Musim raya ni mesti banyak jamuan hari raya kan, tak kira lah hari bekerja ataupun hujung minggu. Pihak sekolah juga tak melepaskan peluang untuk mengadakan sambutan hari raya di sekolah. Para ibu ada idea tak nak bekalkan makanan apa untuk anak bawa ke sekolah?
Jangan risau, banyak menu simple yang boleh dibawa. Antaranya puding tutti fruity warna- warni. Sebut je nama menu tu, dah boleh bayangkan betapa menariknya puding tersebut. Bukan setakat simple dan mudah untuk dibuat, rasanya juga sangat sedap. Jom lihat resepi puding tutti fruity yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Noor Faezah di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI PUDING TUTTI FRUITY
Sumber foto: Facebook Noor Faezah
Puding Tutti Fruity… Ada filling Kiwi, Blueberry, Manggo
Buat untuk Potluck Jamuan Hari Raya sekolah anak. Alhamdulillah, habis semua pudingnya. Kata anak, cikgu yang banyak makan dari anak… Syukur…
Ads
Selain rupa lawa, warna- warni, rasa pun sedap. Korang try la. Memang sesuai makan time musim panas merelit sekarang ni.
*ini saya editkan resepi yang diminta… Resepi: untuk satu adunan ni dapat dalam 25- 30 bekas
Bahan- bahan: – 10g serbuk agar- agar (warna plain)* – 1 tin susu cair* – 3 tin air* – 1 tin susu full cream* – 1 tin susu pekat* – 2 sudu tepung kastard* – 1 sudu esen vanilla* – 1 cawan gula pasir* (taknak letak pun takpe kalau taknak manis) – Filling kiwi, blueberry dan mango (boleh beli dekat kedai bahan kek)
Ads
Cara- cara: 1. Lorekkan filling pada tepi bekas acuan. Pastu biarkan.
Sumber foto: Facebook Noor Faezah
2. Masukkan semua bahan bertanda (*) masa katas api sederhana hingga mendidih dan sejukkan. 3. Selepas sejuk, curah dalam bekas acuan yang telah dilorekkan filling tadi. 4. Biarkan seketika dan boleh simpan dalam peti sejuk. 5. Sedia untuk dimakan selepas sejuk.
Note: kalau nak lebih cantik, boleh lerokkan lagi filing pada atas permukaan agar- agar tadi selepas agar- agar keras.
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan. Kalau para ibu nak puding lebih berkhasiat, boleh gantikan filling dengan buah- buahan yang sebenar. Para ibu juga boleh gunakan pelbagai buah seperti betik, anggur, epal, pear dan macam- macam lagi ikut kesukaan anak- anak. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kanak-kanak kalau suruh makan sayur memang kebanyakkannya akan menolak. Tapi kalau diajak makan makanan segera seperti nugget, sosej dan makanan proses lain memang tak pernah kata tidak.
Perkongsian resepi seorang ibu menerusi laman Facebook Makan Apa Hari Ni (MAHN) boleh dijadikan salah satu cara untuk ibu buatkan anak jadi suka nak makan sayur. Nugget dengan keju dan juga dicampur bayam pastinya memberikan rasa yang luar biasa untuk anak-anak. bentukkan seperti makanan kegemaran mereka iaitu nugget, mesti berebut semua nak makan.
“CHEWY CHEESE SPINACH”
Bahan-bahan:
250g Mozarella parut (kalau yg ketul, parut kan utk senang cair)
250g Cream cheese (apa2 brand pun boleh)
1 cwn daun bayam racik (daun sahaja tau no batang2)
1sdb butter
1 ulas bawang putih cincang
1sdk lada hitam tumbuk halus
1sdk garam halus
Note:
** Nak taruk isi ayam cincang pun boleh
** Nak ganti daun sawi pun boleh
** Nak guna carrot pun sedap… parut halus & perah sikit air dia
** Nak guna brokoli pun ok… ambik kepala brokoli tu cincang halus
**Nak campur pun ok sangat2… lantak cayam2 nak selera mcm mana wokey
Cara-cara:
Panaskan pan, masukkan butter & bawang putih cincang. Biar naik bau. Api slow je ye sebab tak mahu bahan dua bahan tersebut garing.
Masukkan kedua-dua cheese bedebah tu… Kacau supaya cair
Bila cheese bedebah dah cair & bercampur masukkan daun bayam, pepper & garam. Kacau ratakan sampai bayam tu agak2 dah layu @ tukar color hulk
Salin dlm bekas yg sesuai @ x lekat… @ sapukan bekas dgn minyak sikit. Minyak tu nipis2 jek cayam2 ye.Atau pun kalau nak buat bulat2, time ni sesuai sbb dia masih panas. Kalu sejuk nnt dah susah nak bentukkan.
Tekan2 sikit biar dia rata… bila dah sejuk masukkan dlm peti sejuk 30 minit sehingga dia set
Bila dah set, potong size yg cayam2 nak… jgn terlalu tebal @ halus wokey…
Kalau x nak potong, terap la guna cookies cutter. mesti comel
Mandikan dgn 1/2 cwn tepung gandum
Celup dlm 2 bj telur yg dah di kepuk slow dgn garfu.***Kalu nak kulit luar tebal guna kaedah :
Tepung > telur > tepung > telur > bread crumb
Coating pulak dgn 1 cwn bread crumb oren.
Tada… siap. Sebelum goreng, simpan di tempat beku 15 minit, Lepas tu panaskan minyak, goreng dgn api slow sampai kekuningan. Nak frozenkan pun boleh… Nyum2…
Rendang merupakan salah satu menu wajib untuk dibuat ketika hari raya. tak kisahlah nak buat rendang apa, rendang daging, rendang ayam malah rendang kerang sekalipun makan dengan ketupat atau nasi impit bersama kuah kacang, memang terangkat rasa dia.
Pejam celik kita dah berpuasa selama 27 hari. Tak lama lagi dah nak raya. Walaupun raya tahun ni mungkin tak sama macam raya tahun sudah sebab ramai yang tak dapat balik ke kampung untuk menyambutnya dengan keluarga tercinta, tapi juadah yang bakal dihidangkan pastinya tetap sama.
Tambah pula beraya dalam musim PKPB ni, tak boleh keluar beraya mesti asyik mengulang sahaja makan apa yang terhidang. Jadi rasanya sambutan raya tetap akan meriah dengan cara kita sendiri.
Bagi yang tak dapat balik beraya di kampung tu, apa kata gembirakan hati sendiri dengan memasak juadah istimewa untuk hari raya nanti. Kalau rendang daging is to mainstream, apa kata cuba pula buat rendang kerang.
Bahan dan cara penyediaan lebih kurang sahaja dengan rendang ayam atau daging. Namun yang pasti bila makan dengan ketupat atau nasi impit, rasa padu dia tak boleh nak cakap dah.
Kalau ada yang teringin boleh buat guna resipi dari Wani Sulinan ni. Katanya kalau makan dengan ketupat yang direlai-relai memang sedap!
Kami ni raya makan ketupat buat mcm nasi, relai2 ketupat tu makan dgn rendang kerang ni. Sedap!
Bahan-bahan:
Kerang 2kilo (rebus dan kopek kulitnya)
2biji kecik bwg merah
3 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
5 btg serai
(blend smua bahan di atas)
Cili boh 2 sudu besar
Serbuk kari 1sudu besar
Kerisik 1 sudu besar
Santan
Asam keping sekeping je
Daun kunyit
Caranya:-
1) tumis bahan blend sehingga air kering letak satu batang serai ketuk
2) masukkan cili boh masak sehingga pecah minyak
3) masukkn serbuk kari masak sehingga pecah minyak
4) masukkan kerang,santan, Asam keping garam gula
5) last masukkan kerisik dan daun kunyit bila air dah mula kering skit
Siap!!
Kredit resepi: Wani Sulinan
Resipi wajib cuba: Tak Perlu Oven, Tak Payah Bakar, Biskut Makmur Simple Tapi Super Sedap, Guna Sukatan Cawan Je!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Berita Bung Moktar meninggal dunia mengejutkan negara. Ketahui perjalanan hidup, keluarga, legasi politik dan sisi peribadi tokoh Sabah ini yang dikenang ramai.