Siapa yang tak mahu anak bijak, petah dan pandai dalam pelajaran. Anak bijak selain keupayaan dirinya sendiri, otak mereka juga perlu diasah supaya mampu meningkatkan kemahiran dan keupayaan berfikir.
Menurut Dr Rizal Abu Bakar, Pakar Otak, ada beberapa cara yang ibu ayah boleh lakukan sejak kecil bagi merangsang daya pemikiran anak jadi lebih bijak. Antaranya ibu ayah kena lakukan lima perkara ini.
Libatkan Aktiviti Eye and Hand Coordination

Maksudnya aktiviti yang selarikan gerakan mata dan gerakan tangan atau kaki. Permainan tuju kasut, galah panjang adalah antara contoh permainan dulu yang aktifkan otak yang libatkan eye and hand coordination.

Apabila kita memandu, kita gunakan kemahiran eye and coordination untuk memandu. Anggaran jarak, ruang dan sebagainya yang libatkan spatial ability akan lebih baik pada anak yang dibiasakan dengan aktiviti sebegini.

Banyakkan Aktiviti Fizikal

Biarkan mereka berlari, melompat atau gunakan tangan untuk manipulasi objek. Main pasir dan bina bangunan dari pasir adalah antara contohnya.

Aktiviti sebegini akan sebabkan 4 neurohormon penting keluar iaitu serotonin, dopamin, endorfin dan norepinephrine. Kesemuanya penting untuk belajar. Norepinephrine membantu anak jadi lebih alert, kuatkan memori serta tingkatkan konsentrasi.

Apabila norepinephrine stabil anak mudah menjawab soalan, mudah ingat apa yang dipelajari atau lalui.

Galakkan Aktiviti Bercakap

Minta mereka terangkan apa yang mereka mainkan. Soal mereka dengan soalan yang spesifik.

Contohnya ialah
“Amin buat apa dengan 5 getah di tangan tu”
bukannya
“Amin buat apa tu?”

Di negara antara aktiviti yang dilakukan di sekolah ialah Show and Tell. Pelajar bawa sesuatu dari rumah dan terangkan kepada rakan lain di dalam kelas.

Di rumah ibubapa boleh lakukan perkara yang sama. Jadikan aktiviti ini sebagai rutin mingguan. Mulakan dengan ibubapa dahulu. Perkara penting yang perlu difahami anak buat apa yang ibubapa buat.

Libatkan Pengiraan

Apabila bawa anak ke kedai atau di dapur, buat aktiviti libatkan pengiraan. Tunjukkan ada berapa bawang contohnya. Buat kiraan bersama sama.

Kemudian minta anak buat kiraan sendiri. Boleh lakukan aktiviti campur dan tolak. Ini akan meransang sel otak libatkan pengiraan.

Aktiviti Menghidu

Semasa di dapur, lakukan aktiviti menghidu bau rempah, buah, sayur dan masakan sihat. Teknik ini akan merangsang olfactory cortex anak -pusat yang uruskan bau.

Dalam konteks psikologi, pendedahan awal begini akan sebabkan anak mudah terima dan selesa dengan makanan yang dimasak guna rempah ratus ini, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Apabila makanan sihat, buah atau sayuran dihidangkan mereka lebih mudah untuk makan. Ini dinamakan cognitive and behavioural priming.

 Wujudkan Ruang Pembelajaran

Jadikan ruang ketika memandu sebagai ruang pembelajaran. Buat kuiz atau main permainan tertentu semasa dalam perjalanan dari satu tempat ke tempat lain.

Contohnya sekiranya kita mahu merangsang kebolehan anak menggunakan perkataan, menjadi kreatif dan aktifkan sembilan bahagian di otak, lakukan aktiviti storytelling. Caranya, kita mulakan cerita dahulu.

Jadi, dalam kita bermain bersama anak-anak, kita selitkan sedikit pembelajaran berasaskan lima perkara mudah ni buat anak-anak kita. Biarkan otaknya terangsang dan berfikir. Mudah!

Kredit: Dr Rizal Abu Bakar

Tinggalkan Komen