Resipi kek viral, Thai Premium Butter Cake yang satu ini anda perlu cuba. Mana taknya, sekali makan terus cair di mulut. Nikmat dan mewah sekali. Sedap terlebih.

Nak tahu macam mana caranya? Jom cuba resipi perkongsian Norizan Abdullah ini. Memang sedap!


Ini antara Thai Premium Butter Cake yang saya buat. Saya masih belajar lagi, pelan-pelan saya kayuh.

Resepi Thai Premium Butter Cake

Bahan-bahannya :
250gram Butter Lurpak (salted)
265gram Tepung Superfine – diayak
140gram Gula Kastor (nak guna Gula Icing pun ok je)
1 sudu teh Creamy Vanilla Essence
310gram Telor saiz A – kocak semua macam nak buat telor dadar, lepas tu timbang
½ sudu besar Baking Powder – diayak
30gram Ovallete special (nak guna Ovallete biasa ok je)
105gram susu segar FULL CREAM KOTAK

Untuk perisa pandan Coconut :
1 sudu teh Pandan Coconut Emulco. Titiskan pewarna hijau sedikit. Gantikan susu full cream kepada santan. Timbang 105gram santan ye. Saya guna santan S&P Santan Pandan Kelapa.

Mix butter, gula kastor dan ovallete selama 10 minit atau sehingga putih gebu. Pastikan rajin scrap gula dan butter dalam proses mix 3 bahan ni ye supaya sebati.

Lepas adunan putih gebu, masukkan telur ke dalam adunan tadi sikit demi sedikit. Mix sekejap adunan telor tadi.

Satukan bahan-bahan yang telah diayak tadi ke dalam mangkuk.

Saya masukkan Creamy Vanilla essence, pandan coconut emulco dan pewarna Hijau hanya guna whisker sahaja.

IKLAN

Dengan menggunakan whisker, masukkan tepung superfinem, baking powder berselang seli dengan susu full cream/santan ke dalam bancuhan yang telah di-mix tadi.

Bila semua dah sebati, masukkan bancuhan ke dalam loyang saiz 8inc. Hentak-hentakkan loyang untuk buang bubble yang ada.

Cara bakar Thai Premium Butter Cake
Ambil tuala bersih, basahkan dan perah kain tadi agak-agak air tidak menitis. Letakkan di atas tray. Lepas tu letakkan loyang ke atas tray yang dilapik kain basah tadi.

Cara ke dua :
Letakkan tisu dalam 8 keping ke dalam tray dan basahkan dengan air. Tekap tisu supaya semua tisu basah dengan air. Buang lebihan air jika terdapat lebihan air.

 

Lepas tu letakkan loyang ke atas tray yang dilapik tisu basah tadi.

IKLAN

Suhu saya api atas bawah 150° – 60 minit. Lepas tu saya rotate kan tray dan turunkan suhu ke 140° dan sambung bakar lagi 30 minit. Off kipas oven.

Bakar kek ikut kesesuaian oven masing-masing ye. Bila kek dah masak, keluarkan dari loyang dan sejukkan sebentar.

Lepas tu wrap dengan cling wrap dan masukkan dalam chiller semalaman atau 6 jam. Esoknya baru potong.

Untuk potongan yang cantik, potong cake masa sedang sejuk ye. Siap potong, wrap semula dengan cling wrap dan simpan dalam chiller semula.

Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!

IKLAN

 

Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma is back!!

Buat mama papa yang ada baby boleh merangkak, inilah masanya untuk anda sertai Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma! Serlahkan kepantasan dan kecomelan si manja merangkak dalam bemtuk video yang kreatif dan menarik.

Untuk join pertandingan ini, anda boleh daftar sekarang https://toko.ideaktiv.com/product/merangkak-race/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60193452950

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)