Anak dengar kata, baik akhlak impian setiap ibu bapa. Namun dengan pelbagai cabaran hari ini ia agak sukar melainkan kita sebagai ibu bapa benar-benar laksanakan setiap tanggungjawab dengan sempurna.

Seperti perkongsian seorang ibu ini, Puan Timah Maanin, tip yang dilakukannya untuk anak sentiasa dengar cakap, lembut hati dan rajin boleh sama-sama diamalkan.

Ramai yang minta tip bagaimana saya mendidik anak-anak saya untuk dengar cakap saya dan rajin menolong saya.

Saya macam sahabat-sahabat semua juga. Saya didik anak-anak saya dari kecil lagi. Dari anak-anak berumur 5 tahun saya dah mula ajar dia buat kerja-kerja yang mudah-mudah. Contoh lepas main kemas mainan. Lepas makan bawa ke sinki tak basuh tak apa. Janji letak dalam sinki..

Rahsia Anak Dengar Cakap & Sentiasa Sayang, Amalkan Surah Al-Kausar Ketika Memasak 

Seiring dengan usia dia makin meningkat saya ajar kerja-kerja rumah yang mudah-mudah. Dalam pada itu saya banyak berdoa untuk anak-anak.

IKLAN

Amalkan surah an-Naml dan al-Kausar

Nak lembutkan hati anak-anak bacalah selalu surah an-Naml ayat 30-31, semoga dengan berkat usaha ibu bapa & dengan izin Allah, anak-anak akan mudah mendengar kata, lembut hati, penuh keinsafan, rajin solat dan menjadi anak yang soleh.

Semasa memasak saya akan baca surah Al-Kausar ketika membuka api dapur. Dah siap masak nak tutup api saya akan baca lagi sekali surah Al Kausar.

Ustaz kata dengan kita amalkan membaca surah ini ketika hendak memasak, ini akan membuatkan satu ikatan kasih sayang yang kuat antara anak-anak dan suami dengan kita.

IKLAN

Semasa memasak saya juga amalkan ayat 200 surah Al-Imran. Kata ustazah itu ayat pengasih. Pada malam Jumaat saya akan baca surah Yassin, berzikir dan surah-surah pendek dan saya tiup pada air mineral.

Air tu saya campur dalam botol-botol air kosong yang saya simpan dalam peti sejuk. Bila masak nasi saya akan campurkan dengan air tu. Buat teh ke kopi ke saya akan campurkan juga.

Amalan sebelum anak tidur

Dan 1 lagi amalan saya, anak-anak tidur saya akan pergi ke anak saya. Saya akan duduk di sebelah anak. Saya akan sebut apa saja keinginan saya pada anak.

IKLAN

Contoh kalau saya akan sebut, Syakir semoga jadi anak yang soleh, lembut hati bila mama tegur dan beri nasihat. Mama ingin Syakir menerima nasihat mama dengan hati yang tenang.

Semoga Syakir berjaya di dunia dan juga di akhirat kelak. Saya akan cium ubun-ubun dan usap rambut dia. Selain itu, saya ajar anak-anak jangan pendam apa-apa jika tak puas hati. Bagi tahu je la saya dan saya juga lebih suka anak-anak boleh berkongsi masalah dengan saya.

Saya tunaikan permintaan sahabat-sahabat yang tanya saya dan minta tip. Saya bukanlah bijak pandai dalam mendidik anak-anak. Saya juga seperti sahabat-sahabat yang lain juga.
Ada salah silap dan kelemahan juga. Yang baik itu datang dari Allah SWT. Yang buruk itu datang dari diri saya yang dhaif ini.

Kredit: Timah Maanin

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI