Sedapnya dapat makan lepat jagung lepas angkat dari periuk kukus. Paling sedap bila tergigit ketulan-ketulan jagung halus itu. Dapat pula lepat yang lembut. Memang teringat-ingat rasanya.
Keenakan lepat jagung ini bukan sahaja terletak pada rasanya, namun terletak juga pada rupa parasnya yang dibungkus dengan kulit jagung. Jika sebelum ini, cubaan kita untuk membuat lepat sering tertangguh gara-gara tiada daun pisang. Tetapi, kali ini gunakan sahaja kulit jagung itu sendiri yang dicuci bersih.
Resipi Lepat Jagung, Tak Perlu Guna Daun Pisang
BAHAN-BAHAN:
2 tongkol jagung (disagat/ guna mincer atau kisar dengan santan)*
1 tongkol jagung (dihiris halus)*
1 cawan santan ( ¾ santan pekat dicampur ¼ air)*
½ cawan tepung beras*
¼ cawan tepung jagung*
¼ tepung gandum*
¼ cawan gula*
Secubit garam*
Kuit jagung (dicuci bersih)
Sedapnya Makan Panas-panas
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan bertanda (*) di dalam periuk. Kacau atas api yang sederhana sehingga sebati dan kental.
2. Sementara itu, didihkan air di dalam pengukus. Cedok sedikit bancuhan lepat tadi ke dalam kulit jagung dan kemaskan.
3. Setelah siap, susun lepat dalam periuk kukusan dan kukus dalam masa lebih kurang 20 minit.
4. Sedia untuk dinikmati. Enak dimakan ketika panas-panas.
Kredit: Lily Marion
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
7 Makanan Ini Baik Untuk Perkembangan Otak Anak. Ibu Rajin-Rajin Sediakan!
Kecerdasan otak si manja bergantung sepenuhnya kepada rangsangan sepanjang tempoh pertumbuhannya sejak usia bayi. Daripada pelbagai jenis rangsangan yang perlu diberi, salah satunya melibatkan pemakanan.
Makanan berkhasiat berupaya membantu meningkatkan tumpuan, menguatkan daya ingatan dan merangsang pertumbuhan sel-sel otak dan pada masa yang menyumbang kepada kesihatan tubuh secara menyeluruh. Mari kita kenali makanan yang dapat membantu kepintaran anak anda.
1. Bijirin penuh (wholemeal)
Roti merupakan salah satu makanan bijirin penuh yang boleh diambil. Disarankan mengambil bijirin untuk sarapan kerana masa yang panjang untuk menunggu waktu rehat tengah hari boleh melesukan otak yang dipaksa ‘bekerja’ pada waktu pagi.
Tabiat bersarapan pagi juga sangat baik untuk otak kerana dapat mengelakkan masalah lupa dan nyanyuk. Antara bijirin yang menjadi sunah Rasulullah SAW adalah barli dan gandum yang dibuat menjadi roti.
2. Omega 3, Omega 6, DHA & EPA
Kebanyakan sumber omega 3 datangnya daripada ikan. Ikan seperti tuna, salmon dan sardin mengandungi kandungan minyak ikan yang tinggi turut mengandungi Omega 6.
Masyarakat Jepun gemar menikmati menu ikan mentah, didapati mempunyai pencapaian akademik yang tinggi.
Selain daripada ikan, khasiat ini turut boleh didapati daripada minyak soya, biji labu dan minyak kacang walnut. Sementara itu, kekurangan DHA dan EPA meningkatkan risiko Alzheimer dan menjejaskan kapasiti memori. Keduanya boleh didapati dalam minyak ikan.
3. Telur
Telur mengandungi asid amino yang baik untuk otak selain menjadi sumber protein yang baik. Kuning telur kaya dengan acetylcholine yang mengurus daya ingatan. Khasiat daripada telur turut meningkatkan daya belajar dan menghilangkan kekaburan fikiran selain menjaga kesihatan neuron otak.
4. Kekacang
Antara kekacang yang menjadi pilihan utama sebagai makanan tambahan otak adalah badam. Bangsa Yahudi mengamalkannya untuk mendapatkan anaknya cerdas dan pintar. Disarankan untuk mengamalkan badam bersama kurma, kismis dan habatus sauda’ sebelum tidur selama 44 hari.
Kajian yang didedahkan pada tahun 2010 di International Conference on Alzheimer Diseases menunjukkan, kacang walnut yang menyerupai bentuk otak terbukti meningkatkan kemampuan belajar, menguatkan memori dan membaiki koordinasi motor pada manusia. Jenis kekacang lain yang boleh diambil adalah seperti kacang tanah, kacang hazel, kacang gajus dan biji-bijan.
5. Sayur-sayuran
David Perlmutter di dalam bukunya, The Better Brain Book menyatakan, bahagian tubuh yang paling sensitif terhadap serangan radikal bebas adalah otak. Jadi, sayur hijau pekat dan berwarna terang dapat membantu membendung serangan ini. Sebagai contoh, bayam mengandungi vitamin B9 yang meningkatkan memori untuk kecerdasan otak. Vitamin C dan E di dalamnya pula meningkatkan sistem kognitif. Warna hijau pekat pada brokoli menunjukkan kandungan vitamin K yang tinggi berperanan meningkatkan fungsi kognitif dan kuasa otak.
Selain itu, lobak merah mengandungi komponen luteolin yang tinggi untuk mengelakkan proses penuaan pada otak. Komponen ini juga membantu masalah kehilangan memori dan keradangan pada otak seperti kajian yang dikeluarkan di dalam Journal Nutrition pada tahun 2010.
6. Buah-buahan
Untuk otak lebih cerdas, amalkan memakan buah setiap hari. Kajian Universiti Tuft, Amerika Syarikat menunjukkan keluarga beri dapat mengelakkan kehilangan kapasiti memori jangka pendek. Buah seperti strawberi, beri biru dan beri hitam mempunyai tinggi anthocyanidin iaitu antioksida, sangat bermanfaat untuk mencegah kerosakan dan membantu pemulihan sel-sel otak.
Buah epal pula mempunyai sejenis antioksida yang bernama quercetin yang melindungi sel-sel otak daripada kerosakan radikal bebas. Ia juga dapat mengurangkan risiko Alzheimer.
Buah sitrus kaya dengan vitamin C. Oren mengandungi vitamin C yang baik untuk sistem pertahanan tubuh. Selain itu, ia mempunyai flavonoids yang sangat bermanfaat untuk otak. Haruman segar oren dan lemon boleh merangsang otak dan menghilangkan rasa mengantuk.
Buah delima juga mengandungi khasiat yang sangat tinggi seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. Dikenali sebagai superfruit, jus delima yang diambil sepanjang kehamilan dapat membantu melindungi otak bayi yang baru lahir.
7. Coklat
Coklat yang baik untuk otak ialah coklat tulen (pure butter cocoa) dan bukannya coklat manis yang menggunakan lemak sayuran biasa (compound chocolate). Ia mengandungi flavonoid yang memacu pembentukan dan pertumbuhan sel saraf baru pada otak lalu meningkatkan kemampuan memori.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Western Untuk Anak 8 Bulan, Boleh Cepat Naikkan Berat Badan!
Jom perkenalkan pelbagai kombinasi makanan pada bayi. Resipi yang dikongsi oleh ibu ini sesuai untuk bayi berumur 8 bulan ke atas dan yang paling penting cukup khasiatnya!
Hai Assalamualaikum.
Menu:
- Mushroom Mac & Cheese
- Creamy Chicken Pie
- Loaded Potato
- Chicken Nuggets
- Banana Bread Sushi
MUSHROOM MAC & CHEESE
Bahan-bahan:
* Cendawan Shittake
* Daging Cincang
* Bawang Putih
* Kacang peas
* Susu Full Cream
* Cream Cheese
* Cheese Block
* Blackpepper
* Serbuk keju
* Unsalted butter
1. Rendam Cendawan 10-15min. Bilas dan potong kecil.
2. Tumis Bawang Putih dengan unsalted butter.
3. Masukkan Daging Cincang. Masak sekejap.
4. Masukkan Cendawan dan Kacang Peas. Masak sekejap.
5. Masukkan Susu Full Cream, kemudian masukkan Cream Cheese.
6. Masukkan Blackpepper dan Serbuk Keju.
7. Tutup api, terus masukkan Cheese Block yang diparut. Kacau sehingga Cheese cair.
It’s Done!!
CREAMY CHICKEN PIE
Bahan-bahan:
* Isi Ayam
* Bawang Holland
* Unsalted butter
* Tepung gandum
* Cream Cheese
* Susu Full Cream
* Carrot
* Blackpepper
* Parsley
1. Tumis Bawang dengan Unsalted Butter sehingga naik bau. Kemudian masukkan sedikit Tepung gandum dan kacau.
2. Masukkan Ayam cincang dan masak sekejap.
3. Masukkan Carrot yang dipotong dadu.
4. Masukkan Susu Full Cream dan Cream Cheese.
5. Masukkan Blackpepper dan Parsley.
6. Sejukkan Inti. Kemudian Boleh bentukkan Pie.
7. Sapu Telur dan tabur sedikit Parsley.
8. Bakar Suhu 160C 15Min.
It’s done!!
LOADED POTATO
Bahan-bahan:
* Dada Ayam
* Tepung Jagung
* Mixed Herbs
* Ubi kentang
* Cream cheese
* Cheese Block
* Parsley
* Blackpepper
* Susu Full Cream
* Unsalted Butter
* Tepung gandum
1. Kukus Ubi kentang sehingga lembut.
2. Lenyek Ubi dengan Unsalted Butter dan sedikit Susu Full Cream.
3. Gaul ayam dengan Tepung Jagung , mixed herbs dan goreng.
4. Panaskan kuali, masukkan unsalted butter kemudian masukkan sedikit Tepung gandum.
5. Masukkan Susu Full Cream, Cream Cheese, Cheese Block, Blackpepper dan Parsley.
It’s Done!!
CHICKEN NUGGET
Bahan-bahan:
* 1 Dada Ayam (besar)
* 1 Keping Roti
* Paprika ground
* Blackpepper
* 1 Biji Telur
* Breadcrumbs (Warna Putih)
1. Kisar Kering dada ayam yang mentah.
2. Kisar kering Roti sehingga menjadi Serbuk.
3. Satukan kesemua bahan kecuali Telur dan Breadcrumbs.
4. Gaul sebati kesemua bahan. Dan bentukkan mengikut kesukaan.
5. Celup dalam telur kemudian salut dengan breadcrumbs.
6. Goreng sehingga keperangan.
It’s Done!!
Makan dengan Creamy Pumpkin Sauce. Resepi mommy dah pernah share.
Breadcrumbs nak buat sendiri pun boleh. Roti bakar kejap dan blend kering. Boleh buat stock frozen, lepas dah salut dengan breadcrumbs.
BANANA SUSHI BREAD TOAST
Bahan-bahan:
* Roti
* Pisang
* Cream Cheese
* Unsalted butter
* Telur
1. Lenyekkan Roti bagi leper sedikit.
2. Sapu cream cheese
3. Potong pisang dan susun atas roti. Susan pisang 2 baris sahaja.
4. Gulung roti dan celup dalam telur. Kemudian goreng.
It’s Done!!
Kredit: Liyana Izzati
Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik
Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mazola Melting Paling Mudah, Cukup Rasa Lemak Kacangnya. Ranggup & Gerenti Sedap!
Macam-macam biskut moden yang diolah dengan pelbagai resipi menjadi pilihan tiap kali menjelang hari raya. Namun bagi sesetengah individu, biskut style lama tetap tiada tandingannya walaupun banyak pilihan yang ada sekarang.
Ok kali ini bagi peminat biskut legend yang teringin nak buat Biskut Mazola, resipi tersangat mudah dari Cikgu Azlina Ina ini wajib anda cuba. Tak perlu nak mixer, nak goreng atau tumbuk kacang.
Olahan resipi ni hanya gaul je semua bahannya sehingga jadi doh dan boleh bentuk ikut citarasa masing-masing. Mana-mana yang tak pernah buat biskut, buat resipi ni dijamin hasilnya puas hati.
RESIPI MENARIK [4 Bahan Superb Bergabung, Patutlah Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips Ni Sedap Kebabom]
Biskut Mazola Melting Paling Mudah
Bahan-bahan:
- Cawan (guna cawan apa-apa pun tak apa janji semua sukat pakai cawan tu je jangan tukar-tukar) mudah cari kat dapur pun ada
- 160g ladies choice peanut butter( jenama ni je sedap)
- 1 cawan gula halus tapi kalau anda tak nak manis kurangkan
- 1/2 cawan susu tepung biasa nespray pun boleh
- 3/4 cawan minyak masak biasa( tak payah minyak-minya mazola leceh)
- 1 cawan tepung jagung
- 3 cawan tepung gandum
Ok campurkan semua bahan kecuali minyak
Masukkan peanut butter tadi semua 160g( botol kecil tu senang). Gaul-gaul dulu ya semua bahan.
Sambil tu tambah minyak sikit-sikit. Gaul sampai jadi doh. Kalau dah jadi doh je stopkan minyak tu jangan curah semua macam laju-laju tu.
Ok.. Cantik dah jadi doh
Bentuk bulat-bulat, sapu kuning telur atasnya.
Letak kacang shadong belah atas dia tu. Nak tukar kacang lain boleh je tapi jangan kacang bendi je sudah
Bakar suhu 170, masa 25 minit
Ok siap akhirnya. Sejuk baru susun dalam bekas ya
LAGI RESIPI MENARIK [Versi Puding Karamel Tanpa Telur & Tak Kukus. Guna Agar-Agar, Lagi Elok Kejadiannya]
Dapat makan biskut ni, memang nikmat. Berbaloi buat sendiri sebab kita tahu kualitinya macam mana.
Kredit: Azlina Ina Fans
**Nak menang hadiah menarik dari SSPN, boleh hantar penyertaan Cabaran RM10 mengikut kreativiti anak. Nak tahu lanjut boleh klik sini
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI