Selain biskut raya, juadah kek raya sememangnya dinantikan di pagi raya. Sebagai pelengkap hidangan di pagi raya, juadah pagi raya kurang serinya tanpa kek.

Tak perlu mencuba kek yang sukar, kek Oreo Red Velvet Cheese Cake yang dihasilkan oleh Che Yah ini anda wajib cuba. Dengan hanya enam bahan sahaja, kek cantik ini sudah siap tersedia. Nak buat pun cukup mudah.


Seperti yang dijanjikan resepi serta step by step. Oreo Red Velvet Cheese Cake. Menggunakan 6 bahan ja sahabat boleh dapat kek yang menawan hati dan sedap sangat ni.

Kalau buat untuk majlis/jamuan mesti kek ni habis dulu. Kalau buat time raya nanti pun mesti berseri meja makan sahabat semua. Ok. Jom tengok resepinya.

Base kek :
1 pack @ 14 bungkus Oreo Red Velvet
(biskut sahaja, asingkan creamnya)
80gm butter (dicairkan)

Bahagian Cream Cheese :
500gm cream cheese
250ml whipping cream
4sb @ 50gm gula icing
1sb @ 10gm serbuk gelatin
Cream oreo yang diasingkan
6 biskut oreo (dicincang kasar)

 

Lapisan atas :
200ml whipping cream
2sb @ 25gm gula icing
2gm serbuk gelatin
Sedikit red velvet emalco @ pewarna merah/pink
Sukatan bahan dan step by step juga ada di setiap gambar ye. Loyang yg digunakan saiz 8 inci

80gm butter ditimbang dan kemudian cairkan. Dah cair ketepikan seketika.

Untuk base kita guna 1 pack oreo red velvet ni. Asingkan biskut dan cream. Biskutnya kita hancurkan.

IKLAN

Bila biskut dah hancur elok boleh tuangkan butter yang dicairkan tadi, gaul sekata.

Dah sekata kemudian tekan-tekan supaya rata. Dah siap simpan dalam peti ais sekejap. Cek yah guna loyang bulat 8 inci.

Part 2 : Cream cheese
Cairkan 1sb @ 10gm serbuk gelatin halal, boleh cari di kedai bakery ingredients ok. Masukkan 5sk air panas dan kacau hingga larut. Kemudian rendam bekas tu dlm air panas supaya gelatin terus cair.

500gm cream cheese – gaul sekata. Seeloknya biarkan pada suhu bilik sejam sblm guna baru senang nak kacau.

Dalam bekas lain. Putar hingga kental begini. 250ml whipping cream dan 4sb @ 50gm gula icing.

Masukkan 1sb air panas ke dalam krim oreo tadi. Kemudian kacau hingga sebati.

Kemudian masukkan krim oreo, dan whipping cream tadi dalam adunan cream cheese. Kacau sebati.

IKLAN

Setelah sebati masukkan gelatin yang dicairkan tadi. Kacau sebati.

6 biskut oreo red velvet dicincang kacar dan masukkan dalam adunan. Gaul sekejap agak-agak oreo sekata.

Kemudian masukkan adunan cheese ke atas base kita tadi.

Dah rata mcmni masukkan dalam peti ais.

Part 3 : Lapisan Atas Pink
2gm serbuk gelatin + 4sk air panas. Larutkan serbuk gelatin dan rendam bekas dalam air panas dulu, ketepikan.

Putar kental 200ml whipping cream, 2sb @ 25gm gula icing serta sedikit red velvet emalco @ pewarna merah/pink.

IKLAN

Kemudian bila dah sekata masukkan gelatin dan putar sekejap ja lagi.

Tuang atas adunan cream cheese tadi.

Kalau ada gelembung udara jangan risau, guna lidi @ chopstick cucuk dan pecahkan gelembung tu. Bila siap masukkan dalam peti ais 5 jam atau semalaman.

Selepas semalaman cek yah keluarkan dan guna tuala yang direndam air panas kemudian lilit tepi loyang. Dengan cara ini kek di tepi loyang mudah tanggal.

Hasil lepas di keluarkan dari loyang.

Ok cek yah puas hati..so hampa apa lagi. Sila la cuba buat cheese cake ni ye. Sangat mudah, senang dan sedapp hokeyy.

Menarik: Bunga Cantik Tak Jatuh Lepas Bakar, Ini Rahsianya Biskut Samperit Dahlia Klasik Kekal Cantik & Sedap

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)