Kehilangan anak ujian yang paling hebat bagi insan bergelar ibu. Apatah lagi jika dua sekaligus maut dalam kejadian yang menyayat hati.

“Saya masih ingat hari kematian anak-anak seperti semalam. Saya teringatkan mereka setiap hari, sepanjang masa. Hailie bakal menyambut hari jadi kelima dan Trent berusia 17 bulan. Manakala anak sulung saya, Owen bertahan selama 3-4 jam sebelum pergi buat selama-lamanya.

HENTAMAN KUAT
Alex Carlton, bersama 3 anak bersama iparnya, Christine terlibat dalam kemalangan. Dalam perjalanan ke Edmonton, kereta yang mereka naiki dirempuh sebuah trak. Walau pun mengelak hentaman kuat memberikan impak teruk.

“Suasana sunyi seketika. Saya melihat Christine menghembuskan nafas terakhir dan tangannya terkulai. Saya terkejut dan badan tidak boleh bergerak.

“Nampak Tak Mana Silapnya?” Lepas Sejam Gambar Diambil, Ibu Hilang 2 Anak Dalam Kemalangan

DENGAR ANAK NAZAK HEMBUS NAFAS TERKAHIR
“Suasana kacau bilau. Saya tidak dapat membantu anak-anak yang sedang cedera teruk Dan kemudian saya mendengar si bongsu Trent nazak mengambil nafas terakhirnya. Sumpah ia sangat memilukan saya. Ia adalah perkara yang paling dahsyat yang pernah saya dengar. Suasana menjadi hening sehingga sampai si sulung, Owen, mula menjerit.

IKLAN

ANAK-ANAK SEMUA DALAM KERUSI KESELAMATAN YANG BETUL
Kata Alex, ketiga-tiga anaknya duduk dalam kerusi keselamatan yang betul. “Semua anak-anak saya duduk di kerusi keselamatan yang sesuai dengan berat badan. Semuanya sah.

“Hailie adalah 40 pound (18kg) dan duduk di kerusi booster sokongan yang rendah. Dia meninggal dunia dari apa yang kita panggil ‘the submarine effect’/kesan kapal selam iaitu badannya tergelincir di bawah pangkuannya. Dia mati akibat kesannya.

“Trent seberat 22 paun (10kg) dan dalam kapsul yang menghadap ke hadapan. Dia mengalami kecederaan tulang belakang yang membunuh dia terus di tempat kejadian.

IKLAN

“Owen hanya berada di atas 40 paun (18kg) dan juga dengan pendorong yang rendah. Dia terselamat dan hanya cedera kepala, patah lengan dan beberapa kecederaan dalaman,” kata Alex.

Saya tidak tahu anak-anak saya telah mati sehingga sampai ke hospital. Saya sangat marah. Perasaaan ini membunuh saya. Saya marah begitu lama. Saya terus berfikir “Kenapa saya? Mengapa ini berlaku kepada saya? ”

“Nampak Tak Mana Silapnya?” Lepas Sejam Gambar Diambil, Ibu Hilang 2 Anak Dalam Kemalangan
Alex bersama anak-anaknya.

BANGKIT DEMI NYAWA KANAK-KANAK LAIN

IKLAN

Alex menderita trauma atau post-traumatic stress disorder, insomnia dan tekanan emosi. Kini wanita ini giat meningkatkan kesedaran tentang kerusi keselamatan pada kanak-kanak & menjadi juruteknik kerusi kereta yang sah. Dia juga menggerakkan laman Facebook yang membantu meningkatkan kesedaran tentang amalan terbaik kerusi keselamatan kanak-kanak.

“Nampak Tak Mana Silapnya?” Lepas Sejam Gambar Diambil, Ibu Hilang 2 Anak Dalam Kemalangan

“Saya mahukan peraturan baru di Kanada di mana kerusi keselamatan bayi harus menghadap ke belakang kerusi kereta sehingga kanak-kanak berusia dua tahun dan 22 paun (10kg). Kini di Kanada, anda boleh meletakkan anak menghadap ke hadapan apabila berusia setahun jika mereka berusia 22 kg (10kg). Tetapi tulang kanak-kanak tidak kuat sehingga selepas umur dua tahun.

“Meletakkan bayi setahun menghadap depan dalam kerusi keselamatan menakutkan saya. Kanak-kanak perlu duduk di kerusi keselamatan sehingga mereka berusia lima atau enam tahun (18kg), ” kata Alex.

Sumber: kidspot.com.au