Biasanya tengok ibu bapa yang ada anak lebih dari tiga orang, perkataan pertama keluar dari mulut, “Ramainya anak dia”.

Tapi kita tak sedar kata-kata itu boleh mengundang rasa tak senang ibu bapa tersebut. Bagaimanapun lain pula dengan instafamous, Irene Nadia yang bangga mempunyai anak ramai kerana setiap dari mereka ada rezeki masing-masing.

View this post on Instagram

Ibu selalu ucap syukur dalam hati, Allah bagi kemudahan untuk ibu dan ayah, dengan kehadiran cahaya mata no 4 . . Bagi sesetengah orang mungkin fikir ramainya anak. Dekat-dekat pulak tu. tapi itulah, orang luar bukan berada di situasi kita, bukan orang luar yang menjaga makan pakai keluarga kita. Allah bagi rezeki anak ramai pastilah ada sebabnya kan, janji jangan terikut-ikut dengan life orang lain,antara mampu handle ataupun tidak je. Kalau rasa tak mampu, janganlah paksa diri. Pernah dengar tak ayat, bila kita dengar berita orang lain mengandung,kita doakan kebaikan untuk dia, bukan kata yang sebaliknya sebab doa-doa inilah yang akan berbalik pada kita sendiri dan future kita pun tak pasti lagi apa akan terjadi❤️Tapi anak ramai ni memang meriah sekaligus mengajar kita menjadi seorang ibu ayah yang hari-hari cuba improve menjadi yang terbaik untuk didik anak-anak. . Ibu ayah bersyukur sangat sebab no 4 ni lah yang memudahkan kerja kami. Langsung tak meragam, behave kemain. Sampai terdetik, kenapa Hud ni baik sangat. Since dalam pantang memang itulah perangainya behave, nangis pun jarang. Asal kenyang susu, mandi, tidur, golek-golek depan tv, kena tinggal sorang-sorang, dia boleh happy macamtu je. Ada sesiapa anak no 4 di sini? Haha . . Tapi start semalam dengan harini, Hud jadi tak selesa sebab tiba-tiba tak sihat, badan panas. Itulah kali pertama ibu tengok Hud berjaga tengah malam dan keluarkan bunyik. Sebelum-sebelum ni Hud tidur tak berjaga, nangis pun tak, hanya susu je sambung tidur .2 hari ni jugak langsung tak bergolek pusing meniarap. Bila ajak senyum pun, dia balasnya dengan bibir yang muncung tu . . Kalau tak, dari hujung sana ke hujung sini dia pusing. Doakan Hud cepat sembuh ok❤️ Harini pun dia banyak melekap nak dipeluk. Ibu ayah pun gunalah pengalaman yang tak seberapa ni untuk handle anak-anak setiap kali demam. Demam nak besar bijak orang kata & beralih bulan, tambah-tambah pulak musim panas sekarang . . Mummies2 yg ada kecik pun take care ok.

A post shared by irine_nadia (@irine_nadia) on

Ibu selalu ucap syukur dalam hati, Allah bagi kemudahan untuk ibu dan ayah, dengan kehadiran cahaya mata no 4 .

Bagi sesetengah orang mungkin fikir ramainya anak. Dekat-dekat pulak tu. Tapi itulah, orang luar bukan berada di situasi kita, bukan orang luar yang menjaga makan pakai keluarga kita. Allah bagi rezeki anak ramai pastilah ada sebabnya kan, janji jangan terikut-ikut dengan life orang lain, antara mampu handle ataupun tidak je.

Kalau rasa tak mampu, janganlah paksa diri. Pernah dengar tak ayat, bila kita dengar berita orang lain mengandung, kita doakan kebaikan untuk dia, bukan kata yang sebaliknya sebab doa-doa inilah yang akan berbalik pada kita sendiri dan future kita pun tak pasti lagi apa akan terjadi.

Tapi anak ramai ni memang meriah sekaligus mengajar kita menjadi seorang ibu ayah yang hari-hari cuba improve menjadi yang terbaik untuk didik anak-anak.

Ibu ayah bersyukur sangat sebab no 4 ni lah yang memudahkan kerja kami. Langsung tak meragam, behave kemain.

Sampai terdetik, kenapa Hud ni baik sangat. Since dalam pantang memang itulah perangainya behave, nangis pun jarang. Asal kenyang susu, mandi, tidur, golek-golek depan tv, kena tinggal sorang-sorang, dia boleh happy macam tu je. 

Sumber: Ig Irine Nadia

 

 

Tinggalkan Komen