“Dengan memakai bengkung pada baby, bacaan jaundis/penyakit kuning pada baby akan turun mendadak” dakwa peniaga online tersebut. Mitos perubatan ini tidak mempunyai kajian saintifik mengenai keberkesanannya dan ada yang mempercayai tanpa mendapatkan kesahihan daripada pakar perubatan. 

Peniaga Online yang menjual bengkung/korset rawat demam kuning

Peniaga Online Dakwa Pakai Bengkung Pada Bayi Demam Kuning Akan Hilang. Ini Penjelasan Doktor

Peniaga tersebut turut sertakan testimoni

Peniaga Online Dakwa Pakai Bengkung Pada Bayi Demam Kuning Akan Hilang. Ini Penjelasan Doktor

Kekuningan atau istilah perubatannya “Jaundice” adalah keadaan dimana kulit dan mata bayi menjadi kuning. Ia biasanya berlaku pada bayi yang baru lahir, dua atau tiga hari selepas lahir. Ia akan mencapai kemuncak selepas empat hari dan akan hilang selepas dua minggu. Jaundice tidak bermakna kita sakit.

IKLAN

Kekuningan biasanya dikesan dengan menekan hujung kuku kita dengan lembut pada kulit bayi. Kekuningan juga lebih mudah dikesan pada putih mata, muka sehingga ke dada. Ikuti Perkongsian dari Doktor Zubaidi;

Penggunaan herba jika betul, tidak apa, ini semua petua herba itu diambil dari majalah dan sumber internet yang boleh diragukan kesahihanya. Kemudian disampaikan dari mulut ke mulut, dari fb ke fb. Siapa mahu bertanggungjawab jika apa-apa berlaku kepada mereka.

Kekuningan bukanlah penyakit misteri. Ia adalah fenomena normal apabila darah pada bayi menjadi rosak dan pecah dan dicernakan oleh organ hati. Pencernaan dan penguraian komponen dalam darah pada ini akan menghasilkan bilirubin.

Biasanya bilirubin dapat dibuang memalui najis. Tetapi apabila terlalu banyak darah yang rosak dan pecah serta diuraikan secara serentak dalam satu masa, tahap bilirubin dalam darah akan meningkat dalam darah. Peningkatan bilirubin inilah yang dapat dikesan melalui kekuningan pada tubuh bayi.

Cara Rawatan:

IKLAN

Rawatan yang biasa diberikan ialah rawatan fototerapi jika tahap bilirubin melebihi 359 umol/l (21 mg/dL). Rawatan ini membantu bilirubin ditukar kepada biliverdin yang lebih ‘mesra tubuh’ dan mudah dikumuhkan. Rawatan ini harus diberikan selama 48 am.

Menggalakan bayi menyusu juga akan menyebabkan bilirubin dikumuhkan ke dalam najis.

Jika rawatan fototerapi gagal, rawatan yang lebih agresif perlu dilakukan iaitu rawatan “exchange transfusions”. Ia adalah pemindahan darah bayi dan digantikan dengan darah yang lain. Ini hanya dilakukan jika tahap bilirubin melebihi 428 umol/l (25mg/dL).

Netizen turut mengecam perbuatan peniaga online dan ibu tersebut yang dianggap melampau dan menyiksa bayi tersebut.

Kesian baby 

IKLAN

Peniaga Online Dakwa Pakai Bengkung Pada Bayi Demam Kuning Akan Hilang. Ini Penjelasan Doktor

Peniaga Online Dakwa Pakai Bengkung Pada Bayi Demam Kuning Akan Hilang. Ini Penjelasan Doktor

Dapatkan nasihat daripada pakar kesihatan untuk rawatan anak anda.

Sumber: Dr Zubaidi

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI