Sotong celup tepung jika tersalah perapan memang susah salutan tepung nak melekat pada sotong. Kalau mama nak mudah, boleh ikuti resipi ini. Yang paling peting rangup di luar dan lembut di dalam.
Apa sahaja jenis bebola, anak-anaklah antara yang paling suka. Apa lagi kalau inti yang penuh, berkrim dan rangup diluarnya. Anak-anak pasti teruja sementara ibu tengah menggoreng.
Bagi mencari kelainan, mama bolehlah cuba hasilkan Creamy Crab Ball ini untuk anak. Simple! Jom cuba resipi perkongsian Pn Tyra Manan.
CREAMY CRAB BALL
BAHAN-BAHAN :
Crab stick -koyak-koyakkan
Daun bawang
Bawang holland – Cincang
Bawang putih – Cincang
Butter
Black pepper
Panaskan kuali & cairkan butter.
Tumis bawang holland & bawang putih sampai kuning, masukkan crab stick tadi dengan daun bawang & perisakan dengan black pepper.
BAHAN CREAM :
Butter
Tepung
Susu fresh milk – kalau suka yang lagi berkrim, boleh guna susu full cream
Cairkan butter, masukkan tepung, gaul sikit bagi rata, padam api & terus masukkan susu. Kacau sampai tepung & susu tu sebati.
**Part ni jangan biar lama atas api, nanti tepung tu masak sangat tak jadi creamy la.
Dah siap cream ni, campurkan dalam isi ketam tadi & bulat-bulatkan ikut size mana korang nak. Ok dah settle tu, jom kita nak goreng pulak.
BAHAN UNTUK GORENG
Telur
Tepung bestari – kalau nak ganti tepung gandum pun boleh je
Bread crumbs
Celup adunan yang dah dibulatkan tadi dalam telur, pastu tepung, pastu celup balik dalam telur baru golekkan dalam bread crumbs baru goreng dalam minyak yang panas.
Nak pesan awal-awal, dah siap tu makan pulak dengan cili sos, serius memang tak ingat orang belakang tau!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Menyediakan hidangan buat anak-anak kecil kita saban hari sememangnya menyeronokkan. Apa lagi saat melihat mereka menghabiskan suapan terakhir hingga licin pinggan. Satu kepuasan buat ibu.
Selain menu yang berat seperti nasi dan bubur, manisan antara yang begitu disukai anak-anak sebagai selingan di waktu minum petang. Bubur Som Som Buah Naga ini antara yang disyorkan. Selain mudah dan ringkas, rasanya juga cukup sedap. Malah warnanya juga cukup menarik. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini.
Bahan Bahan :
Bahan A :
2 sb tepung beras
3/4 cawan santan segar
1 cawan air
Bahan B :
1/4 cawan sagu
air secukupnya
Bahan C :
1/2 biji buah naga
Satukan ke semua Bahan A dan kacau sebati. Tapis dan tuangkan ke dalam periuk.
Masak di aatas dapur menggunakan api sederhana perlahan. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi pekat dan meletup letup.
Pastikan tepung telah benar benar masak. Tutupkan api dan tuangkan ke dalam bekas.
Ketepikan seketika. Didihkan air secukupnya di dalam periuk. Masukkan sagu. Masak sehingga sagu menjadi jernih sepenuhnya. Tutupkan api.
Tuangkan ke dalam penapis dan basuh sagu tersebut.
Satukan Bahan B bersama Bahan C dan kacau sebati. Tuangkan ke atas Bahan A tadi.
Siap sedia dihidang.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Manalah tahu nak buat pemanis mulut untuk dibuat makan waktu minum petang nanti, bolehlah cuba resipi baharu yang tak menggunakan banyak bahan. Untuk anda yang sukakan makanan manis tapi tak mahu kerja yang rumit, bolehlah cuba resipi puding 3 bahan ini.
Caranya juga tidak sukar dan tidak memerlukan tepung atau agar-agar. Resipi puding ini dikongsikan oleh Farisha Sofea melalui akaun Facebook.
💓 PUDING BISKUT VIRAL 3 BAHAN 💓
Hari ini sy nak share resepi puding biskut 3 bahan . Ya 3 bahan je, jadi janganlah tanya, ” tak guna tepung ke ? “ ” tak letak agar agar ke ? “ ” sukatan air berapa ? ” 😂
Ikut je resepi nie okay 😄 telur tu boleh guna 4 biji je saiz standard. Sy guna 5 biji saiz D sebab tu je yang ada 😆
1. Susunkan biskut di dalam bekas dan tuangkan air suam panas sehingga paras biskut.
2. Rendam sehingga biskut menjadi kembang dan lembut tak perlu rendam terlalu lama , cukup sekadar biskut tersebut lembut sudah memadai.
3. Kemudian toskan biskut dan masukkan ke dalam pengisar bersama susu dan juga telur. Kisar sehingga semua adunan mesra. Sementara itu panaskan kukusan .
4. Tuangkan adunan ke dalam beberapa bekas dan letakkan pewarna pilihan .
#Kalau nak buat 3 warna , bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama rata dan letakkan pewarna pilihan. Setelah itu, ambil sedikit adunan dan tuangkan ke dalam loyang/acuan yang telah dioles dengan sedikit minyak.
5. Kukus selama 5 minit menggunakan api sederhana. Ulang proses untuk setiap lapisan warna. Lapisan yang terakhir, kukus selama 8 – 10 minit .
6. Setelah siap, sejukkan seketika adunan sebelum dipotong/dikeluarkan daripada acuan.
#Puding biskut ini sedap dimakan sejuk , jadi bolehlah diletakkan di dalam peti untuk beberapa jam sebelum dimakan. Siap , sedia dihidang 💓
Resipi puding ni mudah sangat dan boleh dibuat tanpa mengambil masa yang lama. Sesuai untuk mommies yang baru nak belajar buat manisan kerana langkahnya tidak renyah dan bahan pun tak banyak. Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!