Sensori sentuhan adalah antara deria yang paling awal berkembang pada manusia. Sentuhan dapat menyampaikan seribu satu maklumat. Kanak-kanak akan berkembangan dengan baik bila mendapat sentuhan dan belaian yang mencukupi.

[Baca Selanjutnya: Tak Mengeluh Walaupun Gugur 7 kali. Akhirnya Allah Kurniakan Bayi Kembar Selepas 8 Tahun]

URUTAN MERANGSANG PERKEMBANGAN ANAK

Urutan adalah terapi sentuhan yang telah wujud di seluruh dunia dari zaman dahulu kala. Baru dalam 10-15 tahun kebelakangan ini saja, terapi urutan mula digunakan di hospital untuk merangsang bayi di NICU dengan masalah perkembangan atau masalah otak dan saraf (neuro).

IKLAN

Kini semakin ramai ibu bapa bertindak proaktif dan mengamalkan urutan paediatrik sebagai rutin di rumah untuk meransang perkembangan anak yang berlaku secara berperingkat.

Pada tahun pertama (umur 0-1 tahun), 4 perkembangan penting (milestones) akan mula timbul:

1. Kebolehan anak relax kan diri sendiri (berhenti menangis bila keperluan dipenuhi, tenang)

2. Kebolehan anak mengawal orientasi dan perhatian (eye contact dan fokus pada muka)

3. Kebolehan anak mengawal kitaran tidur dan berjaga (berjaga masa siang dan tidur waktu malam)

4. Kebolehan anak mengawal sistem pencernaan (buang air secara konsisten)

Keempat-empat milestones di atas berkait dengan sistem dalamannya. Terapi urutan oleh ibu bapa dapat merangsang perkembangan ini melalui pengaktifan sistem saraf dan fungsi otak secara berulang-ulang. Apabila anak sudah dapat mengawal sistem dalamannya, barulah dia boleh berinteraksi dengan persekitarannya.

Milestone ke 5, iaitu kebolehan anak mengawal tingkah laku serta emosi berdasarkan isyarat yang diterima dari persekitarannya (social cues), akan mula muncul dalam tahun ketiga. Namun ia hanya akan muncul bila milestones 1-4 sudah dicapai.

Inilah sebab kenapa penting untuk ibu bapa tahu dan peka tentang milestone yang patut dicapai oleh anak dan bila. Gunakannya sebagai guideline untuk memantau perkembangan anak. Sekiranya lewat lebih dari 6 bulan, sila bawa anak berjumpa dengan pakar kanak-kanak untuk pemeriksaan.

Umur 0-3 adalah fasa perkembangan otak anak yang paling pesat. Inilah masa paling mudah dan cepat untuk merangsang otak anak. Jangan ‘biar dan tunggu’ sampai terlambat.

Sumber: Aktifotak