Pelakon, Elfira Loy melalui perkongsian di Instagram anaknya @muhamadrayyankhalaf memaklumkan bahawa anak sulung mereka adalah kontak rapat pesakit Covid-19.

(Followers Pa&Ma yang nak dapatkan barangan penjagaan diri boleh klik di SINI)

Baca: “Kesian, Usia 3 Tahun Tapi 13 Perkataan Je Boleh Sebut” Doktor Kongsi Aktiviti Rangsang Perkembangan Anak

Dia yang kecewa dan sedih kerana tidak pernah membawa keluar anaknya kemana-mana di musim Covid-19 ini menitipkan beberapa pesanan buat ibu bapa lain.

Ini sebagai langkah berjaga-jaga kerana sistem imun kanak-kanak lebih lemah berbanding orang dewasa dan kanak-kanak sangat mudah dijangkiti penyakit berjangkit. Ikuti perkongsian ini.

Its Okay Untuk Say No

Keeping it here as reminder kepada ibu-ibu . untuk keadaan sekarang its okay to strongly say no untuk orang yang nak datang rapat dengan anak kita . Especially bila kita tahu orang tu selalu keluar & jumpa dengan ramai orang.

IKLAN

Rayyan Tak Keluar Tapi Orang Yang Datang Rumah

Rayyan tak keluar , tapi kita taktahu orang yang datang rumah tu expose to the virus . So happened to be , he is one of the close contact. Memang nak luruh jantung , sebab el takut gila hospital , kalaulah jadi pape mesti el kena jaga dia memang takut sangat. But Alhamdulillah all is well.

Syukur Allah Lindungi Dia

Kuat Immune system anakku & syukur pada Allah kerana lindungi dia . Its amazing because he was exposed for quite a few hours but takde pape tapi yang exposed satu jam je kena jangkitan. Memang miracle.

IKLAN

So please take care of yourself, and keep eating vitamin C .

Walaupun kejadian tersebut berlaku 4 minggu lalu, namun kita sebagai ibu bapa tetap perlu berjaga-jaga kerana jangkitan tersebut kadang-kadang boleh terjadi melalui orang sekeliling yang rapat dengan kita.

Rata-rata warganet sebak melihat Rayyan menjalani swab test. Sedangkan orang dewasa pun terseksa inikan pula si kecil yang masih tidak memahami apa yang berlaku.

Perkara yang menyakitkan bila anak kena tanggung sakit

IKLAN

Tak sanggup bila tengok baby kecil menangis

Stay safe gais!

Kredit: @muhamadrayyankhalaf