![Untitled design (13)](https://cdn.majalahpama.my/2020/05/untitled-design-13-10_47_112834-696x365.jpg)
Bukan semua diantara kita punya kemahiran dalam menyediakan kuih muih tradisional. Kemahiran yang dulunya diwarisi oleh mak-mak kita sebenarnya boleh dicuba. Tak pandai buah kuih, apa kata mulakan dengan apam kampung gula merah ini yang cukup senang cara pembuatannya.
Jom cuba resipi mudah yang dikongsikan oleh cikgu masakan, Azlina Ina Fans ini. Senang!
Resipi wajib cuba: Nasi Carrot Ayam Masak Merah Orang Kahwin Untuk Raya Nanti Paling Simple Tapi-Super Sedap!
Ada yang bosan makan kek. Meh mak share buat apam kampung yang sedap. Kalau sapa ada orang tua kat rumah boleh cuba, mesti dia suka.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
Bahan-bahan:
1 /2 cawan air
1/2 cawan gula merah
1 helai daun pandan simpul
Masak smpai gula larut dan biar suam
Bahan Kedua:
1 cawan tepung beras
5 sb tepung gandum
1 sb mauripan atau yis kering
1/4 cawan gula biasa (tak suka manis kurangkan)
1/4 cawan air biasa
Masukkan semua bahan kedua dalam blender.
Tapis bahan pertama ke dalam bahan kedua dan blender sekali.
Perap 2 jam dan sapu minyak pada lompang dan isi 3/4 dari acuan lompang.
Panaskan kukusan dan kukus api besar 15 minit hingga 20 minit ikut besar api dapur masing-masing.
Makan dengan kelapa parut lagi sedap. Mudah dan simple aje.
Resipi wajib cuba: Sambal Goreng Jawa Versi 6 Bintang, Ringkas Tapi Sedap Terangkat, Padu!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedap Dan Berkhasiat! Resepi Jeli Mangga Ganti Candy, Sesuai Untuk Anak Suka Makan Manis.
![Sedap Dan Berkhasiat! Resepi Jeli Mangga Ganti Candy, Sesuai Untuk Anak Suka Makan Manis.](https://cdn.majalahpama.my/2023/05/JELLY-MANGGA.jpg)
Para ibu mesti menghadapi cabaran bila berhadapan dengan anak yang suka makan manisan seperti coklat dan gula- gula yang tidak berkhasiat. jangan risau, para ibu boleh buat manisan sendiri di rumah agar kesihatan anak terjamin. sebagai contoh, jeli buah- buahan seperti jeli mangga. Jeli memang sedap untuk dimakan dalam apa jua keadaan sekalipun. baik musim panas atau sejuk.
Jeli akan rasa lagi sedap sekiranya dicampurkan dengan buah- buah sebenar. Banyak buah yang boleh dicampur dengan jeli seperti buah mangga, buah laici, buang anggur dan pelbagai lagi. Barulah jeli yang dibuat akan berasa segar dan lagi sedap.
Jom lihat resepi mudah jeli mangga yang dikongsikan. Resipi ini dikongsikan oleh Rose Aien Ramli.
RESEPI JELI MANGGA
![Sedap Dan Berkhasiat! Resepi Jeli Mangga Ganti Candy, Sesuai Untuk Anak Suka Makan Manis.](https://cdn.majalahpama.my/2023/05/photo_2023-05-24_09-26-18.jpg)
Jelly mangga
Bahan- bahan:
– 1 bungkus serbuk jeli*
– 1000ml air*
– 6 sudu besar gula*
– 2 sudu besar susu pekat
– Cordial mangga
– Seikit pewarna kuning/ oren dan hijau
Cara- cara:
1. Masakkan semua bahan bertanda (*)sehingga larut.
2. Bahagikan kepada 2 bahagian.
Bahagian 1:
1. Tambah 2 sudu besar susu pekat.
2. Tambahkan juga sedikit cordial mangga dan pewarna kuning/ oren.
3. Isikan separuh dalam acuan lompang dan biarkan beku.
![Sedap Dan Berkhasiat! Resepi Jeli Mangga Ganti Candy, Sesuai Untuk Anak Suka Makan Manis.](https://cdn.majalahpama.my/2023/05/photo_2023-05-24_09-26-11.jpg)
Bahagian 2:
1. Tambahkan sedikit pewarna hijau.
2. Setelah adunan 1 tadi keras, keluarkan dari acuan.
3. Kemudian, isikan dengan separuh adunan hijau.
4. Kemudian, masukan jeli mangga yang sudah dikeluarkan dari acuan (masukkan semula dalam adunan hijau)
5. Tunggu sampai betul- betul beku dan keluarkan dan potong 4 (jangan putus ya) lepastu dah boleh susun dalam cup.
![Sedap Dan Berkhasiat! Resepi Jeli Mangga Ganti Candy, Sesuai Untuk Anak Suka Makan Manis.](https://cdn.majalahpama.my/2023/05/photo_2023-05-24_09-26-13.jpg)
Harap faham lah ya…
Terima kasih admin
Baca Juga:
Kek Chip Chocolate Moist Mini, Boleh Dijadikan Dessert Jamuan Atau Jualan. Mesti Laris Kalau Jual!
Bubur Pulut Hitam, Pencuci Mulut Sedap Hirup Sejuk- Sejuk. Boleh Jadi Penyejuk Badan!
Kacang Sira Pedas Manis, Kudap Rangup Hari Raya. Mesti Habis Satu Balang!
Senang sahaja resepi yang dikongsikan. Boleh buat sendiri lepasni. Tak perlu tunggu jamuan untuk hilangkan mengidam nak makan jeli. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Nak goodies istimewa dari Simpan SSPN, jom daftar SINI (https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-challenge-pama-sspn/)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sambal Tumbuk Cili Hijau Lagi Sedap Ikut Kaedah Ni, Tak Cukup Nasi Sepinggan!
![Sambal Tumbuk Cili Hijau Lagi Sedap Ikut Kaedah Ni, Tak Cukup Nasi Sepinggan!](https://cdn.majalahpama.my/2022/09/Unnamed-Design-39.jpg)
Jika sambal belacan hanya ditumbuk lumat sahaja tanpa ditumis, lain pula dengan sambal tumbuk ini yang ditumis terlebih dahulu.
Seakan sambal tumis lain, namun digantikan dengan cili padi hijau yang turut mempunyai kepedasannya tersendiri. Memang tak cukup makan nasi sepinggan.
Jom cuba perkongsian resipi Pn Sabarina Sisa.
Ini bahan untuk rempah.
1) Ikan bilis
2) Bawang merah dan bawang putih
3) Belacan
4) Bawang besar dihiris (utk menumis)
Tumbuk semua bahan kecuali bawang besar.
Masa menumbuk tu boleh letak perasa, gula, garam siap-siap.
Kemudian masukkan cili hijau, tumbuklah sampai sedikit halus. Ketepikan.
Tumiskan bawang besar, masukkan semua cili hijau yang ditumbuk tadi. Gaul-gaul sampai masak. Kalau nak tambah perasa boleh, ikut citarasa masing-masing.
Tadaaa, siap dah. Makan dengan nasi panas memang tak toleh kiri kanan dah. Selamat mencuba!
Menarik: Wow Luar Kotak, Terbaik Parents, Idea Bapa Ni Pilih Sut Angkawan Terapung Memang Kreatif!
Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!.
Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tiada Bahan Pewarna & Gula! 11 Resipi Biskut Raya Untuk Bayi Yang Sedap Dan Mudah
![Tiada Bahan Pewarna & Gula! 11 Resipi Biskut Raya Untuk Bayi Yang Sedap Dan Mudah](https://cdn.majalahpama.my/2019/05/10-resipi-snek-sihat-untuk-bayi-22-18_23_488775.jpg)
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Baca Selanjutnya:
Hanya Guna Bahan Di Dapur, No Salt No Sugar! 10 Resipi Snek Sihat Untuk Bayi
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun xdang2 duk tunjuk nak2 tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
BISKUT ALIEN (12m+)
– 125g ub *
– 250g susu tepung *
– 200g tepung jagung *
– freshmilk
– coklat chip homemade
– panaskan oven 170c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah2 so ibu buatkan lah tapi xleh lah selalu sebab kekacang tu mahal ?
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc !
BISKUT MAZOLA (10m)
BISKUT MAZOLA (10m)
– 1cup kacang tanah kisar *
– 1 1/2cup unbleached flour *
– 1/2cup puri kurma *
– 3/4cup+- minyak mazola
– kuning telur
panaskan oven 170c selama 5min
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
– 150g unsalted butter
– 150g puri kurma
– 200g unbleached flour *
– 20g unsweetened cocoa powder *
– 1biji telur *
– 1sk soda bikarbonat *
– 1sk esen vanilla *
– 50g almond
panaskan oven suhu 180c selamat 10min dahulu
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2bahan mummy mudah kan ? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss2
BISKUT SUSU (7m+)
– 1cup tepung jagung *
– 1cup susu tepung *
– susu tepung yang dibancuh/ freshmilk
– panaskan oven suhu 180c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
– 150g unsalted butter
– 20g unsweetened cocoa powder
– 2sb puri kurma
– 5sb coklat chip homemade
– 5sb almond
– 1scoop susu tepung
– 1biji telur
– 3/4cup+- unbleached flour
panaskan oven 170c selama 5min
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
HOMEMADE CHOCOLATE CHIP
– 1sb serbuk coklat
– 1/2sb tepung jagung
– 1/2cup susu tepung/ freshmilk
– 1sb puri kurma
– 1sb unsalted butter
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy2 berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak2 mummy
APPLE BABY COOKIES (8m)
APPLE BABY COOKIES (8m)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri epal (blend sekali dengan kurma tadi)
– 1sk cheese
– susu (optional)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri naga + 5biji kurma blend sekali)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
SWEETY COOKIES
SWEETY COOKIES
– 1cup tepung wholemeal
– 5sb tepung jagung
– 50g unsalted butter
– 2sb minyak masak
– 3scoop susu tepung
– 1sb puri kurma
– 1sb cheese
panaskan oven selama 10min bersuhu 180c
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
GERMAN COOKIES
Resepi simple 4bahan
? unbleached flour
? tepung ubi kentang
? unsalted butter
? susu tepung
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI