Nugget memang antara makanan kesukaan anak-anak. Kalau nak lebih sihat sebaiknya mama buat sendiri di rumah menggunakan bahan-bahan mudah.
Paling best boleh buat banyak-banyak dan simpan. Tiap kali anak nak makan tinggal goreng sahaja. Confirm sedap anak mesti berebut nak makan!
Resepi Nugget Homemade
Resepi Nugget homemade…buat banyak-banyak letak dalam peti bila nak goreng je..tak payah beli-beli dah. Kalau buat sndiri ni nak letak ayam banyak mana pon boleh..puas makan
Bahan-bahan:
Isi Ayam (3 ketul)
serbuk roti (5 sudu)
Telur (1 biji)
carrot ( optional)
tepung ubi ( 1 sudu)
Garam ( 1 sudu kcil)
lada hitam (1 sudu kcil)
IKLAN
Cara-cara:
3 ketul isi ayam saya tumbuk-tumbuk je
Campurkan isi ayam, garam, serbuk lada hitam dan tepung ubi..gaul sebati
lepas tu buat la bentuk-bentuknya..ikut la nk buat bentuk macam mana pon..lepas tu letak dalam peti ais 20 minit
Salutkan dengan serbuk roti dan telur
IKLAN
Goreng dengan api sederhana..sebab serbuk roti tu cepat hangit
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Waktu berpuasa ni, banyak betul rasa teringin nak makan macam-macam. Salah satunya kuih orang lama macam bengkang, kuih bakar atau bingka. Rasa lemak dan manis-manis manja kuih stail lama ni memang memikat selera. Baunya pula, kalau dibuat harum satu rumah!
Seperti yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad, resipi bingka ubi ini sangat sedap. Teksturnya garing diluar dan lembut di dalam dengan rasa manis yang sedang elok, pasti menjadi rebutan sekeluarga.
Ikuti perkongsian resipi ini:
Ya Allah sedapnya bau Bingka Ubi ni masa tengah masak! Memang bisa menggugat jiwa yg tengah resah.. mana tak resah, tengah hujan guruh sibuk buat kuih siap amik gambar bagai huhuuu
Yang bestnye Bingka @ Bengkang Ubi ni, bukan je nak buat dia senang sangat, rasa pun bukan main sedap lagi! Dengan texture yang garing di luar lembut di dalam, manis sedang elok, rasa lemak berkrim disukai ramai yang balance, eh pendek kata mmg sedaplah! Orang dok ingat buat bingka ni susah kan tapi senang sangat sebenarnya, just campurkan semua bahan & bakar je 😱
Resepi ni mmg dah tepat2 sukatan dia. Siapa nak fefeeling terrer masak boleh cuba buat bingka ni insyaAllah CONFIRM JADI – kalau ikut bahan & cara buat dia betul2..
Bahan2 seperti di bawah: 🍠4 cawan Ubi Kayu – disagat 🍠2 cawan Santan Pekat – kakbai guna santan kotak M&S 🍠1 cawan Gula Pasir 🍠½ sudu kecil Garam 🍠Sedikit Pewarna Kuning
1. Ini pelakon utama kita. Ubi kayu & penyagat. Penyagat tu kalau takde bolehlah beli, kang tak pasal2 kena sagat ubi pakai gigi pulak nnt 😬
Ubi tu belilah dalam 1.5kg. Beli lebih takpe sebab kadang2 bahagian dalam dia rosak dan ada yg tak boleh pakai, so kalau beli lebih adalah backup kalau dapat ubi yg kurang elok..
Sebelum sagat ubi, panaskan oven dulu. Suhu 200’ guna api atas bawah tanpa kipas.
2. Lepastu dah boleh sagat ubi dengan ikhlas. Contoh ikhlas tu sampai jari bengkok mcm akak tu ha. Punyalah sepenuh hati kakbai sagat ubi tu.. Make sure sagat sampai dapat 4 cawan tau.
Cawan mana2 pun takpe, asalkan guna 1 je cawan yg sama dari awal sampai siap bingka ni nanti..
3. Step seterusnya paling senang. Ko campur je semua bahan yg ada dalam list tu..
Okay, mula2 masukkan gula 1 cawan.
4. Lepastu, masukkan santan pekat 2 cawan. Kalau guna santan asli, perah dari 1 biji kelapa. Kakbai pakai santan kotak je, kuazer ah nak pening2 kepala 🤭
Sebagai rujukan utk beli bahan: Cawan metriks yg kakbai pakai tu memerlukan 500ml santan kotak. Ikut cawan masing2 kay. Kita perlukan 2 cawan. Jgn lupa kocak dulu sebelum tuang santan tu.
5. Pastu masukkan garam 1/2 sudu kecik. Nampak tak kat sudu tu ada tulis 1/2 tbs (1/2 table spoon). Haa senang kan pakai penyukat metriks mcm tu, takyah pening2 nak fikir banyak mana sebenarnya setengah sudu tu. Beli kat shopee je senang. Shopee pee pee pee 🎼
6. Masukkan pewarna kuning. Ikut suka je nak letak banyak mana. Mula2 letak sikit dulu, kacau dan tengok hasilnya. Kalau masih belum cukup keramat lagi warna kuning tu, bolehlah tambah lagi sampai puas hati.
7. Kacau rata semua bahan tadi sampai gula hancur. Jgn pandai2 nak tambah tepung ke apa. Memang itu je bahan2 dia. Simple tapi menjadi.
Tuang dalam loyang 7 inci. Ratakan.
Loyang tu tak perlu sapu atau alas apa2 sebab nanti santan pekat tu bila dibakar akan jadi berminyak sikit, so bingka tak melekat dan senang je nak keluarkan – asalkan dah betul2 sejuk.
8. Masukkan loyang dalam oven yg dah dipanaskan tadi. Kalau ada yg terlepas pandang, kita guna suhu 200’ api atas bawah tanpa kipas. Letak dekat rak paling bawah. Bakar dalam 1 jam – 1 1/2 jam.
Kalau jenis suka bingka yg lembut semua, 1 jam dah cukup. Kalau suka yg garing kulitnya, bakar dlm 1 1/2 jam. Atau tengok kalau bahagian atas dah perang, dah boleh angkat. Pendek kata ikut selera masing2. Kalau suka yg rentung pun boleh je kalau itu yg membahagiakan..
9. Bila dah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan dulu lebih kurang 3-5 jam. Bingka akan lekang sendiri dari loyang bila dah cukup sejuk. Sejuk ni maknanya pada suhu bilik ya, takyah masukkan dlm fridge pulak. Tapi kalau dah tak sabar sangat nak makan panas2, makan jelah dik. Bingka kita kan, sukati kita lah nak mcm mana.
10. Punyalah nak tunggu betul2 sejuk sampai terlupa nak makan hahaaa! Gambar ni diambil lebih dari 24jam bingka siap.. Korang kalau buat utk makan berbuka, boleh start buat dalam pukul 10-11 pagi so ada cukup masa utk sejukkan dia elok2..
Kalau nak bingka yg lembut dan lemak berkrim mcm yg kakbai dok sembang dari tadi ni, make sure ikut betul2 sukatan dan cara buat dia tau. InsyaAllah puas hati & puas makan.. jgn lupa share sikit dgn org sekeliling.
ALL THE BEST & SELAMAT BERPUASA!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak kecil dan jajan atau snek kurang berkhasiat seolah-olah tidak dapat dipisahkan. Ibu mana yang tidak bimbang jika si manja gemar makan snek yang belum tentu kandungan nutrisinya.
Tambahan pula ada fakta yang menyatakan kanak-kanak di Malaysia berdepan dengan masalah kekurangan nutrisi. Dilaporkan 13% kanak-kanak tidak mempunyai berat badan yang mencukupi pada tahun 2015.
Jadi, jika anak anda kerap terdedah kepada makanan ringan yang tidak sihat, dia akan menjadikannya sebagai makanan keselesaan dan berkemungkinan menolak makanan berupa snek yang lebih sihat seperti buah-buahan. Berikut adalah empat perkara mudah yang boleh anda cuba untuk menjadikan anak sukakan makanan sihat.
1. Ajar bahawa sayur-sayuran adalah lazat
Anda digalakkan memasukkan sayur-sayuran ke dalam makanan yang disediakan untuk menarik minat anak. Sambil itu, anda perlu menerangkan bahawa sayur- sayuran boleh menjadi enak untuk dinikmati dengan rasanya yang tersendiri. Antara lain, anak anda mungkin lebih berminat untuk memakan buah-buahan dan sayur-sayuran jika ia dipotong atau dihidangkan dalam corak- corak yang menarik.
2. Ajar cara kawal ambil makanan
Gunakan konsep pinggan kesihatan iaitu suku – suku – separuh dalam mengajar anak mengawal pengambilan makanan harian. Anak anda perlu belajar mengambil makanan di atas pinggan mengikut pembahagiannya iaitu suku nasi, suku makanan berasaskan protein seperti ayam, telur, ikan dan kekacang; dan separuh pinggan yang terdiri daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.
Cara lain yang boleh dipertimbangkan ialah dengan membeli kelengkapan makan yang menarik dan mesra kanak-kanak agar dia berasa selesa ketika menikmati makanan yang dihidangkan.
3. Sediakan makanan kegemarannya versi sihat
Jika anak suka makan makanan bergoreng, anda tidak perlu sekat dia daripada terus menikmatinya. Apa yang perlu anda lakukan ialah kurangkan penggunaan minyak, garam dan gula agar makanan yang disediakan lebih sihat.
4. Penuhkan dapur dengan makanan berkhasiat
Apabila umur si kecil meningkat, pilihan dan keperluan pemakanannya berubah. Plan pemakanan yang baik harus mempunyai keseimbangan nutrisi, mudah didapati dan sesuai dengan seleranya.
Untuk itu, lengkapkan kabinet dapur dan peti sejuk di rumah anda dengan makanan ringan yang mudah dicapai tetapi sihat seperti buah-buahan sama ada yang bersaiz kecil atau siap dipotong, keju, yogurt, kekacang dan lain-lain.
5. Ajar anak pilih makanan sihat
Sentiasa galakkan anak anda untuk memilih makanan yang kaya dengan nutrien. Ajar dia pilih buah-buahan dan sayur-sayuran pelbagai warna sebagai snek berbanding gula-gula dan ambil makanan yang terdiri daripada bijirin penuh dan tinggi serat.
6. Ambil suplemen
Produk Nature’s Way Kids A+ Milk Calcium Buttons terdapat dalam dua varian iaitu DHA dan Manuka Honey pun baik untuk diamalkan. Ia merupakan pilihan snek yang sihat untuk kanak-kanak. Ia dihasilkan daripada 100% Premium Australia Milk yang kaya dengan DHA untuk membantu kanak-kanak menjadi bijak. Manakala varian Manuka Honey pula untuk membina imuniti yang kuat.
Amalkan juga Nature’s Way Kids A+Omega -3 Fish kerana ia mengandungi kandungan DHA yang tinggi, baik untuk perkembangan otak, daya tumpuan, minat belajar dan sikap peribadi si kecil.
Suplemen-suplemen ini bukan sahaja snek yang sihat, malahan menyihatkan badan dan minda jika diambil selalu. Dapatkan produk-produk ini melalui pembelian online di Lazada. Klik link untuk keterangan lanjut.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nak bagi anak yang masih kecil makan nasi lemak takut tak sesuai. Maklum sahajalah bahan-bahan yang digunakan bimbang akan membuatkan perut si kecil meragam. Tapi kadang kesian tengok anak-anak terliur je bila mama dan papa makan nasi lemak depan mereka.
Jangan risau kerana mama boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Nisa Zawawi menerusi laman Facebook Happy Baby Foods. Resipi nasi lemak strawberry versi untuk bayi ini tentu sesuai untuk diberikan kepada anak-anak. Tapi menurut Puan Nisa penggunaan santan hanya disarankan untuk bayi anda yang sudah berusia 8 bulan dan ke atas.
Lagi best Puan Nisa turut berkongsi macam mana nak buat santan home made.
Bolehlah mama yang lain cuba resipi ini, mana tau si kecil anda suka, barulah tak meleleh lagi air liur mereka setiap kali tengok mama dan papa makan nasi lemak.
Nasi Lemak Strawberry Baby Version Kesian Rayyan dok tengok mama makan Nasi Lemak Strawberry kat cameron haritu. Mama try buat version baby pulak. Mama bagi resepi paling ringkas. Sedap sangat macam rasa nasi lemak kita cuma takde garam gula. Mama attach sekali macam mana nak buat santan home made. P/s: Penggunaan santan disarankan untuk 8 bulan ke atas. Good luck mommy2
Bahan-bahan dan cara masakan boleh merujuk pada gambar.
Cara memasak Nasi Lemak
Bahan-bahan sambal ikan bilis strawberry
Cara buat santan Home made
Dah pun siap nasi lemak strawberry untuk si manja mama