Membuat keputusan untuk wean off anak atau menceraikan penyusuan ibu dengan bayi sememangnya bukan mudah. Malah menolak permintaan anak terasa berat bagi ibu. Akhirnya ibu menyerah kalah dan proses cerai susu menjadi tertangguh hanya kerana kasihankan anak. Inilah yang kerap terjadi.

Menurut Dr Nurhaya Yacob, Perunding Laktasi daripada Dr Nurhaya Lactation Center, Pulau Pinang, proses wean off perlu dilakukan dengan kerelaan ibu serta kerjasama daripada suami. Ini yang dikongsikan oleh beliau. Tip dan perkongsian dari Dr sendiri di harap dapat membantu ibu wean off.


Hari ini saya ingin berkongsi tentang proses cerai susu yang saya lakukan dengan ketiga-tiga anak saya.

 

Saya tak berapa banyak cerita liku menyusukan anak-anak saya. Bukan tiada cabaran, tapi kadang-kadang risau ada segelintir yang menjadikan ia sebagai batchmark. Masyarakat kita lebih mudah ikutan tanpa memahami. “Aku tengok dia buat macam ni, cuba ko buat juga mana tau jadi”. Namun hakikatnya tak tahu hujung panggal kenapa kita buat sesuatu tu. Sedangkan perjalanan penyusuan itu kan berbeza terhadap setiap individu.

Apabila saya kongsikan tentang cerai susu secara natural proces, mesti akan ada yang cakap, “haa sebab nak natural process tu lah, aku menyusu anak aku sampai 4 tahun”. Maka hari ini saya kongsikan apa yang saya lakukan untuk cerai susu dengan Ammar, Amirul dan Cik Bunga.

Apabila nak cerai susu, saya akan tanya satu soalan pada diri sendiri. “Am i ready to wean off?”.

Every single child, without fail I will ask my self.

Yang tak ready wean off at 2 year old adalah Amirul. Ini kerana saya perlu afford yang lebih dalam menjaga “bonding” dengan Amirul kerana latar belakang beliau yang ADHD. I need more time to make him secure and focus to his surrounding. So i breastfed him 1 year longer than others.

Bila nak cerai susu, mak mesti ready. Bila tak ready, inilah punca ibu akan give in bila anak menangis tantrum tak dapat apa yang dia nak. Bila anak tahu mommy akan give in dengan mudah, maka mereka hanya akan “press the button” untuk dapatkan apa yang mereka mahu.

Apabila sudah tetapkan diri, “ok ready to wean off” maka kita mulakan proses ini.

1. Saya mulakan pada usia 1 tahun 8 bulan. Saya ada 4 bulan sebelum capai usia 2 tahun.

Its a process, no rush. Im ready, now i need to make them ready.

IKLAN

2. Apabila bersama dengan anak, contohnya pada hari minggu/ cuti, jangan offer.

Jangan tanya “Sofea nak susu?” “Sofea nak nenen?”.

Tak perlu ingatkan mereka. Buat sahaja macam biasa. Teruskan kerja.

3. Bila anak minta, LENGAHKAN!
.
“Mommy, nak nenen pls”. Setelah beberapa ketika.

“Ok boleh, boleh nenen, lepas kita makan ni, mommy make some yummy amazing cupcake”.

Cuba lengahkan. Ia adalah sebuah proces, boleh jadi hari ini tak berjaya, tapi esok berjaya. Maka perlulah ibu konsistant.

Ibu sahaja ke? Tidak. Ayah pun main peranan. Ketika anak meminta, ayah boleh alihkan perhatian dengan ajak bermain di luar atau sebagainya.

4. Alihkan perhatian anak.

Apabila saya sedang cuba lengahkan sebenarnya saya juga sedang mengalihkan perhatiannya kepada penyusuan.

Its a process. I have 4 months to go but Im persistance and consistance. Dari mungkin 6 kali menyusu kalau hari cuti, dah mulai drop ke 4 kali dalam tempoh 2 minggu. Dengan Cik Bunga agak cepat process cerai susu.
.

5. Bercakap ketika anak sedang separa tidur, kata-kata ini akan masuk dan tersemat.rapi di mindanya.

Masa tidur anak menyusu sebentar dan tidur. Cik bunga memang tidak mengempeng sebab saya ajar dari bayi tidur di katilnya sendiri. Selesai menyusu, saya letakkan di baby cot sebelah katil saya. Ni memang semua anak saya train dari lahir.

Ketika menyusu, saya cakap pada Cik Bunga, “Nanti dah 2 tahun, Sofea dah tak mahu nenan dengan mommy dah ya. Sofea dah besar, dah princess dah. Princess tak nenan dah”

Ulang ayat ni entahlah berapa juta kali. Konsistant dan persistant. Janganlah punya sikap di mana bila kita penat, “hmm ikutlah, aku nak tido”. Ini maksudnya ibu belum siap.

Masuk usia 10 bulan, Cik Bunga menyusu hanya 2 kali. Pagi bangun tidur dan malam nak tidur. Kemudian pada usia 11 bulan sekali sahaja, hanya waktu malam. Pagi-pagi terus makan pagi.

Ketika usia ini, saya sudah mula “drill” situasi time out ketika menyusu di malam hari.

6. Time out / count down.

Apabila Cik Bunga menyusu dimalam hari, saya tahu ia hanyalah untuk keselesaan. Bukan sebab lapar pun.

Bila dah agak lama seperti 10 minit menyusu, saya akan cakap “ok Sofea 2 minit lagi, lepas tu no more nenen ya”

Dia bukan tahu pun 2 minit tu berapa lama, tapi saya follow dengan count down. 10 9 8 7 6 5 4 sampai 0.

Mula-mula memang liat. Lepas 3 kali, dia lepas sendiri dan tepuk-tepuk sikit lalu tidur. Lama-lama Sofea tidur sendiri, tak perlu menyusu pun.

7. Ketika usia 2 tahun, kami sambut ulang tahunnya dan ulang banyak kali “Sofea dah princess, tak nenan dah. Big girl”. Alhamdulilah Sofea faham dan tiadalah lagi penyusuan.

Bila orang tanya tak sedih ke wean off anak, jawapan saya sama “TAK”. Rindu menyusu, iya. Tapi sedih tidak. Sebab ketika tempoh menyusu, menyusulah betul-betul, sepenuh hati dan jiwa. Sesuatu yang mula ada akhirnya.

Saya sudah berikan sepenuh jiwa saya semasa tempoh itu. Sekarang tempoh saya fokus kepada yang lain seperti read aloud sebelum tidur dan rutin tidur di kamar sendiri. Banyak lagi keperluan perkembangan anak-anak yang perlu di fokuskan.

Alhamdulilah hikmah PKP, semua anak-anak sudah berjaya dengan rutin tidur di kamar sendiri termasuklah Cik Bunga.

Sekiranya anak tantrum bagaimana?

Boleh minta bantuan pasangan.
Tapi sekiranya sudah buat semua dan masih juga anak mahu menyusu, tak apa, nama pun proses. Susuilah, anaknya belum bersedia. Cubalah next.

Fokus pada progress, teruskan dengan konsistan dan persistant. Jangan lupa doa dan tawakal pada yang Esa. Dia yang menjaga hati kita dan anak kita.

Gambar hiasan.

Mungkin dengar macam mudah sahaja saya wean off, tapi ia memerlukan kesabaran kerana perlu ulang berkali-kali. Dari 8 kali turun ke 6 kali, kemudian 4 kali lalu 2 kali dan akhirnya cerai susu.

Penyusuan susu ibu itu perjalanannya indah. Memorinya sangat manis. Membina keyakinan diri anak melalui ikatan yang luar biasa, nutrisi yang hebat dan lengkap. Namun kenapa perlu di rentap perjalanan yang indah itu dengan pengakhiran yang traumatik.

Dr Nurhaya Yacob.
Nak buat, buat betul-betul.