Topik pengunaan kerusi keselamatan bayi/kanak-kanak sangat hangat diperkatakan kerana pada tahun hadapan iaitu tahun 2020 ada peraturan baru yang dikeluarkan kepada semua pengguna jalan raya yang membawa kereta iaitu PENGGUNAAN CAR SEAT telah DIWAJIBKAN di MALAYSIA.

[Baca Selanjutnya: Tak Perlu Sayang Duit Beli Katil Untuk Bayi! Tidur Bersama Hanya Akan Membahayakan Bayi]

Tujuan utama menggunakan car seat adalah untuk KESELAMATAN, bukan undang2-undang semata. Sebaiknya, car seat harus dibeli sebelum anak dilahirkan. Ini untuk persediaan setelah kita dibenarkan pulang dari hospital. Lagi awal kita perkenalkan anak dengan car seat, lebih mudah untuk anak membiasakan diri mereka dengan rutin keselamatan ini.

Orang Negara Maju Sanggup Bawa Car Seat Naik Flight. Pentingnya Car Seat Bagi Mereka

Di negara luar yang maju, penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak telah lama diwajibkan di negara mereka. Malah mereka sanggup membawa kemana sahaja kerusi keselamatan anak-anak demi mematuhi undang-undang dan keselamatan anak-anak.  Puan Eda Othman yang bercuti di luar negara tertarik dengan budaya tersebut.

Orang Negara Maju Sanggup Bawa Car Seat Naik Flight. Pentingnya Car Seat Bagi Mereka

Sekecil-kecil booster tetap dibawa kehulu-hilir

Apa yang saya belajar sepanjang musafir di negara orang. Negara maju… Adalah mentality mereka… Tak dinafikan apabila law mengetatkan untuk memakai car seat, mak ayah ni sampai sanggup bawak naik flight.. Dalam seat kapal terbang pun ada yang pasang.. Dan ada juga yang checked in car seat mereka bila travel intercity atau negara lain. Bila negara mereka buat undang-undang begitu, memang mak ayah letak car seat ni jadi priority. Sekalipun sekecil-kecil booster tetap mereka bawak kehulu kehilir.

Orang Negara Maju Sanggup Bawa Car Seat Naik Flight. Pentingnya Car Seat Bagi Mereka

IKLAN

Demi keselamatan anak

1 sebab keselamatan anak, 1 lagi sebab mereka akan kena tahan polis dan didenda kalau takde carseat.

Orang Negara Maju Sanggup Bawa Car Seat Naik Flight. Pentingnya Car Seat Bagi Mereka

Bersyukurlah kerana masih mampu melindungi anak anda

Bila fikir kat Malaysia car seat bakal diwajibkan tahun 2020, saya rasa keluarga yang anak 3 ke bawah dan punyai kereta sekecil-kecil myvi, bersyukur lah kerana anda mampu letak 3 car seat dalam kereta dan mampu lindungi anak anda.

Kemalangan bayi tercampak dari kereta paling tinggi dalam dunia

Saya ada sahabat yang berkerja di jabatan bomba di jln pudu pernah berkongsi bahawa kemalangan maut melibatkan bayi yang tercampak keluar daripada kereta antara yang paling tinggi dalam dunia. Statistik bayi tidak berdosa meninggal dalam keadaan begitu sangat-sangat merisaukan di Malaysia. Selalu di pangku ibu di seat hadapan.. Bahkan anak 2,3 tahun yang kerap gerak ke depan belakang pun sama.. Tanpa carseat..bahkan ada yang sanggup beli tilam angin untuk anak tidur tapi bila ada impak kuat, anak-anak lagi mudah tercampak apabila guna tilam itu.

Orang Negara Maju Sanggup Bawa Car Seat Naik Flight. Pentingnya Car Seat Bagi Mereka

IKLAN

Letakkan keselamatan anak paling utama

Persoalannya sampai bila kita nak tengok anak-anak tak berdosa terlibat dalam kemalangan yang pada awalnya mampu dicegah? Biar anak menangis daripada kita yang menangis. Untung mereka yang anak tak ramai dan ada kenderaan. Letakkan keselamatan anak paling utama daripada barang-barang beg dan sebagainya.

Tolong alert tentang ini

Untuk mereka yang beranak lebih dari 3, saya doakan moga dipermudahkan urusan kita semua. Yang penting kita usaha cari jalan agar kita tak menjadi sebahagian daripada statistik kemalangan yang menyedihkan ini.

Ibu dan golongan BAPA lebih-lebih lagi.. Tolong alert bab ni..kadag-kadang tengok anak takde car seat, ayah main hp time driving, bawak laju lagi.

Masyarakat barat letak sebagai keutamaan dan keperluan

IKLAN

Kagum tengok masyarakat barat. Sebab mereka letak bab ini sebagai keutamaan dan KEPERLUAN berbanding kemahuan.

Jangan salahkan kerajaan, saban tahun ratusan ribu anak terlibat dalam kemalangan membunuh.

Insyallah. Slowly but surely. We can make a change. Yang penting jangan salahkan kerajaan. Ketahuilah saban tahun ratusan ribu anak-anak terlibat dlm kemalangan membunuh. Yang pasti pakai car seat ni tidak sesukar makan ubat kerana makan ubat ada allergy dan sebagainya tetapi bila pakai car seat, ia mampu melindung jika tidak banyak mungkin sedikit. At the very least!!! Pilihlah CE certification dan jenama yg diiktiraf agar tidak jadi masalah di kemudian hari. Nyawa anak-anak tiada galang ganti.

Survey harga car seat

Harga carseat juga boleh kita survey. Dengar cerita bakal ada promo besar-besaran untuk memberi peluang ibu bapa belikan car seat untuk anak-anak.

Sama sama kita doakan. Sharing With Love.

Sumber: Eda Othman

https://www.youtube.com/watch?v=ce1vL8Hbp0s

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI