Hari ini kita sudah masuk 18 hari berpuasa. Cepatnya masa berlalu, tahu-tahu esok lusa kita akan beraya. Walaupun raya tahun ini berbeza sedikit dari tahun-tahun yang sebelumnya, ia tidak seharusnya menghalang untuk kita mensyukuri nikmat Aidilfitri.
Untuk para ibu yang masih berhempas-pulas menyiapkan kuih raya untuk tahun ini, bolehlah cuba resipi tat Cadburry seperti yang dikongsikan oleh Zunnur Afiqah ini. Kalau biasanya kita gunakan jem nenas di dalam tat, untuk resipi ini digantikan dengan coklat.
🥮 TART CADBURY 🥮
Hi semua .. mummy ustaz baby here .. Sementara bersahur and rehatkan badan baru selesai buat biskut .. saja nak gembirakan hati sendiri sebab kenangkan x dapat balik raya so nak share resepi tart 🙈 .. try la buat sesiapa yang tengah riki2 nak buat biskut raya apa tahun ni ..
🥮 250g butter 🥮 2 sudu besar gula ising 🥮 1 tutup esen vanila 🥮 pewarna 🥮 1 biji kuning telur 🥮 2 sudu besar tepung jagung 🥮 400g tepung
Cara2 dkt gmba .. Check it out ~
*dalam gamba ni mummy ustaz baby buat 3 adunan sekali gus ..
selamat mencuba semua 💋
Cara membuat:
1) arwah mak dulu2 kalau nak buat biskut dia akan jemur tepung bawah cahaya matahari .. saya goreng atas dapur ja .. api kecik ja nanti tepung hangus . Dah goreng biarkan dia rehat dulu
*tepung jenama apa2 .. cap ros ke sauh ke. Ok ja tapi mostly guna cap ros kalau buat biskut tapi dalam gmba ni guna cap sauh
2) Dalam besen lain masukan 250 g butter ( mummy guna margerine cap pelangi ) n 2 sudu besar gula ising .. kalau Nk rasa manis letak la 3 sudu besar .. gaul rata
3) tadaaaaa.. masukkan esen vanila n pewarna .. harini mummy ustaz baby buat tart warna purple .. kalau nak tart cadbury ada rasa Red velvet ke , blueberry ke boleh letak sekali time ni ya .. letak 1 tutup juga
* di ingatkan dalam gamba ni mummy ustaz baby buat untuk 3 adunan sekali gus .. tu ada 3 kuning telur
5) masukkan 2 sudu tepung jagung
6) masukkan 400 tepung tadi .. ayak kan tepung.. masuk sikit2
IKLAN
7) sebatikan adunan sampai jadi mcm ni .. sampai x melekat kat tangan
* adunan akan melekat sikit2 kt tangan ja .. jgn gelabah takut x jadi ..
8) tinggalkan sikit adunan dalam besen n selebihnya masukkan dalam plastik untuk nak elakkan adunan keras kena angin
9) piping mcm biasa .. In shaa Allah kalau ikut sukatan betul senang ja nak piping .. tak keras pun
* kalau keluarkan dari dalam plastik tadi dia mcm keras sikit dari waktu nak masukkkan dalam plastik tadi , uli semula , nanti akan jadi lembut balik
IKLAN
10) letak cadbury flipkan mcm ni ja
11) potong kan dia ., mummy guna blender punya pengacau tu ja 😅😅😅
12) tadaaaaaaaa!!! Dh siap piping n letak cadbury ..
13) letak ap2 atas tart tadi .. suka hati nak letak badam ke , choc rice ke.. ikut selera masing2 .. bakar dalam oven 165 c / 15 minit @ mengikut kesesuaian oven masing2 .. oven mummy ustaz baby kecik ja .. boleh masuk loyang 10 inchi
14) ni contoh warna merah
15) ni contoh warna kuning .. selamat mencuba 🌸
Kalau buat tat coklat ni, puas hati. Makan tak berhenti. Sedap berlemak. Rasa rapuh kulit tat dengan manis coklat memang tak cukup kalau setakat makan sebiji dua. Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Alahai comelnya Tom & Jerry cheese cake yang tengah viral ni. Kalau kita tengok dari segi rupa kek yang comel dan cute ni, tentu dalam fikiran kita “susah nak buat ni”. Tapi sebenarnya resipi yang dikongsi sangat mudah dan tak perlu menggunakan oven atau mixer pun.
Jom baca perkongsian resipi ni, mana tahu anda tertarik nak buat.
Assalamualaikum semua
Kali ni Kak Sue nak kongsi resipi kek yang kira Viral jugaklah sekarang ni sebab ramai dah yang buat dan ada yang jual.
Resipi ni asalnya dari korea dan ada jugak yang versi Thailand. Yang ni Kak Sue dah ada modified sikit dari segi filling cheese cakenya.
Yang ni fillingnya Kak Sue guna oreo chocolate cheese sebab Kak Sue memang suka perasa oreo.
Filling kek ni sebenarnya boleh letak perasa apa sahaja yang kita suka, boleh jugak letak sponge cake dalam dia atau letak biskut. Terpulang kreativiti masing-masing..hihi
Oklah gaiss.. Jom kita tengok apa bahan-bahan di perlukan.
Bahan kulit luar:
-250grm white chocolate (sebaiknya yang good quality supaya dia tak jadi keras sangat)
*Boleh jugak guna white choc yang biasa macam kak Sue ni tapi dia ada keras sikit lah..hihi
Selalu anak-anak komen kenapa milo yang dibancuh di rumah tak sama rasanya dengan di kedai. Rupanya bukan hanya sukatan bahkan cara membancuh juga turut memainkan peranan.
Nak cuba milo ais sama sedapnya macam kedai? Apa kata cuba resipi dan perkongsian Chef Amer ini pula di rumah. Memamg sedapnya lain macam.
Milo, satu produk berasaskan koko yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Kita semua membesar bersamanya sehingga kan ada yang terlebih ‘besar’ seperti saya sekarang. He..he.
Tentu ramai yang setuju kalau saya katakan MILO yang kita rasa sekarang, jauh berubah rasanya dengan yang dahulu.
Tidak lemak dan kurang ‘kick’, hanya terasa manisnya yang lebih. Apa sebenarnya yang telah berlaku? Untuk merasai nikmat MILO seperti dahulu, kita boleh cuba dapatkan Milo dalam tin yang dikeluarkan di Australia tetapi harganya agak premium lah.
Untuk berat 1 kg, biasanya harga dalam RM45 – RM50, jauh berbanding yang dikeluarkan di Malaysia cuma RM15 untuk 1.5 kg.
Apa bezanya? Milo Australia lebih ‘Creamy’ atau bersusu kerana diperbuat dari susu lembu asli berbanding Milo Malaysia yang lebih manis dan menggunakan serbuk krimer sahaja.
Apa-apa pun terpulang kepada citarasa dan selera masing-masing. Dua-dua ada kelebihan dan pengemarnya kerana sedap itu sangat subjektif.
Jika suka yang manis dan berkoko, boleh pilih Milo Malaysia. Pastinya lebih murah. Bagi yang suka lebih berlemak dan bersusu, minum lah Milo Australia tetapi perlu bayar lebih.
Tidak perlu kita berbalah kerana kita bebas memilih apa yang kita mahukan. Di sini saya kongsikan resepi MILO AIS MENGIGAU yang padu lemak berkrim kegemaran anak-anak saya.
Untuk 6 hidangan
12 sudu serbuk milo Australia
2 gelas air panas
250ml susu kotak penuh krim
6 sudu susu pekat manis
4 gelas kiub ais
1. Masukkan milo dan air panas ke dalam blender – kisar selama 15 saat. * Proses mengisar ini akan menjadikan serbuk milo lebih ‘homogeneous’ atau sebati.
2. Masukkan susu kotak dan susu pekat manis – kisar lagi 15 saat. * Boleh juga diletakkan 1/3 camca kecil Nescafe untuk kelainan rasa.
3. Masukkan ais dan biarkan sebentar.
4. Rasanya lebih ‘sempurna’ selepas 5 – 10 minit.
Rasa sekali, pasti terbawa ke mimpi.
Chef Amer – The Chocolatier Seorang pembuat coklat dan air berkoko.
Nak dapatkan barangan dan kelengkapan sekolah anak, jom shopping di Hari-Hari.
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir?
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY – sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!