Zaman sekarang, aktiviti anak-anak untuk bermain sangat terhad. Biasanya bila duduk dalam rumah, televisyen dan gajet yang akan jadi peneman anak untuk hilangkan rasa bosan.

Kalau dilihat kesan jangka panjang ini akan membantutkan perkembangan diri anak. Sepatutnya anak perlu melakukan aktiviti yang dapat merangsang kemahiran motor halus dan kasar serta kemahiran deria.

Kredit Gambar: Suhaiza Sa’at

Mereka sepatutnya keluar rumah, berjalan di taman dan bersosial dengan kanak-kanak lain. Kanak-kanak kecil harus mampu melontar bola, melompat, berlari dan bernyanyi. Namun disebabkan kekangan sekarang, semua itu tak dapat dilakukan.

Jadi bagi memberi rangsangan untuk anak, pilihan busy board salah satu cara untuk elak ketagihan gajet. Apakah itu busy board? Ia adalah satu papan yang diletakkan aksesori dan peralatan dengan fungsi yang berbeza yang dapat membuatkan kanak-kanak sibuk dan terhibur.

Pengunaan busy board ini telah digunakan secara meluas di negara luar dan diakui keberkesanannya dalam meningkatkan kemahiran motor halus kanak-kanak sama ada kanak-kanak normal, hiperaktif atau lembam. Ia juga dapat melatih anak-anak berfikir untuk menyelesaikan masalah. Sebagai contoh bagaimana untuk membuka mangga mengunakan kunci, bagaimana membunyikan loceng basikal, menyalakan lampu dan macam-macam lagi. Di samping itu, ia juga mampu membentuk anak yang lebih kreatif, kritis dan inovatif.

IKLAN

Busy board sesuai untuk bayi seawal usia 6 bulan dan ke atas atau apabila anak anda sudah belajar untuk duduk dan menunjukkan minat pada barang-barang rumah seperti alat kawalan jauh, pintu, suis dan lain-lain. Menariknya ia sesuai untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan.

Bagus untuk sensori anak. Kredit Gambar: Suhaiza Sa’at

Berikut perkongsian Puan Suhaiza Sa’at yang membuat busy board buat anak-anaknya dengan cara mudah. Busy board ni terpulang pada ibu bapa nak letakkan barang apa, asalkan memberi keseronokan pada anak.

Ummi decide nak buat busy board untuk anak-anak bujang ummi. Peralatan semua dah ada, so terhasillah busy board dari kertas kadbod 2 lapis ni.

IKLAN

Busy board terdiri daripada:

-zip
-snap button
-tali pinggang
-ring
-velcro
-selak pintu
-selak pintu macam pintu hotel tu (sorry tak tau nama) – buka pintu, ada gambar famili 
-roda 3
-lampu pulas
-keyboard
-cermin

Boleh pelbagaikan peralatan ikut kesesuaian anak. Kredit Gambar: Suhaiza Sa’at

-tutup botol (penutup attach dgn botol via tali)
-towel bulu
-rumput tiruan
-span basuh pinggan
-lampu tekan
-opener kotak susu
-opener wipes (bila buka, ada gambar anak2)
-container ubat
-pompom track by tissue role

IKLAN

Sekurang-kurangnya dalam 30 minit anak bermain dengan busy board ni cukup untuk melatih kemahiran motor, selain memberi masa dan ruang untuk ibu melakukan kerja rumah. Cubalah!

Kredit: Suhaiza Sa’at & awal.my

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)