Kebiasaannya apabila anak tak sihat, pergi ke klinik atau hospital, doktor akan bertanya dulu ada alergik ubat atau tak. Ini bagi mengelakkan masalah kesihatan sampingan yang mungkin boleh menyebabkan kemudaratan.

Memandangkan kesan sampingan ubat ini boleh menyebabkan kematian, jenis ubat dan dos yang betul harus diberi perhatian. Memang setiap jenis ubat ada dijual di farmasi,  namun jika dibeli tanpa nasihat ahli farmasi ia mungkin agak berisiko.

Seperti perkongsian ibu ini di FB Naa Daisy, ubat demam yang dibeli di farmasi tak sesuai dengan anak, habis muka jadi bengkak sehingga perlu mendapatkan rawatan lanjut dengan doktor.

Berikut adalah perkongsiannya:

Saya PJJ dengan suami jadi bukan senang saya nak pergi hospital sebab ada lagi 3 orang anak kat rumah. Bagi yang kata bukan-bukan tu saya maafkan.

Alhamdulillah semuanya ok. Baby pun dah ok. Jadi sedikit ringkasan cerita dari saya.

Ni pukul 7 start naik sikit bengkak

Saya akui ni kesilapan saya sebab baby demam tak bawa pergi klnik. Memang biasa pergi farmasi je beli ubat tapi kali ini dapat ubat lain.

IKLAN

Pukul 5 petang bagi ubat, pukul 7 start naik bengkak kat mata dan mulut. Ingatkan alergik makanan, tapi rupanya alergik ubat. Nasib baik ibu bertanya di fb, semua suruh ibu pergi klinik/hospital.

Ibu pilih pergi klnik sebab susah ibu bawa semua anak-anak kalau nak ke hospital. Sampai klinik doktor periksa memang sahkan alergik ibuprofen. Jadi anak terus kena suntik untuk redakan bengkak.

Kesan ibuprofen kalau tak sesuai dengan anak:

IKLAN

1) bengkak muka
2) sesak nafas
3) pendarahan dalam otak
4) mati

Baby kena drip air tu sebab dia demam. Jadi saya cuma nak pesan kat ibu-ibu semua. Kalau dapat ubat ibuprofen ni, silalah tolak. Sebab kita tak tahu anak kita sesuai ke tak kan?

On the way ke klinik

Saya belajar dari kesilapan dan ini pengalaman pertama saya selama menjaga 4 orang hero saya. Alhamdulillah Allah masih bagi saya peluang untuk bersama dengan anak saya lagi.

IKLAN

 

Sementara menunggu masuk jumpa doktor

Latest pukul 11 malam tadi. Baru sampai rumah. Dah ok kan sikit walaupun belum sepenuhnya.

Saya juga nak ucap terima kasih teramat sangat pada semua ibu-ibu yang doakan baby, yang bagi semangat dan nasihat. Terima kasih sangat-sangat. Semoga Allah balikkan semua doa-doa tu pada anak-anak ibu semua. Sayang semua.

Kredit: Naa Daisy

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)