak keladak sampah, lagi lama lah jawabnya

3. Masukkan 1 packet Wash Drum Cleaner dalam mesin basuh (wajib guna 1 packet ye, jangan kedekut nak guna half plak).

IKLAN

4. Pilih menu cycle WASH sahaja dan air paling maximum. Biarkan mesin beroperasi gitew. Habis cycle wash biarkan je mesin basuh tu terendam sekurang2nya 5 jam (klw ikot instruction kat kotak) Tp iols biarkan semalaman – I start at 6pm so biar mesin terendam sampai lah esok pagi baru ke step seterusnya. So terpulang kat ampa la nak start kol bape and berapa lama.

5. Next morning, korg akan dapat hasil yg menakutkan dan menggelikan. Haha Confirm terkejut beruk dia punya kotor!!! Masa tu lah segala kekotoran dalaman mesin basuh akan keluar. Korang bole buang kotoran2 tu dulu sebelum next step. Kutip2 je dgn tangan and buang sampah sarap yg terapung tu.

6. Lagi satu penapis dlm mesin basuh pon kene cuci ye.

Nampak kan kotor gileeeeee!!

Ni hasil lepas dah lap dgn tisu, buang sampah2 yg tertinggal tu sebelum next cycle. Masa ni kene PAUSE mesin dulu ye.

7. Okey next step dah boleh pilih full cycle (wash, rinse, spin). Tapi i x buat full cycle. I choose cycle wash dgn rinse sahaja. Proses ni i ulang ulang ulang dan ulang sampailah sampah sarap tu xde. Lebih dr 5 kali rasanya. Haaa mmg lama lah cite nya sbb bertahun punya keladak kan.huhu

Tadaaaa!!! Ni hasil terakhir. Dah bersih mcm ni baru puasa hati. Yeeeee banyak pakai air ye uols. Lebih dari 5 kali nya cycle. Bertabah lah.

Haa paling best lepas dah settle ni bile cuci baju xde dah bau hapak, bau terkempam tu. Yay!!

So ade lagi sepeket Wash Drum Cleaner. Bile nak guna tu terpulang pada berapa kerap korang cuci baju. Iols maybe buat 3 bulan sekali lah kot.

Okey selamat membersihkan washing machine korang!! Jangan ingat cuci baju, mesin korang pon sama bersih Banyak sampah rupanya kat bawah tu. Hee #sharingiscaring

Sumber: Julimasanum Ali