Sejarah Baby On Board bermula pada tahun 1984 oleh Michael Lerner, yang mendapat idea ketika menaiki kenderaan bersama anak saudaranya.

Lerner mendapati pengguna kenderaan lain memotong kenderaannya dengan laju dan merbahaya, tidak begitu bertimbangrasa dengan dia dan anak saudaranya. Beliau merasakan insiden tersebut berlaku apabila kenderaan lain tidak nampak kehadiran anak kecil di dalam keretanya.

Pernah menggunakan sticker atau sign Baby On Board di kenderaan anda?

  • Sebagai tanda amaran atau alert kepada pemandu lain
  • Ianya harus diletakkan hanya apabila ada bayi atau kanak-kanak di dalam kereta.
  • Lekatkan di bahagian yang berhampiran anak-anak, elakkan daripada bahagian yang menghalang penglihatan pemanduan anda.

Tanda Baby On Board dapat memberitahu pemandu kenderaan lain untuk lebih bertimbang rasa terhadap kereta yang mempunyai penumpang kecil.

IKLAN

Baby On Board juga bertindak sebagai tanda atau signal apabila terdapat kemalangan. Ianya memberitahu pasukan penyelamat bahawa terdapat bayi dan kanak-kanak di dalam kenderaan ini.

Dapatkan Pinkfong First Learning Kit – Bundle Set

Pinkfong First Learning Kit – Bundle Set

 

IKLAN

” Dalam satu kes kemalangan, seorang wanita telah dijumpai di bahagian pemandu, seorang diri. Tiada kanak-kanak dijumpai. Namun, pasukan penyelamat mengambilkira tanda Baby On Board dan mengandaikan kehadiran anak kecil di dalam kenderaan. Seorang bayi telah dijumpai di dalam carseat di bahagian bawah kenderaan yang remuk” – sumber daripada quartz.com

Gunakan tanda Baby On Board anda dengan bijak dan sebaik mungkin, ianya bukanlah bertujuan untuk memberitahu dunia yang anda membawa “the cutest baby in the world” semata-mata.

Bagi ibu bapa yang paranoid, kononnya menggunakan sticker ‘Baby On Board’ lebih memudahkan penjenayah menculik bayi anda…’tepuk dada tanya selera’.

IKLAN

_

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma BF VIP Eksklusif mengalu-alukan ibu yang sedang hamil dan menyusu anak mendaftar sebagai peserta. Harga promosi pendaftaran peserta hanya RM20 sahaja. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/