Ramai sangat yang sudah tahu tentang kegunaan lemon ketika anak demam atau badan terlalu panas, kan?

So, lemon dah jadi bahan wajib ada kat rumah, hari biasa boleh buat lemonade, infused water atau guna dalam masakan. Time anak demam, tak susah nak cari dah sebab memang dah ada dalam peti sejuk.

1. Lemon, bukan sahaja kaya Vitamin C, tetapi juga kaya manfaat sebagai ‘NaturalSupplement’ dan juga sebagai remedi semulajadi.

2. Mampu membantu melawan bakteria dan virus – jika anak 3 tahun ke atas demam, boleh cuba minum air perahan lemon + madu 2 hingga 3 kali sehari.
( Info madu: Saya masih ingat sharing seorang pengamal perubatan tentang keunikan madu.

Madu bukan sahaja bersifat antibakteria antivirus dan antiradang, ia juga tiada masalah untuk diberikan ketika demam kerana istimewanya madu ciptaan Allah, ia berfungsi menyejukkan badan dan pada masa yang sama, memanaskan badan, BERGANTUNG KEPADA KEADAAN BADAN KETIKA ITU.)

Bayi 1 tahun ke bawah belum sesuai diberikan madu – isu Botulism.
Bayi 2 tahun ke bawah: ibu menyusu yang perlu minum air lemon + madu ini, anak akan dapat khasiatnya daripada susu ibu. Kerap susukan anak.

3. Berfungsi ‘flush out’ toksin dari tubuh kita – minum air perahan lemon 3 kali seminggu untuk buang toksin/detox (selain detox semulajadi daripada badan).

IKLAN

4. Lemon kaya serat yang dinamakan Pectin, sejenis prebiotik yang berfungsi membantu kesihatan usus kita dan anak, juga sebagai makanan untuk probiotik, bakteria baik untuk usus.

5. Jika anak demam, LEMON SOCKS/SPONGING sangat baik untuk mengeluarkan haba panas dalam badan. Caranya, sediakan air yang dicampur dengan perahan lemon.
2 liter air untuk 1 biji lemon:

• Celup stokin ke dalam air perahan lemon, perah sedikit saja dan pakaikan pada anak.
Stokin akan cepat kering kerana air lemon diserap ke badan yang panas untuk menyejukkannya. Ulang celup, perah dan pakaikan lagi.

• Letakkan air lemon ke dalam bekas, ambil tuala kecil dan celup. Basahkan ke tubuh anak berulang kali. Juga letakkan tuala kecil ke atas kepala anak.

IKLAN

• Anda juga boleh letak air perahan lemon ke dalam botol spray bersih, sentiasa spray ke
tubuh anak hingga badan tidak lagi panas.

• Kerapkan mandi/berendam juga. Perah lemon ke dalam air rendaman badan anak.
Bagi anak yang berkulit sensitif, lakukan ‘patch test’ dahulu, iaitu, sapukan air lemon ke kulit anak. Jika air lemon menyebabkan kulit anak merah-merah, maksudnya ia tidak sesuai untuk anak.

6. Bagi Lemon yang bukan organik, kupas kulitnya terlebih dahulu atau rendamkan ke dalam campuran:
Air + cuka
atau
air + garam
atau
air + baking soda.
Ini untuk membuang sisa racun serangga/ pesticides residue pada kulit lemon.

IKLAN

7. Info tambahan untuk ibu ayah:
Membilas muka dengan campuran air dan lemon juga memmbantu memberikan kesegaran, mengembalikan mood dan juga membantu menghilangkan sel mati serta bintik bintik di wajah jika diamalkan selalu. In lemon we trust.

Kredit: Ainini Zainal

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)