anak guna

Tugas untuk membesarkan serta mendidik anak-anak bukan mudah. Setiap ibu ayah mempunyai pendekatan yang berbeza untuk membentuk sahsiah serta perwatakan anak. Sepanjang tempoh tumbesaran mereka, sangat penting untuk ibu ayah berada di sisi mereka untuk memberi sokongan serta memberi teguran jika ada yang tidak kena.

Memetik artikel dari Smart Parenting, disenaraikan sembilan tabiat ibu ayah yang mereka amalkan untuk membesarkan anak-anak yang berjaya. Berjaya yang dimaksudkan bukan saja dari segi pembelajaran tetapi juga mempunyai akhlak terpuji.

Nak Ajar Anak, Biar Dari Kecil. Jangan Dah Besar, Dia Buat Salah Sibuk Nak Marahkan!

Ayuh, lihat senarai sembilan perkara yang boleh anda lakukan:

1. Suka Bersembang Dengan Anak
Bercakap dengan anak memberi manfaat kepada otak mereka. Jika anda mula bersembang dengan anak-anak sejak mereka kecil, anak akan mengenal kosa kata secara meluas. Perbuatan ibu ayah juga menjadi ‘guru’ terbaik untuk anak-anak.

Artikel Lain: [Didik Anak Nilai Murni Dengan Surah Al Fatihah. Cukup Sempurna Untuk Bentuk Akhlak Terbaik]

IKLAN

2. Makan Bersama Satu Keluarga
Makan seisi keluarga dapat menguatkan hubungan antara satu sama lain. Makan bersama-sama membuatkan anak membesar sebagai anak yang bijak dan terasa dihargai.

Nak Ajar Anak, Biar Dari Kecil. Jangan Dah Besar, Dia Buat Salah Sibuk Nak Marahkan!

3. Ajarkan Anak Buat Kerja Rumah
Tiada anak yang terlalu kecil untuk diajar kerja rumah. Apabila dididik untuk membuat kerja rumah sejak kecil, mereka akan belajar tentang tanggungjawab serta kemahiran hidup.

Nak Ajar Anak, Biar Dari Kecil. Jangan Dah Besar, Dia Buat Salah Sibuk Nak Marahkan!

IKLAN

4. Membaca Untuk Anak-Anak
Salah satu amalan yang boleh menggalakkan otak anak berkembang. Rajin membaca untuk anak mengurangkan tantrum mereka dan dapat membentuk emosi serta menyokong perkembangan otak yang sihat.

Artikel Lain: [Tak Ada Niat Nak Marahkan Anak, Tapi Terlepas Juga. Dalam Diam, Dia Kecil Hati Dengan Kita]

5. Biarkan Anak GAGAL
Tidak salah anak merasa kegagalan. Dengan cara itu, mereka belajar lebih banyak dan menjadi lebih baik dari sebelumnya. Ini menunjukkan ibu ayah percaya pada kemampuan anak dan mendidik mereka untuk mengatasi rasa kecewa.

Nak Ajar Anak, Biar Dari Kecil. Jangan Dah Besar, Dia Buat Salah Sibuk Nak Marahkan!

IKLAN

6. Bantu Anak Mahirkan Kemahiran Sosial
Semasa anak masih kecil, ajar pada anak cara bersosial dengan orang lain. Biarkan mereka tahu tentang berkongsi, sensitif terhadap orang lain sera menghormati ruang peribadi rakan-rakan.

7. Wujudkan Hubungan Dengan Anak-Anak
Sepanjang tempoh tiga tahun tumbesaran anak-anak, jalinkan hubungan mesra dengan mereka. Pastikan mereka diberikan layanan serta perhatian secukupnya. Apabila anda menjadi ibu ayah yang sensitif terhadap keinginan anak, ia dapat memberi peluang kepada mereka untuk belajar perkara baharu.

8. Ajar Anak Ikut Peraturan, Bukan PAKSA
Banyak cara didikan dan pendekatan yang diambil ibu ayah. Penting untuk pastikan anda mengajar mereka untuk mengikut peraturan dan jelaskan mengapa ua perlu dilakukan. Bukan paksa mereka tanpa sebarang penjelasan. Ini membuatkan anak jadi bosan dan rasa dikongkong.

9. Kurangkan Penggunaan Gajet
Pendedahan berlebihan pada gajet boleh melambatkan perkembangan otak anak, mengganggu pertuturan serta kemahiran kognitif mereka. Ia memberi efek kepada kemahiran motor mereka sehingga menyukarkan anak untuk memegang pensil. Boleh beri anak tengok gajet, tetapi bukan KERAP dan LAMA.

Nak Ajar Anak, Biar Dari Kecil. Jangan Dah Besar, Dia Buat Salah Sibuk Nak Marahkan!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI