Cabaran berumah tangga sememangnya mematangkan kita. Kematangan dan cara kita berdepan dengan masalah serta bagaimana rasionalnya kita menghadapinya adalah kunci mengekalkan rumah tangga bahagia.

Golongan muda yang membuat keputusan untuk melangkah ke alam perkahwinan patut dipuji. Mana tidaknya ketika usia masih muda dan masih lagi ligat dengan hal-hal duniawi, mereka sudah memegang amanah yang dijanjikan dengan Allah. Ia bukan satu keputusan mudah.

Demi menjaga keutuhan rumah tangga, apa lagi mengekalkan hubungan suami isteri hingga syurga, ada banyak perkara yang harus kita jaga. Bukan semuanya dipandang mudah. Apa perkara yang tidak harus kita lakukan dan dilarang dalam hubungan suami isteri? Pesanan Ustaz Kazim Elias ini patut dijadikan panduan.

Nak Bahagia, 6 Pantang Larang Rumah Tangga Ni Ustaz Kazim Nasihat Jangan Buat!

Jangan Puji Orang Luar

Jangan sesekali puji orang luar misalnya jiran tetangga atau saudara mara secara berlebihan. Ini akan buat suami atau isteri terasa diperbandingkan. Malah cara ini juga boleh menimbulkan rasa tidak senang dihati suami atau isteri. Jangan bangkitkan rasa cem buru atau kemarahan pasangan kita dengan memuji orang lain.

IKLAN

Jangan Tinggikan Suara

Jangan sesekali meninggikan suara apa lagi menjerit kepada pasa ngan. Kurang sopan. Tegur dan nasihatkanlah dengan nada rendah dan lembut agar tidak mengguris hati pasa ngan. Ingat bahawa pentingnya menjaga hati pasangan kita.

Jangan Abaikan Pasangan

Berusahalah untuk sentiasa menjadi pendengar yang baik buat pasa ngan kita. Ibaratkan seperti kawan, kita bercerita dan berkongsi segala masalah bersama pasa ngan. Ini buat hubu ngan jadi lebih baik. Jangan sesekali abaikan pasa ngan bila dia luahkan masalahnya. Jadilah pendengar yang terbaik.

IKLAN

Jangan Berbohong

Paling penting jangan sesekali berbohong dengan pasangan. Tiada tempat dalam syurga untuk si pembohong kerana rumah pertama dalam syurga adalah bagi mereka yang bercakap benar. Ingat tu!

Elakkan Jauh Dari Isteri

Jangan sesekali cuma menjauhkan diri daripada isteri. Meninggalkan isteri tanpa alasan dan sebab yang munasabah adalah perbuatan yang keji. Elak juga menjauhkan diri daripada isteri walaupun ketika isteri sedang haid.

IKLAN

Sentiasa Mengaku Salah

Setiap kali buat salah, mintalah maaf dan bersedialah untuk mengakui kesilapan yang dilakukan. Usah sekali merasakan diri tidak sentiasa betul setiap masa. Kita pun manusia biasa!

Sumber: Ustaz Kazim Elias

**Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.

Nak Bahagia, 6 Pantang Larang Rumah Tangga Ni Ustaz Kazim Nasihat Jangan Buat!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI