Kadang isteri terlupa untuk menghargai diri sendiri. Tak sempat nak fikirkan diri, apa yang diingat adalah untuk uruskan anak-anak, suami dan rumahtangga. Malah kalau keluar membeli-belah juga apa yang difikirkan adalah untuk anak-anak dan suami.

Itulah isteri dan ibu, lupakan pasal diri sendiri apa yang difikirkan adalah semua untuk orang yang disayangi, justeru sebagai seorang suami amatlah perlu untuk peka dan prihatin dengan hal tersebut.

Hargai isteri dengan cara tersendiri, kadang isteri tak minta dimewahkan dengan materialistik, cukup dengan perhatian dan kasih sayang sudah buat diri mereka happy. Apa yang penting buatkan hati isteri sentiasa tersenyum gembira meskipun tugas yang dibuat seharian cukup banyak.

Seperti perkongsian Taufiq Razif ini yang berkongsi caranya menghargai isteri tercinta. Menurutnya dia mengajar isterinya untuk self care diri. Menurutnya jika diri terus memberi dan memberi tanpa memikirkan diri sendiri akhirnya kita akan menjadi penat. Akibatnya individu tersebut menjadi murung, rasa tak dihargai, mudah melenting dan pemarah.

Self Reward Untuk Diri Rasa Dihargai

Semalam saya bawa bidadari saya ke Mahkota Parade Mall. Saya keluarkan hampir semua duit rm50 yang ada dalam wallet saya dan saya bagi pada dia.

IKLAN

” Nah duit untuk sayang shopping. Tapi ingat, jangan shopping untuk saya. Jangan shopping untuk anak anak langsung kali ni. Shopping untuk diri sendiri je tau sayang “

Kali ni saya agak sedikit bertegas sebab saya nampak selama ni dia jenis tak fikir langsung untuk diri sendiri. Kalau membeli di shopee sekalipun banyak dia order untuk saya dan anak anak je sebenarnya. Saya baru perasan!

Dalam perjalanan ke Mall semalam saya siap ajar dia lagi tentang Self Care diri. Saya bagitahu yang orang lain ada hak. Begitu juga tubuh kita. Tubuh kita pun ada hak dia juga.

Saya bagitahu dia lagi kalau kita terus memberi, memberi dan memberi tanpa kita fikirkan diri sendiri akhirnya kita akan jadi exhausted sendiri. Masa tu kita akan jadi murung, rasa tak dihargai, mudah melenting dan pemarah.

Saya ajar isteri saya tentang konsep Self Reward. Saya bagitahu dia kalau dah berhempas pulas jaga anak anak ni kita kena lah bagi reward pada diri juga. Reward ni macam gaji lah. Apa jadi kalau orang dah berpenat lelah berbulan bulan buat kerja tapi tak digaji? Memang habis la menderita orang tu.

Sama juga macam tubuh kita. Mereka pun perlu diberi gaji ataupun yang kita panggil sebagai Self Reward tu. Bila dah bagi penerangan panjang lebar akhirnya isteri saya mengangguk akur. Dia hulurkan tangan dan ambil duit saya bagi tu tanpa menolak lagi.

Pagi ni bila bangun pagi saya boleh nampak mood dan keceriaannya meningkat berkali kali ganda. Senyum je manjang. Wajah nampak berseri lain macam. Manis sungguh! Memang serius tak rugi langsung lah melabur sikit malam tadi untuk Self Reward si isteri.

– Taufiq Razif –