Sempena musim doyan ni, macam-macam lah menu boleh kita buat sambil beraksi di dapur tau. Contohnya buah durian yang mengkal sedikit, usahlah dibuang. Masih boleh dijadikan bahan asas masak cucur durian tau.
Bahan-bahan:
10 ulas isi Durian
2 cawan tepung jagung
4 sudu besar susu pekat
Garam, gula & air
Ads
Caranya:
1. Ambil ulas durian mengkal dan asingkan dalam besen
2. Kemudiam, tambahkan sedikit tepung jagung untuk rasa rangup crunchy, susu pekat untuk kasi pekat serta sedikit garam, gula dan air ke dalam ramuan itu.
3. Gaulkan kesemua bahan ini sehingga sebati dan menjadi sedikit likat.
4. Panaskan minyak ke dalam kuali, kemudian tunggu sehingga minyak betul-betul panas
Ads
5. Titiskan bancuhan durian berbulat-bulat ke dalam kuali dan tunggu sehingga keras menguning jadi bentuk cucor bebola
6. Toskan cucor durian itu, kemudian jamu dan makan ngap sap sap sui. Sulam pulak dengan ayo teh panas, zapppppp habis licin.
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Makin buntu jadinya bila memikirkan sarapan atau minum petang anak. Resipi Roti Paratha Pepperoni ini bukan hanya anak, bahkan mak ayah pun boleh tumpang sekali. Paling menarik nak membuatnya tak lama, 15 minit dah siap!
Macam mana nak buat? Jom ikuti resipi mudah dan kreatif Fatihah Anis ini. Sedap!
Asal ada bahan boleh ja buat. Bila dah siap, haihhh sayang pun ada nak makan. Tapi tak kan nak buang, sedap kot. Agak-agak apa nama nak bagi ya? Mai pakat-pakat cuba. Boleh dimakan seisi keluarga.
Retrieving data. Wait a few seconds and try to cut or copy again.
Selain Nasi Arab, Nasi Ayam juga antara pilihan terbaik keluarga untuk juadah berbuka nanti. Anak-anak pun bukan main suka kalau mama sediakan nasi ayam. Tak gitu? Salah satu resipi nasi ayam paling ringkas dan mudah hendak disediakan ini mama wajib cuba. Paling membantu mama di dapur!
Resipi yang dikongsikan oleh Pn Amirah Husain ini memang mudah. Hasil nasinya yang berkilat juga buat kita sudah mula terasa-rasa akan kesedapannya. Jom sediakan buat anak-anak petang ini.
Assalamualaikum. Hari ni sis nak share resepi nasi ayam terlajak senang dan sedap.
Bahan-bahan untuk sup:
Untuk sekor ayam (dibelah 4 bahagian)
2 ulas bawang besar*
4 ulas bawang putih* (bahan yang brtanda * dipotong mayang)
2 inci halia*
4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga rawang dan bunga cengkih)
Sup bunjut
Kiub pati ayam
Bahan-bahan untuk perap ayam:
1 senduk kuah sup
Kicap manis (ikut uols nak manis macam mana)
1/2 senduk kicap pekat
1/2 senduk sos cili
Sedikit madu
Bahan-bahan untuk nasi:
Daun pandan (disimpul)
3sb marjerin yang sudah dicairkan
Kuah sup (ikut sukatan uolss masak nasi)
Bahan-bahan untuk kuah lada:
3 lada besar merah
10 cili padi merah (ikut pedas uols nak)
1 biji tomato
2 ulas bwg putih
Sedikit cuka
Mula-mula korang tumis semua bahan yang telah dipotong mayang dan 4 sekawan sampai naik bau.
Ok lepas tu korang letak la air banyak mana korang nak tapi bagi sis kene letak banyak la sebab korang akan guna kuah sup ni untuk masak nasi dan perap ayam. Ok.. lepas tu korang masuk laa ayam dan kiub pati ayam. Bila dah mendidih korang letak la garam dan pak aji. Pastikan masak sampai ayam empuk tau.
Ok sambil-sambil tunggu sup korang tu masak, korang buat la kuah lada pulak. Blender semua ok, masuk sekali cuka, gula dan garam.
Lepas tu masak balik, api slow je tau. Kacau sampai mendidih pastu tutup la.
Ok part ni bagi sis senang, setengah orang kalau nak masak nasi mesti kena tumis segala mak nenek tu kan. Ok kalau resepi sis, korang takyah susah-susah nak tumis dah. Korang basuh beras macam biasa, lepas tu korang tuang la marjerin yang dah dicairkan.
Ok lepas tu ambik kuah sup yang korang dah masak tadi masuk ke dalam periuk nasi korang tu. Pastikan ambik sikit minyak dalam kuah tu. Nanti nasi korang cantik tau, berkilat aje. Kuah tu ikut sukatan banyak mana korang masak nasi tau.
Ingat tu. Jangan lupa daun pandan, baru la wangi nasi uolss..tanak nasi macam biasa. Jangan gatal tangan nak tambah garam ke apa ke sebab masa uolss masak sup tu korang dah masukkan. So nasi dah cukup sedap dah.
Ok ni untuk perap ayam pulak. Masukkan kuah sup dan campur segala kicap dan sos yang sis tulis tadi termasuk madu.
Lepas tu korang golek-golek la ayam kat dalam bahan tadi. Jangan celup dengan tangan sebab lepas uolss goreng ayam tu, lebihan kuah tu untuk kuah kicap. Lepas ayam tu dah sebati dengan kuah kicap, korang letak dalam peti sat. Setengah jam pun dah ok, lepas tu goreng dengan api kuat.
Bila-bila korang goreng guna api kuat, ayam korang akan garing kat bahagian luar tapi juicy di dalam. Walaupun dah sejuk ayam tu tetap lembut. Bila ayam tu dah bertukar warna terus agkat. Gambar untuk kuah kicap sis lupa nak snap. Lebihan kuah perap ayam tu, korang masak balik lepas tu letak bancuhan tepung jagung. Bila mendidih dan pekat tutup api.
Selepas sakan beraya dengan rendang dan ketupat, juadah ringkas seperti bihun sup atau laksa sudah semestinya menjadi pilihan kita. Rasanya lebih ringkas dan enak dimakan bersama seluruh keluarga.
Resipi yang dikongsikan oleh Saiful Nasuha ini bukan bihun sup biasa tetapi bihun sup tulang utara dengan sambal padu yang pastinya buat anda makan bertambah. Lagi padu dengan teknik tumis darat yang pastinya buat kuah sup lebih power!
BIHUN SUP TULANG
Bahan-bahan:
Tulang lembu 1/2 kilo
Bawang merah 4 biji*
Bawang putih empat ulas*
Halia 1/2 inch*
Lada hitam 1sdk ditumbuk
Serai 2 batang diketuk
Lengkuas 1/2 inch diketuk
Rempah sup
4 sekawan
Daun sup daun bawang tabur
Garam & serbuk perasa
Tumis darat :
Bawang merah 4 biji dihiris halus
Sambal Merah:
2 cawan cili kisar
3 ulas bawang putih -tumbuk
3 ulas bawang merah -tumbuk
1 sudu kecil pes asam jawa
1/2 ketul gula melaka
1 sudu kecil garam
Kisar bahan bertanda *
Rebus tulang bersama bahan kisar, serai, lengkuas, 4 sekawan sehingga empuk.
Apabila daging dah empuk, bancuhkan rempah sup & tuangkan.
Perasakan dengan garam & serbuk perasa secukupnya.
Dalam kuali berasingan, gorengkan bawang merah & tuang ke dalam sup. Tutup periuk.
Taburkan daun sup & daun bawang.
Untuk sambalnya, tumis bahan tumbuk dan masukkan cili. Biarkan ditumis hingga pecah minyak dan tutup api.
Hidangkan bersama bihun (siap dicelur dengan kunyit) bersama kuah sup tulang. Siap!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebagai hadiah sempena Hari Raya dan bagi meringankan beban, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Bantuan Khas Kewangan (BKK) Aidilfitri sebanyak RM500 kepada penjawat awam Gred 56.