Selain membeli sahaja kek hari jadi anak, ada waktunya sesekali terfikir di fikiran untuk menghasilkan kek buatan sendiri supaya lebih dihargai malah mencari kepuasan ibu-ibu. Namun adakalanya bukan semua yang dihasilkan menjadi dengan baik. Ada kalanya kek langsung tidak menjadi, bantat dan hasilnya mengecewakan.

Tak mahu anak kecewa, lebih-lebih ibu yang berusaha sepanjang hari untuk menyediakan kek hebat, ada baiknya kita mencuba idea ibu ini Yusni Ibrahim, yang menghias sendiri kek super hebat buat anaknya. Memang simple dan superb!


Jangan susah hati kalau tak pandai baking. Ini lah cara paling senang nak prepare kek sendiri tapi tak nak kek tu TAK JADI. So beli je kek kosong then hias sendiri. Puas hati. Kek yang murah pun akan nampak macam mahal, beli kek budget RM10 pun boleh asal kek. Tapi sebab saya ada voucher diskaun dan dah lama teringin makan kek ni so saya belilah kek mahal sikit, after discount dapat sebijik RM55.

Patung-patung boleh beli je kat kedai bakeri, ada yang bawah RM10 untuk 1 set. Kekadang sebijik RM1 pun ada, tak pun kat shopee pun banyak.

Cake topper pun boleh cari kat Shopee, banyak murah-murah, dalam 90 sen pun boleh dapat. Susun je semua tu atas kek, inshaAllah jadi. Buat ikut budget dan kemampuan sendiri. Yang penting modal murah tapi nampak macam mahal, try lah. Selamat berkarya.

IKLAN

Kek indulgence pakai grab food.

Beli kat shopee je, kat kedai bakeri pun banyak mainan yang lain dan murah-murah ikut budget.

Bagi dia mandi kolam buih dulu, kena bersih sebab nak letak atas kek.

Saya lekatkan je sellotape kat pencungkil gigi sebab sayang nak tebuk mainan ni.

Cake topper ni boleh google, print dan lekat kat kertas keras.

Then korang susun je mainan dan cake topper atas cake. Topper happy birthday tu pun boleh cari kat Shopee. Boleh dapat bawah RM1.50 yang penting ikut budget.

Untuk lebih advance, logo tu boleh potong satu persatu then tekap kat atas fondant dan potong. Start dari luar dulu then ke dalam.

Hasil menyusun.