Sup antara menu kegemaran yang menjadi pilihan semua. Jika satu menu ni pun dimakan dengan nasi panas dah ok sangat. Cuma pernah tak anda tertanya-tanya kenapa rasa sup di kedai tak sama macam sup yang dimasak sendiri di rumah.

Bagi yang nak tahu rahsianya, resipi Sup Thai ini pastinya akan buat anda sekeluarga berpuas hati dan tak perlulah nak tunggu order di kedai makan.

Bahan yang ringkas, rasanya terbaik. Tak cuba memang tak tahu kan. Nak tahu cara membuatnya ini yang dikongsikan oleh Hajal Aishah Zakirai.

Hari ni mama nak belanja cara buat sup thai. Rasa dia sebiji macam kat kedai. Tak caya cuba lah. Sama ada nak ayam atau daging… Kaedah masak dia sama je..

Resepi kat bawah. Step by step.. Simple tapi sedap.

Bahan-bahan Sup Thai

Boleh di katakan bahan utama
– Bawang besar belah jer
– Daun limau purut
– Serai yg di ketuk atau di potong serong
– Bawang putih
– Halia
– Sup bunjut

IKLAN

Bawang putih dan halia ditumbuk

Panaskan minyak untuk menumis

Tumis bahan-bahan tadi hingga garing sedikit dan layu

Dah wangi bahan tumis tadi, masukkan air, didihkan..

Masukkan ayam atau daging di hiris nipis-nipis yang di cuci bersih. Masak sehingga empuk.

Sayur pilihan, yang penting saderi tu

Masukkan sayur keras dulu

Pastu masukkan tomato… jangan lupa masukkan jugak sos ikan, limau nipis sebiji ambil jusnya sahaja.

Masukkan garam, perasa…renih kan sekejap pastu ok siap….. Masa hidang tu tabur daun ketumbar. Boleh lah gu dgn sambal belacan, timun jepun,telur dadar.

Kredit Resipi: Hajal Aishah Zakirai

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)