Bawa anak keluar berjalan-jalan memang besar cabaranya. Ditambah pula anak-anak ramai dan semuanya masih kecil. Macam-macam perangai yang mama papa perlu hadapi. Belum lagi ada yang merajuk, yang tak dengar arahan dan sebagainya. Memang buat mama papa rasa geram dan serik.

Tapi ketahuilah, saat anak-anak masih kecil sahaja mereka inginkan perhatian kita dan sentiasa rasa ‘excited’ bersama kita. Jangan pernah serik bawa anak berjalan-jalan jika ada masa okay! Ikuti perkongsian ini.

Teringat lagi betapa penatnya dulu saya bawa anak yang masih kecil pergi berjalan ke tempat yang agak jauh.

Balik rumah tu, terasa serik nak bawa anak berjalan jauh lagi. Penat sangat nak melayan kerenah masing-masing.

Ya Allah, silapnya saya fikir macam tu. Bertahun lepas tu, itulah kenangan yang anak duk sebut-sebut dan asyik teringat.

IKLAN

Rugi sangat bila kita tak luang masa bercuti dengan anak masa mereka masih kecil sebab peluang tu cuma datang sekejap je. Percayalah.

Bila anak dah besar, dia cuma nak keluar bercuti dengan kawan je. Barulah boleh pergi ke tempat yang lebih ‘adventure’.

Bila anak dah besar, masing-masing sibuk dengan kerja. Kalau kena kerja di negeri lain, payah dah nak balik ke rumah kita.

IKLAN

Masa anak kecil ni lah banyak tempat kita boleh masuk dengan kos yang lebih rendah. Ada tempat boleh masuk free je.

Masa anak kecil ni, kita bawa pergi kedai dekat rumah pun diorang dah seronok. Bayangkan kalau kita bawa anak ke pantai, ke sungai atau ke hotel yang ada kolam renang. Haha.

Saat dia tersenyum dan gelak ketawa tu la yang kita akan kenang sampai bila-bila.
Yang paling saya rindukan, masa kecil ni la kita akan paling banyak dukung dia, pimpin tangan dia dan bergambar di tempat percutian.

IKLAN

Dah besar ni, semua tu hanya tinggal dalam ingatan je.
Kalau boleh ambil cuti, ambillah peluang ni untuk balik berjumpa keluarga. Ambil peluang untuk bawa anak ke pantai, ke kampung atau ke pulau. Kerja pejabat kita takkan pernah habis.

Kredit: Redza Zainol

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)


Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja