
Setiap kali melewati media sosial, kuih yang satu ini sentiasa muncul di layar. Rupa yang cantik dengan acuan berbentuk bunga tentu saja menambat hati semua.
Macam mana nak buat? Rupanya kuih kaswi pandan ini paling mudah disediakan. Mahu lebih lemak, tambahkan santan untuk rasa lebih sedap. Jom cuba perkongsian resipi Cik Sya.
Assalamualaikum semua. Hari ni saya nak kongsi resepi Kuih kaswi pandan gedik.
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan air pandan
1 cawan santan pekat
1 cawan tepung ubi
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil air kapur
Sedekit garam
Pewarna hijau

Satukan semua bahan. Kacau dan tapiskan.

Sapu minyak pada acuan. Letak adunan dan kukus 25 minit.
Kukus kelapa parut dan kemudian gaulkan bersama sedikit garam.

Note:-
Kuih masak bergantung pada jenis acuan besar@kecik
Kalau guna santan fresh (cair) tambah 1/2 cawan tepung gandum. Kalau guna santan kotak tak payah.
Keluarkan dari acuan pakai lidi

Daun pandan lebih lagi sedap
Letak daun pandan dalam periuk kukusan untuk menambahkan aroma
Menarik: Kena Marah Dengan Daddy Conteng Pintu Bilik Air, Ramai Terhibur Dengan Jawapan Fatima!

Nak goodies istimewa dari Simpan SSPN, jom daftar SINI (https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-challenge-pama-sspn/)
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Kredit: cik sya
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!



2. Gaulkan pasta yang telah dimasak , semua sayur dengan telur putih.











Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumiskan Bahan B sehingga naik bau. Masukkan isi ayam , lobak merah dan air secukupnya. Masak sehingga lobak merah menjadi empuk.
Masukkan pula cfs, kacau sebati. Kemudian masukkan oat yang telah ditapis tadi. Masak seketika.
Tambahkan sedikit air dan masukkan pula sayur. Masak sehingga sayur layu dan tutupkan api.
Siap, sedia dihidang.
