Berbanding kek lain, kek sarang semut sememangnya cukup mudah hendak disediakan. Namun jika tersilap adunan, cara perap dan teknik memasaknya, kek boleh jadi biasa malah tidak bersarang cantik seperti yang selalu kita lihat.

Rupanya ada cara nak hasilkan sarang dan lubang cantik ini. Cara memasak dan tekniknya haruslah tepat. Ini yang dikongsikan oleh Pn Aleeza Nabil.


Alhamdulillah, first time buat jadi juga lubang lubangnya, sedap dan lembut.

KEK SARANG SEMUT @ KEK GULA HANGUS

Bahan-bahan:
* 200g gula perang @ gula putih
* 250ml air panas
* 3 biji telor size A @ 4 biji telor size B
* 155g susu pekat manis
* 80g butter
* 125g tepung gandum
* 2 sudu kecil soda bikarbonat
* 1 sudu kecil esen vanilla

Resipi menarik: Resipi Mini Murtabak Guna Kulit Popia, Comel Saiz Kecil, Senang Anak Nak Makan

IKLAN

Sediakan loyang dan lapik dengan kertas baking. Ayakkan tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.

Masak gula perang @ putih sehingga perang dan larut.

Bila dah perang, masukkan air panas dan biarkan gula larut sekata. Kemudian boleh angkat dan ketepikan. (kena hati hati masukkan air panas tu)

Kemudian cairkan butter. ( ketepikan dulu )

IKLAN

Pecahkan telur dan kacau sehingga sebati. ( whisk kan saja ). Kemudian masukkan susu pekat dan esen vanilla kacau lagi sehingga sebati.

Masukkan butter yang di cairkan tadi & masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau sebati.

Akhir sekali masukkan gula karemel cair tadi & kacau bagi sebati. Tutup adunan dan perap selama 1 jam.

IKLAN

Tuangkan adunan ke dalam loyang. (tapis dulu adunan supaya adunan halus dan tak berketul )dan bakar dengan api bawah sahaja selama 20 minit dengan suhu 150c.

Selepas 20 minit, tukar kepada api atas bawah & teruskan bakar selama 25 minit atau sehingga masak. (ikut oven masing – masing)

Selamat mencuba!

Baca: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak, Ini Apa Yang Boleh Dibuat

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)