Menyusukan anak buat pertama kalinya sememangnya tidak mudah. Terasa cukup sukar bila mana susu yang dikeluarkan tidak menampakkan hasilnya malah tidak sebanyak orang lain. Inilah yang membuatkan ibu mula merasa tertekan dan memilih untuk tidak menyusukan anak.

Adalah menjadi satu kerugian jika ibu berputus asa. Cuba dulu dan tambahkan ilmu dengan tip yang dikongsikan kaunselor laktasi ini. Barulah nampak hasilnya.


Sama ada ibu sedang mempersiapkan diri untuk menyusu selama 6 bulan atau selama 2 tahun, kedua-dua keputusan perlu di pandang serius. Persediaan dan sokongan yang baik perlu di lakukan. Kami di Dr Nurhaya Lactation Centre sentiasa menyokong mommy semua.

Di sini saya kongsikan 10 tips untuk ibu yang bakal menyusui bayinya:

1. Keperluan air untuk setiap manusia adalah berbeza. Namun sekiranya ibu menyusu, adalah sebaiknya mengekalkan kadar mengambilan air 8-12 gelas sehari.

Menyukat kadar pengambilan air adalah sangat tidak digalakkan terutamanya ketika di dalam tempoh 45 hari pertama kelahiran. Ia akan menyebabkan masalah lain seperti dehidrasi dan ibu mudah terkena jangkitan saluran kencing (UTI)

2. Ibu yang menyusu bayi secara ekslusif (6 bulan yang pertama) memerlukan kalori tambahan sebanyak 500 kalori dari keperluan harian.

Sekiranya ibu sedang ke Klinik Kesihatan atau ‘on-the-go’ pastikan ibu menyediakan sedikit makanan ringan di dalam beg agar tidak kelaparan.

IKLAN

3. Bayi menyusu tidak mengikut jadual. Maka sebaiknya ibu mengenali tanda-tanda bayi lapar (feeding cue) untuk memulakan penyusuan sesuai dengan tanda lapar yang diberi.

Penyusuan yang kerap 1-2 jam sekali diperlukan ketika diawal-awal kelahiran membantu mengatasi jaundis bayi. Setelah jaundis selesai, ibu boleh menyusu “on- demand” seperti biasa.

4. Di awal-awal kelahiran, ramai di kalangan perunding laktasi menyarankan posisi “cross craddle” untuk mendapatkan lekapan yang baik.

Namun apa pun posisi itu, 3 perkara perlu ibu capai, iaitu ibu selesa, bayi selesa dan “milk-trasfer” dari payudara ibu ke perut bayi berlaku dengan efektif.

5. Penyusuan di awal-awal kelahiran kadang-kadang boleh bertukar menjadi tekanan yang melampau. Please talk to your support system. Sama ada rakan, peer counselor, atau mereka dari kelompok ibu menyusu yang lain. Pastikan mereka adalah yang positif ok! Bukan yang asyik suruh pam over time sahaja. Itu bikin stress.

6. 3 hari pertama kelahiran, bayi akan turun berat badan. Ini normal. Pastikan tidak melebihi 10% dari berat lahir. Bayi PERLU mendapatkan berat lahirnya kembali pada usia 14 hari. Kalau sebelumnya bayi sudah capai berat lahir dan lebih, itu bagus.

Tapi jangan panik dulu. Tanya dan berbincang dengan pakar kanak-kanak you all. Bukan asal berat turun je susu tak cukup.

Perut bayi yang kecil tidak dapat mengambil susu yang banyak pada satu-satu masa. Maka adalah normal untuk bayi menyusu sekerap 8 -12 kali. Atau lebih. Penyusuan pada awal-awal kelahiran boleh jadi di antara 10-15 minit dan kemudian semakin panjang. Apa-apa pun watch your baby not the clock. Kenali hisapan bayi.

7. Sekiranya lekapan yang baik dapat dilakukan, ibu akan merasa selesa dan sedikit ibu yang merasakan tak selesa di awal-awal penyusuan.

Mendapat perlekapan yang baik adalah satu kemahiran yang di perlukan oleh dua pihak. Iaitu ibu dan anak. Bukan ibu sahaja atau bayi sahaja tetapi effort dari kedua-duanya.

8. Kebanyakkan masalah penyusuan dapat di selesaikan dengan hal-hal asas sahaja. Sekiranya perlekapan sakit, unlatch (leraikan perlekapan), ubah posisi dan cari posisi yang lebih sesuai dan selesa untuk bayi dan ibu, lakukan lekapan kembali, pegang dan posisikan payudara dengan baik.

Sekiranya produksi susu kurang, maka kerapkan penyusuan. Lebih kerap menyusu di payudara lebih banyak susu akan dihasilkan.

9. Walaupun ibu sudah pun mendapat dan melakukan asas penyusuan dengan baik, masih tetap normal sekiranya ibu tetap melalui fasa yang mencabar, seperti bayi yang tumbuh gigi, growth spurt, fussy and cranky serta segala macam cabaran yang boleh buat kita rasa nak give up.

Percayalah, saya yakin semua ibu menyusui merasakannya. Termasuk saya. Hahaha.

10. Jumlah susu yang di pam tidak selalunya memberi refleks kepada berapa banyak susu yang bayi ibu minum di payudara. Ada yang minum lebih sedikit dari apa yang ibu pam.

Jangan lupa untuk saksikan power talk istimewa #Nifightagainstcancer yang akan berbincang tentang topik kanser pada 18 November 2020 ini!

Artikel berkaitan: Susu Masih 2oz Walau Bayi Sudah 3 Bulan, Hasilkan Susu Yang Banyak, Ini Tip Dari Pakar Laktasi!

Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents