guna

Antara menu yang akan kita hidangkan ketika hari raya adalah kek. Jika terlalu ‘berat’ dan sarat dengan hiasan pun boleh buat jadi muak. Sebaik-baik kek adalah yang paling asas dan ringkas.

Resipi Morrocan Orange Cake yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini merupakan antara kek yang paling sesuai dibuat untuk makan-makan ringan. Rasanya yang masam-masam dan manis pasti memikat selera.

Resipi Morrocan Orange Cake, Rasa Masam Manis. Jadi Favourite Anak-Anak!

Ikuti perkongsian resipinya ini:

MORROCAN ORANGE CAKE

Ads

Bahan Bahan :
Bahan A :

4 biji telur gred A
1 1/2 cawan gula kastor

Bahan B :
1/2 cawan minyak jagung

Resipi Kek Lain: [Kek Pisang Coklat Lembap, Resipi Semudah ABC. Gaul Bahan & Bakar, Siap!]

Ads

Bahan C ( diayak ) :
2 cawan tepung gandum
4 sk serbuk penaik
1/2 sk garam halus

Bahan D :
1/2 cawan jus oren
1 sk esen vanilla
sedikit parutan kulit oren

Resipi Kek Lain: [Mudahnya Buat Kek Planta Rainbow Ni. Wangi, Gebu & Terlajak Moist!]

Ads

Cara-Cara :

1. Pukul Bahan A sehingga kembang dan pucat .
2. Masukkan Bahan B, pukul sebati. Masukkan pula Bahan C dan kaup balik adunan sehingga semua adunan mesra .
3. Akhir sekali masukkan Bahan D dan kacau rata.
4. Panaskan oven .
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang 7″ yang telah digris .
6. Hentakkan sedikit loyang dan bakar pada suhu 180°C selama 50 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing .
7. Setelah masak , hentakkan sedikit dan sisipkan keliling loyang dengan pisau .
8. Terlangkupkan kek. Kemudian terlangkupkan semula dan biarkan seketika sehingga sejuk sebelum dipotong.

Resipi Morrocan Orange Cake, Rasa Masam Manis. Jadi Favourite Anak-Anak!

Siap
Selamat mencuba!

Dapatkan cerita, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads