Pendarahan dan rasa kejang pada ari-ari adalah tanda-tanda awal kehamilan. Selain itu ada 4 lagi tanda-tanda lain yang sebenarnya tanda awal diri berbadan dua tetapi selalunya mama tak perasan.

Pengesanan awal kehamilan boleh membantu mama untuk mengambil langkah awal seperti memulakan pemakanan yang sihat (jika sebelum ini tidak mengamalkan pemakanan sihat), menghindari aktiviti lasak, mengelakkan rawatan kecantikan yang melibatkan bahan kimia di mana sesetengahnya boleh menggugat perkembangan awal janin. Pendek kata, pengesanan awal adalah lebih baik kerana risiko keguguran dapat dikurangkan!

Ujian kehamilan merupakan cara yang paling terbaik dan berkesan untuk memeriksa sama ada anda hamil atau tida. Namun begitu, terdapat beberapa tanda yang boleh anda periksa sendiri untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak.

#1 Pendarahan pada vagina dan kekejangan perut

Keadaan ini normal berlaku sekiranya bayi telah terbentuk di dalam rahim anda. Keadaan ini terjadi kerana telur yang telah disenyawakan dengan sperma perlu mengimplan masuk ke dalam uterus anda justeru menyebabkan berlaku sedikit pendarahan pada vagina serta kekejangan perut.

Anda juga boleh memeriksa jika ada terdapat sebarang perubahan pada bentuk dinding vagina anda. Perubahan ini adalah tidak bahaya. Namun jika perubahan ini membuat kawasan vagina anda berbau dan tidak selesa, anda perlu membuat ujian bagi mengelakkan sebarang infeksi.

Pendarahan & Rasa Kejang Pada Ari-Ari Tanda Awal Kehamilan. Kalau Ada 6 Tanda Ni Maknanya Mama Dah Hamil!

IKLAN

#2 Kesakitan pada payudara

Kehamilan akan menyebabkan ketidaktentuan hormon dalam badan. Ini akan mengakibatkan payudara anda membesar dan membengkak. Kawasan puting anda juga akan menjadi lebih gelap dari sebelumnya. Perubahan ini berlaku ketika anda sedang berada dalam trimester kedua kehamilan anda di mana badan anda sudah biasa dengan sebarang perubahan hormon yang berlaku.

#3 Kepenatan

Selain kekurangan kandungan gula dalam badan serta tekanan darah rendah, kepenatan juga mungkin terjadi akibat peningkatan hormon progesterone yang muncul ketika seseorang wanita itu sedang hamil.

Keadaaan ini selalunya akan hilang ketika trimester kedua kehamilan namun akan kembali ketika di hujung waktu kehamilan ketika perut anda sudah memboyot.

Pendarahan & Rasa Kejang Pada Ari-Ari Tanda Awal Kehamilan. Kalau Ada 6 Tanda Ni Maknanya Mama Dah Hamil!

IKLAN

#4 Muntah-muntah

Kebanyakan wanita hamil akan mengalami keadaan ini beberapa bulan selepas hamil, namun ada juga wanita yang akan mengalaminya lebih awal. Keadaan ini juga dialami oleh ibu hamil tanpa mengira waktu sama ada siang atau malam.

 

Pendarahan & Rasa Kejang Pada Ari-Ari Tanda Awal Kehamilan. Kalau Ada 6 Tanda Ni Maknanya Mama Dah Hamil!

#5 Perubahan selera makan

Kebanyakan ibu mengandung akan mengalami keadaan ini. Mereka akan mengidam sesuatu makanan yang sangat khusus atau membenci makanan kegemaran mereka.

IKLAN

Keadaan ini adalah sangat unik dan saintis sendiri tidak dapat membuat kesimpulan tentang perubahan selera makan ini. Namun dipercayai perubahan selera makan ini adalah disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku dalam badan disebabkan oleh kehamilan.

#6 Ketidaktentuan emosi

Perubahan hormon semasa kehamilan akan menjejaskan sel neuron dalam otak wanita sekaligus menyebabkan ketidaktentuan emosi. Setiap wanita akan mengalami keadaan ini dengan berbeza bergantung kepada individu.

Perubahan emosi ini mungkin menunjukkan bahawa anda sedang hamil. Namun sekiranya perubahan emosi ini menjejaskan tahap kesihatan anda, anda perlu berhubung dengan pakar secepat mungkin.

Pendarahan & Rasa Kejang Pada Ari-Ari Tanda Awal Kehamilan. Kalau Ada 6 Tanda Ni Maknanya Mama Dah Hamil!

Sumber: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI