Anak-anak suka sangat makan kentang goreng? Mama boleh je buat sendiri. Lagi sedap dan ranggup serta boleh ikut citarasa sendiri. Modal tak sampai RM10 boleh makan seisi keluarga berulang kali.

Nak tahu cara membuatnya, resepi yang dikongsikan oleh Sri Rahayu boleh mama cuba. Mudah je! Nak buat frozen pun boleh.

French fries home made 

Bahan-bahan:

– ubi kentang 5 biji
– tepung jagung 5 sudu makan
– sikit baking powder
– garam
– serbuk lada – ikut suka putih ke hitam
– serbuk perasa – ikut citarasa masing-masing
Sukatan bahan agak-agak je ye

Cara-caranya:

* Basuh bersih-bersih ubi kentang dengan menggunakan sabut dawai

* Next kupas ubi kentang, lepastu keringkan/lap ubi kentang dengan tissue paper (lap betul-betul kering ye. Tak payah basuh dah ubi kentang tuu

IKLAN
Boleh potong guna pisau pemotong agar-agar untuk dapat garis memanjang atau pisau biasa pun boleh.

* Potong ubi kentang ikut suka

* Next campurkan tepung jagung, garam, serbuk lada dan perasa

* Lepas tu masukkan ubi kentang dalam tepung jagung, stir until evenly distributed

IKLAN

* Panaskan minyak dalam kuali, minyak betul-betul panas ye

* Masukkan ubi kentang, goreng hingga separuh masak. Angkat dan toskan/rehatkan dalam 5-7 minit

* Kemudian goreng lagi ubi kentang yang ditoskan tadi untuk kali ke 2. Goreng hingga warna golden yellow. 

IKLAN

* Sebelum dimakan, toskan betul-betul. Tabur serbuk lada lagi sedap guys.

P/S: 5 biji ubi kentang jadi banyak. Disebabkan banyak, saya goreng setengah je. Selebihnya masuk frezer jadikannya frozen. Senang bila-bila nak makan boleh goreng.

Kredit: Sri Rahayu

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)