Bagaimanakah caranya untuk kita mengekang kenakalan si kecil 4-6 tahun dan pada masa yang sama, membantu mereka untuk terus berkembang dan membesar sepenuh potensi diri mereka? Apakah pengisian dan bentuk aktiviti yang sesuai supaya tempoh usia 4 hingga 6 tahun menjadi waktu untuk belajar, membesar dan berkembang positif selain daripada menjadi masa untuk membuat perangai yang nakal?

Dalam edisi kali ini, Dr Airil membincangkan tentang fokus kepada si kecil yang berusia 4-6 tahun yang berada dalam usia tahap pendidikan praformal (pre-operational age). Fokus kita adalah kepada pengisian aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama dengan si kecil yang berusia 4-6 tahun.

Papa, mama dan pendidik prasekolah perlu sedar bahawa kanak-kanak yang berumur 4 hingga 6 tahun telah mempelajari pelbagai ‘peraturan’ tentang hidup. Misalnya, mereka sudah tahu perangai yang mana elok diikut dan yang mana pula perlu dielak, mereka sudah tahu asas-asas dalam berkomunikasi dengan orang lain dan mereka juga sudah bagaimana caranya untuk bermain dengan orang lain.

Nakal & Suka Bereksplorasi Tu Mungkin Tanda Otak Anak Tengah Berkembang. 5 Aktiviti Ini Pakar Saran Boleh Bantu Proses Belajar Anak-anak

Pada masa yang sama, ‘kenakalan’ mula timbul apabila kanak-kanak yang berumur 4 hingga 6 tahun seakan-akan cenderung pula melakukan hal-hal yang tidak sepatutnya mereka lakukan! Mereka seolah-olah rajin mencari jalan untuk membengkokkan dan melanggar segala peraturan yang sudah pun dipelajari!

Ya, mereka tahu akan batasan dan balasan yang pasti diterima sekiranya mama dan papa marah jika mereka merosakkan alat permainan yang diberi atau jika mereka dengan sengaja mengganggu dan berkelahi dengan kanak-kanak lain. Namun, mereka tetap menguji batasan dan kesabaran kita sebagai orang dewasa.

Pertama, banyakkan aktiviti yang membentuk empati dan melatih komunikasi

‘Empati’ boleh dikategorikan kepada 3 jenis. Yang pertama dipanggil, empati kognitif. Ini adalah kebolehan untuk mengambil perspektif orang lain atau membayangkan diri kita di tempat orang lain dan melihat perspektif mereka. Empati kognitif amat berguna, terutamanya dalam kemahiran berunding. Aktiviti yang membentuk empati kognitif juga akan melatih kemahiran komunikasi si kecil. Mengajak si kecil untuk membayangkan perasaan dan tindakan orang lain juga akan mematangkan fikirannya dengan cepat.

Nakal & Suka Bereksplorasi Tu Mungkin Tanda Otak Anak Tengah Berkembang. 5 Aktiviti Ini Pakar Saran Boleh Bantu Proses Belajar Anak-anak

Satu lagi empati digelar empati emosi. Ini dirasa apabila kita dapat berkongsi masa dan luahan rasa orang lain secara tersurat dan tersirat. Kita seakan-akan dapat ;menangkap; perasaan orang lain dan memahami kesusahan atau kesenangan yang mereka rasai. Si kecil perlukan aktiviti yang membina empati emosi agar dia dapat sama merasai kesedihan jika dia pecahkan pinggan kesayangan mama, bila dia merosakkan telefon bimbit papa… atau bila si kecil mencukur misai Cici si kucing peliharaan keluarga – dengan sengaja!

IKLAN

Empati terakhir pula dipanggil empati belas kasihan. Melalui perasaan ini kita bukan hanya merasakan kesakitan atau kesusahan seseorang tetapi kita akan cepat mengambil tindakan positif untuk membantunya. Rasa belas kasihan dan keinginan membantu orang lain amat perlu untuk membentuk insan yang mulia lagi berguna. Sebab itulah aktiviti yang melatih rasa empati belas kasihan harus diperbanyakkan dalam membesarkan si kecil 4 hingga 6 tahun agar dia sentiasa prihatin dengan kesusahan dan kepayahan hidup orang lain tetapi juga cekap dan cepat mengambil insiatif untuk membantu kelak.

Kedua, tambahkan aktiviti yang membentuk serta melatih rasa ingin tahu

Kanak-kanak yang berusia antara 4 hingga 6 tahun mempunyai rasa ingin tahu yang amat tinggi. Malah, ramai penyelidik dan saintis sosial percaya bahawa rasa ingin tahu manusia sebenarnya memuncak pada tahap usia ini berbanding dengan tempoh lain dalam hidup kita. Rasa ingin tahu ini bermula sejak daripada saat kelahiran lagi dan terus memuncak hingga sekitar usia 6 tahun. Segala-gala yang ada di sekeliling mereka seakan-akan mampu menerbitkan ‘deria’ ingin tahu kanak-kanak 4-6 tahun!

Nakal & Suka Bereksplorasi Tu Mungkin Tanda Otak Anak Tengah Berkembang. 5 Aktiviti Ini Pakar Saran Boleh Bantu Proses Belajar Anak-anak

Pada tahap usia ini, mereka sangat berasa berminat untuk mempelajari idea-idea baharu, melakukan aktiviti yang belum pernah dilakukan atau aktiviti sama tetapi yang amat menyenangkan dan mereka juga mencari-cari peluang untuk menguasai kemahiran baharu yang tidak diketahui sebelum itu. Namun, mereka cenderung untuk berasa kecewa dan juga marah apabila tempoh pembelajaran mereka seakan-akan lebih lama daripada yang mereka mahukan hingga timbul pula rasa bosan.

Maka, pastikan papa, mama dan pendidik prasekolah sentiasa menetapkan matlamat yang boleh dicapai untuk segala macam tugasan dan aktiviti untuk si kecil. Bantuan serta sokongan perlu diberikan berasaskan konteks, supaya si kecil mampu pula memproses maklumat dalam tempoh masa yang pendek. Yang paling utama, untuk apa-apa sahaja aktiviti atau tugasan yang dilakukan, bantu si kecil untuk menerima kegagalan, menangani rasa bosan dan juga agar dia tidak cepat putus asa. Jadikan diri anda sebagai ikon atau contoh ikutan yang baik ke arah ini.

IKLAN

Ketiga, pastikan aktiviti-aktiviti yang dilakukan sesuai dengan tahap fokus

Walaupun mereka boleh menguasai rasa empati dan amat tinggi rasa ingin tahu dalam diri mereka, kanak-kanak yang berusia antara 4 hingga 6 tahun sebenarnya mudah hilang fokus dan berasa terganggu dalam setiap usaha atau aktiviti yang mereka lakukan. Tahap fokus (attention span) yang masih agak pendek berbanding seorang remaja atau orang dewasa boleh menimbulkan rasa geram atau kecewa dengan mudah sambil menggagalkan aktiviti atau tugasan yang sedang dilakukan.

Maka tidak hairanlah jika kita menyedari bahawa kanak-kanak dalam tempoh usia ini kadang-kadang mempunyai masalah untuk menyelesaikan tugasan atau aktiviti, walaupun yang mungkin terlihat mudah kpada orang dewasa. Tahap fokus yang pendek ini pasti akan menjadi lebih panjang sejajar dengan masa, akan tetapi pada tahap usia 4-6 tahun ini adalah suatu realiti yang tidak dapat kita elakkan. Segala-gala aktiviti atau tugasan untuk si kecil dalam lingkungan usia ini perlu menyedari hakikat ini.

Nakal & Suka Bereksplorasi Tu Mungkin Tanda Otak Anak Tengah Berkembang. 5 Aktiviti Ini Pakar Saran Boleh Bantu Proses Belajar Anak-anak

Yang paling mudah, tambahkan aktiviti atau tugasan yang tidak terlalu rumit untuk diselesaikan, yang tidak memerlukan masa yang terlalu panjang tetapi bermanfaat kepada si kecil. Pada masa yang sama, berikan maklum balas dan dorongan selepas setiap pencapaian tidak kira sekecil mana pun. Namun, ini tidak bermaksud bahawa aktiviti yang lebih rumit tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak 4-6 tahun! Minda mereka perlu ‘dicabar’ agar mereka dapat mencapai tahap perkembangan yang lebih tinggi pula dan tidak hanya menguasai ilmu pengetahuan atau kemahiran yang rendah dan mudah sahaja.

Keempat, sesuaikan aktiviti-aktiviti dengan tahap imaginasi si kecil 4-6 tahun

Kanak-kanak yang berusia antara 4 hingga 6 tahun juga memiliki daya imaginasi yang amat tinggi dan agak ‘liar’. Liar di sini bukan memberi makna yang negatif, liar bermaksud si kecil boleh memikirkan hal dan perkara yang tidak terjangkau dek imaginasi orang yang lebih dewasa! Daya imaginasi yang kuat dan tinggi ini perlu dimanfaatkan, lebih-lebih lagi untuk menerbitkan kecenderungan personaliti, melatih kebolehan dan juga kemahiran awal usia si kecil.

IKLAN

Daya imaginasi yang tinggi dan liar juga bererti kanak-kanak 4-6 tahun suka melakukan hal-hal ‘di luar kotak fikiran’ atau yang mungkin terlihat aneh bin ajaib kepada orang yang lebih dewasa. Jika diberi sesuatu aktiviti atau tugasan, si kecil itu mungkin akan cuba untuk menyelesaikannya dengan daya imaginasi sendiri dan bukannya dengan mengikuti peraturan yang ketat atau arahan yang sudah diberikan langkah demi langkah. Papa, mama dan pendidik prasekolah masih perlu memberi bimbingan dan memperingatkan si kecil dalam konteks ini.

Imaginasi tetap memerlukan struktur dan tidak boleh dibiarkan menjadi terlalu liar hingga menjadi tidak masuk akal atau semakin ‘merapu’. Maka, aktiviti atau tugasan yang diberi masih perlu peraturan asas yang perlu diikuti. Namun, kanak-kanak yang berusia 4-6 tahun tetap perlu diberikan ruang untuk mencipta, mengubah, mengekspresikan diri dan bebas bercerita serta menerangkan tentang segala macam aktiviti atau tugasan yang sudah berjaya mereka habiskan serta lengkapkan di bawah bimbingan papa, mama atau guru.

Kelima, lakukan aktiviti-aktiviti yang melatih dan menguatkan memori si kecil

Pada usia 4-6 tahun juga, fungsi memori atau daya ingatan si kecil meningkat dengan mendadak untuk membolehkan mereka menstor atau menyimpan data serta pengalaman hidup yang dapat mereka kumpulkan daripada dunia di sekeliling mereka. Daya ingatan atau memori yang meningkat ini bererti aktiviti atau tugasan yang diberikan untuk si kecil 4 hingga 6 tahun perlu selari dengan kebolehan yang ditunjukkan. Yang paling utama, keboleh ingatan atau memori ini perlu dilatih dan diperkembangkan lagi.

Aktiviti biasa yang boleh dilakukan adalah untuk meminta si kecil meceritakan kembali sesuatu hal, kejadian atau perkara yang telah berlaku berdasarkan perspektif si kecil sendiri. Ini kerana dia sudah pun boleh mengingati urutan kompleks segala macam peristiwa hanya dengan melihat, menonton atau memerhatikan orang lain melakukan sesuatu (hati-hati juga agar si kecil anda tidak cenderung meniru perlakuan yang mungkin akan membawa bahaya kepada dirinya kelak).

Selain aktiviti mengingat dan menceritakan kembali, mungkin anda boleh bersama-sama dengan si kecil melakukan aktiviti atau bermain permainan yang mempunyai lebih daripada satu matlamat dan yang perlukan daya ingatan yang tajam. Sebagai contoh, si kecil perlu melukis semula semua bentuk segi tiga yang dia lihat di dalam rumah dan dia hanya ada 1 minit untuk mengingat kembali bentuk-bentuk itu. Kemudian dia perlu lari dan mencari kembali bentuk-bentuk segi tiga yang sudah dilukis tadi. Banyak lagi aktiviti dan tugasan serta permainan bersama boleh dilakukan untuk membina daya memori si kecil 4 hingga 6 tahun. Terserahlah kepada anda untuk melakukannya.

Dr Airil Haimi Mohd Adnan ialah Pensyarah Kanan UiTM Cawangan Perak dan penyelidik aktif ilmu psikologi perkembangan tahun awal serta sosiologi pendidikan usia praformal (0-6 tahun) di peringkat ASEAN. Buku beliau bertajuk ‘Dunia Si Kecil Kontemporari’ pernah menerima Anugerah Karya Ilmiah Negara Malaysia (kategori Sains Sosial & Kemanusiaan) dari Dewan Bahasa dan Pustaka.

——————————————————————————————————

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI