Setelah dua tahun menanti, akhirnya pasangan selebriti media sosial, Maryam You Narae dan Ryzal Ibrahim yang lebih dikenali dengan nama Durian Kimchi selamat menimang cahata mata sulung mereka petang semalam.

Tepat jam 6.27 petang, Maryam, anak kelahiran Korea Selatan itu selamat melahirkan cahaya mata perempuan yang dinantikan sekian lama.

Berkongsi cerita melalu Mstar, baik Ryzal mahupun Maryam, sama-sama memanjatkan rasa syukur yang tidak terhingga atas kurniaan rezeki zuriat dari Allah SWT.

Malah kata Ryzal kini dia mula merasakan satu tanggungjawab baru dalam hidupnya sebaik melihat wajah anaknya yang diberikan nama Rina. Malah amat bersyukur Maryam dapat melahirkan bayi sulung mereka secara normal petang semalam.

“Walaupun sebelum ini Maryam mengandung, tapi tak rasa lagi macam seorang bapa sebab tak nampak baby depan mata. Tapi semalam bila anak kami keluar sahaja tiba-tiba air mata saya jatuh.

” Saya tak fikir apa pun, cuma rasa tersentuh dan tak percaya sudah menjadi bapa kepada seorang cahaya mata perempuan. Banyak perkara yang saya kena belajar mulai sekarang,” kongsinya.

Panik bukaan sudah 9cm

Malah Ryzal turut bercerita bagaimana dia menjadi panik sebaik diberitahu Maryam bukaan servik sudah pun sembilan sentimeter. Ryzal yang terpaksa berpatah balik semula ke rumah gara-gara tertinggal barang baby terus memecut dan meredah kesesakan lalu lintas untuk kembali bersama Maryam.

IKLAN

“Doktor kata biasanya selepas bukaan dua sentimeter akan ambil masa dalam tiga hingga empat jam, jadi saya pun balik ke rumah sekejap untuk ambil kain pembalut bayi.

” Bila dekat rumah, satu jam selepas itu Maryam telefon beritahu bukaan dah sembilan sentimeter. Cepat-cepat saya gerak semula ke hospital dengan jalan sesak sampai terlanggar side mirror dua buah kereta.

” Saya nak minta maaf sangat-sangat kepada pemilik kereta tersebut kerana terlalu kelam kabut ketika itu sebab Maryam dan nak bersalin.

” Alhamdulillah saya sempat sampai di hospital dan Maryam masih tengah ‘push’ untuk lahirkan anak kami,” kongsinya lagi.

IKLAN

Usaha sediakan makanan pantang Korea
Kata anak kelahiran negeri Kelantan ini lagi, sepanjang berpantang ini, biarpun mereka di taja oleh sebuah pusat berpantang namun kata Ryzal dia akan belajar memasak makanan Korea kerana itulah kesukaan Maryam.

“Kami dapat sponsor daripada sebuah pusat berpantang sepanjang 44 hari ini tapi saya tak boleh nak serahkan 100 peratus untuk menguruskan semuanya.

“Saya kena belajar juga macam mana nak sediakan lauk pantang sebab makanan Maryam ni makanan Korea. Orang kita tak tahu sangat lauk mereka macam mana.

“Jadi saya kena belajar saya macam mana nak masak sup seaweed dan hidangkan untuk Maryam setiap hari,” kongsi lagi.

IKLAN

Terdahulu, Ryzal dan Maryam You Narae berkahwin pada 16 Ogos 2019 di Masjid Itaewon, Seoul di Korea Selatan.

Menarik: Sewa Perut Sudah Habis La, Cepat Keluar, Bakal Bersalin Minggu Depan, Maryam Ryzal Teruja Tunggu Baby

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Kredit: Mstar