Selain nasi, ubi kentang juga tergolong dalam sumber karbohidrat yang baik. Kalau anak tolak nasi mama boleh buatkan resepi istimewa berasaskan ubi kentang.
Jom cuba resepi yang dikongsi ini iaitu Cheesy Potato Pod yang mudah dan menyelerakan. Selamat mencuba!
Hye mommies, ibu shauqi nak share resepi 🤭
𝗖𝗵𝗲𝗲𝘇𝘆 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗽𝗼𝗱
Ads
Resepi inti
➡️ Panaskan unsalted butter
➡️ Tumis bawang putih
➡️ Masuk ayam cincang
➡️ Masuk cendawan shitake
➡️ Letak serbuk ayam
➡️ Masak sampai ayam masak
Bulan puasa yang tinggal beberapa hari saja lagi pastinya membuatkan ibu sibuk mencari pelbagai resipi. Resipi berasaskan ayam antara menu yang begitu disukai anak-anak kita. Selain ayam goreng, ayam panggang madu ala bazaar Ramadhan ini pasti buat anak makan lebih berselera.
Tak lama lagi bulan Ramadhan boleh la buat lauk untuk berbuka, puas makan kalau masak sendiri, jimat pun jimat.
RESEPI AYAM BAKAR MADU
Bahan A
1/2 ekor ayam, cuci bersih & toskan
Bahan B
1 batang serai
5 ulas bawang putih
Sedikit halia *Boleh kisar atau tumbuk.
Bahan C
Sedikit sos tiram
Madu
Sos cili
Sos tomato
setitik pewarna merah
(cantikan warna ayam bila dibakar)
Serbuk kunyit
Lada hitam serbuk
Lada hitam hancur
Serbuk kayu manis
Serbuk cili
Serbuk paprika
Sedikit lada putih
Garam
Gula perang (lebihkan gula lagi sedap rasa ayam bakar)
Sedikit olive oil
1 sudu besar butter *Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30 minit.
Bahan D
====== Gula atau madu. Boleh skip kalau tak suka, saya letak madu supaya tak de la nanti rasa masin je. Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap tadi.
Perap selama 1 jam. Nak lagi sedap perap semalaman.
Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15 min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
Bakar dalam oven ikut suhu masing² ye. Saya guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30 min.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Dalam keadaan cuaca panas sekarang ni, dapat makan yang sejuk-sejuk memang sedap. Kalau beli ais krim je atau minum air manis tak berapa elok untuk kesihatan.
Apa kata anda cuba buat sendiri pencuci mulut yang ringkas tapi berkhasiat iaitu agar-agar berasaskan buah naga atau dragon fruit yang pastinya menarik minat anak untuk makan kerana warnanya yang terang dan lembut.
Lagipun buah ini sesuai untuk anak kecil kerana teksturnya yang mudah dikunyah dan tak keras. Jadi apa kata buat puding susu buah naga yang dikongsikan oleh Puan Nurhayati Abd Malek menerusi facebooknya.
Resepi Puding Buah Naga Susu Simple & Sedap
Buah naga juga ada yang mempunyai isi putih dan merah serta rasanya ada yang manis.
Sebelum anda membuat puding buah naga ini, ibu perlu tahu tentang info penting yang dikongsikan oleh Puan Nurhayati Abd Malek iaitu bancuhan agar-agar bertali lihat cara buat di belakang paket.
Yang saya gunakan, meminta saya bancuh 1500 mls air. Jadi saya bahagikan dua 750 mls campur 750 susu cair. Cara masak puding buah naga susu ini, anda boleh lihat seperti di bawah.
Bahan-bahan Puding Buah Naga
1 biji buah naga (isi merah)
1 paket agar-agar bertali 20 gram
750 ml susu cair
750 ml air kosong
1 cawan gula kastor (boleh kurangkan)
Nota : Untuk resepi puding buah naga ni, saya guna loyang 7 inci.
Mula-mula, buah dragon fruit ni potong dulu kecik-kecik. Ikut lah nak potong memanjang ke dadu ke janji boleh muat masuk mulut. Dah siap, ketepikan dulu.
Dalam periuk, masukkan agar-agar dan juga air dahulu. Buka api dan kacau sedikit hingga agar-agar tadi cair dan mendidih.
Bila tali agar-agar tadi dah mencair kesemuanya, masukkan pula susu cair. Kacau lagi susu ni supaya tak hangit. Api kena jaga.
Apabila dah sebati boleh masukkan gula ikut citarasa kalian. Saya tulis je 1 cawan, boleh kurang kan. Boleh rasa sikit. Kalau kurang manis puding buah naga, tambahlah gula. Kalau dah cukup, tak perlu tambah.
Kacau hingga gula sebati.
Masukkan buah naga atau dragon fruit itu tadi yang telah siap dipotong mengikut citarasa masing-masing.
Kacau lagi, kerja kita kalau buat puding buah naga ni memang kena selalu kacau, kalau tak berketul lah nanti. Kemudian tutup api dan masukkan dalam loyang yang disediakan tadi.
Biarkan sekejap supaya sejuk, kemudian masukkan ke dalam peti ais anda.
Tat-tadaaa! Inilah resepi puding buah naga susu. Siaplah sudah puding buah naga kita! Sedap makan waktu sejuk. Ah, segar tekak.
Beginilah puding buah naga bila dah potong, anak-anak dah ready kat depan tv. Mak dia dah ambik 2-3 potong, cukai. Haha! Untuk nak letak topping tambahan lain pun boleh. Ikut citarasa masing-masing. Selamat mencuba.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents ()
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bersempena dengan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2024, pertandingan Baby Merangkak Race Pa&Ma X Simpan SSPN telah diadakan di MyTown Shopping Centre, Kuala Lumpur,...