Menjadi seorang wanita, sebulan sekali pasti kedatangan haid. Bertuahlah jika anda tidak mengalami senggugut teruk. Senggugut yang sederhana biasanya dapat dikurangkan dengan tuaman air panas atau dibiarkan begitu sahaja. Namun ada yang mengalami senggugut teruk sehingga keadaan memaksa mereka mengambil ubat penahan sakit. Lebih menyedihkan jika situasi ini tidak difahami dan dicop sebagai ‘drama queen’.

Artikel Menarik: [Ambil Asid Folik Ketika ‘Datang Bulan’, Makin Bertambah Subur? Doktor Beri Pencerahan]

Rasa sakit senggugut boleh disamakan seperti perut ditumbuk berulang kali dengan kuat dari dalam. Itulah kebenarannya, senggugut sememangnya menyakitkan. Bagi yang selalu mempertikaikan keadaan anda yang mempunyai senggugut teruk, mungkin mereka akan terdiam apabila mengetahui hakikat ini. Sakit senggugut sama seperti serangan jantung!

Mood Isteri ‘Ke Laut’ Waktu Haid. Perkara Biasa, Suami Kena Faham

Kejang perut (senggugut) atau Dysmenorrhea kini secara teknikalnya diakui sakitnya seperti serangan jantung. Seorang profesor reproduktif dari University College London, John Guillebaud mengatakan kesakitan pada abdomen ketika seorang wanita datang haid sama teruk seperti seseorang yang mendapat serangan jantung.

Mungkin efeknya tidaklah sedahsyat serangan jantung, tetapi sekurang-kurangnya dapat memberi sedikit pendedahan kepada kaum lelaki yang sering memandang remeh soal senggugut ini. Dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang profesor yang berpengalaman dalam bidang ini, sudah tentu kesakitan ketika datang haid tidak boleh dipandang ringan mahupun dipertikaikan lagi.

IKLAN

Mood Isteri ‘Ke Laut’ Waktu Haid. Perkara Biasa, Suami Kena Faham

Jika anda mahu mengurangkan rasa sakit senggugut ketika datang haid, bolehlah cuba beberapa cara ini. Paling penting, kesemua cara ini tidak memerlukan anda bergantung kepada ubat tahan sakit.

Artikel Menarik: [Jangan Rushing Nak Hamil Selepas Gugur. Rehatkan Rahim Sepenuhnya Sebelum ‘Bawa’ Bayi Semula]

IKLAN

1. Tuam bahagian sakit
Gunakan tuaman panas untuk mengurangkan rasa senggugut. Melalui cara ini, otot-otot yang sedang mengalami ketegangan akan menjadi lebih tenang.

Mood Isteri ‘Ke Laut’ Waktu Haid. Perkara Biasa, Suami Kena Faham

2. Banyak bergerak
Stres akan menyebabkan penghasilan hormon yang tidak seimbang. Untuk melancarkan peredaran darah, lakukan aktiviti yang meneggembirakan bagi menghasilkan hormon endorfin yang membantu mengurangkan senggugut.

IKLAN

Artikel Menarik: [Pernah Alami Fasa Meroyan, Ibu Ini Kongsi Caranya Lawan Emosi & Pentingnya Sokongan Suami]

3. Minum air halia
Ambil sedikit halia dan tumbuk kasar. Masukkan ke dalam air suam dan diminum untuk menghangatkan tubuh dan mengurangkan rasa sakit pada abdomen.

Mood Isteri ‘Ke Laut’ Waktu Haid. Perkara Biasa, Suami Kena Faham

4. Air suam
Mengamalkan air suam semasa datang haid dapat memberi kelegaan kepada otot rahim serta membantu melancarkan aliran darah.

Sumber: Marie Claire

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI