Musim panas sekarang ni, bila makan sagu gula melaka pun sedap juga. Letak dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, memang terbaik. Bestnya sagu ni ibu boleh buat juadah minum petang atau pencuci mulut seisi keluarga.
Cuma yang menjadi masalahnya, ramai yang kurang arif untuk masak sagu dan mendapat biji yang cantik. Sebabnya sagu ni kalau tak dimasak betul-betul akan terasa mentah ditengah atau jika terlebih masak pula akan jadi bergumpal dan melekat. Nak makan pun jadi tak sedap.
Bagi anda yang tertanya cara nak buat sagu yang teksturnya cantik dan elok, tip yang dikongsikan oleh Waniy SH ini boleh anda cuba. Mesti suami dan anak suka.
1. Air dah mendidih baru masukkan sagu.
Air mesti banyak. Bila air betul-betul mendidih baru masukkan sagu
2. Masak sampai tiada warna putih sagu.
Ads
Dah tiada putih-putih tu maknanya sagu dah masak
3. Siram air.
Siram dengan air untuk kurangkan kanji sagu
4. Masukkan dalam air lepas siram.
Letak dalam bekas berisi air
5. Tapis. Letak pewarna.
Ads
Tapis masukkan dalam bekasLetak pewarna
6. Biar dalam 10 minit. Siram sekali lagi.
Siram sekali lagi dengan air tapis
7. Siap.
Ads
Masukkan dalam mangkuk dan bolehlah letakkan susu dan gula melaka
Alhamdulillah helok kejadian dia dan bolehlah dimakan dengan penuh nikmat❤️
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Bila anak dah mula makan, pastikan si kecil mendapatkan nutrisi yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka.
Antara pemakanan yang penting antaranya adalah protein. Sumber protien baik terdiri daripada daging ayam yang mempunyai zat besi penting untuk pertumbuhan sel darah merah.
Jom mama cuba resipi yang berasaskan daging ayam ini.
Hi mommy. Hari ni first time buat nugget ayam roti. Boleh makan macam tu je, atau nak buat nasi goreng versi baby then ulamnya nugget pon boleh.. haa gitew😁. Nah mama share resepi kot la tetiba ada yang nak buat untuk baby mommy-mommy makan. Anak mama 10bulan tapi tak ada gigi lagi, but then dia boleh kunyah telan sendiri.
1 biji telur (pukul macam biasa untuk celupkan bahan A tadi)
Bahan C
Breadcrumb (any brand)
Bahan A tu mama celur dulu semua bahan & blend halus kecuali roti dengan bawang besar. Nak bagi lembut and masak.😍. Dah blend satukan semua dalam bekas. Make sure tekstur boleh dibentuk ye😊
Dah bentuk bahan tadi, celur dalam telur then salut dengan breadcrumb, pastu boleh goreng..dah siappp boleh baby mommy makan😍😍 Selamat mencuba mommy.✌️
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!
Setiap kali membeli fish cake atau fish ball di kedai, hati pasti terasa sedikit ragu bagaimana cara pembuatannya. Adakah ia bersih dan selamat untuk dihidangkan kepada anak-anak kita. Bagi mengelakkan keraguan dan pasti lebih bersih dan menjimatkan apa kata kita sajikan fish cake sendiri untuk anak di rumah. Baru lah rasa selamat dan makan tanpa ragu.
Resipi homemade fish cake yang dikongsikan oleh Tahrunnisah Jali ini nampak cukup mudah hendak disediakan. Namun yang paling penting ia bersih, halal dan sangat menjimatkan kita. Nak buatnya pun cukup mudah. Jadi jom cuba!
Resepinya
500gm isi ikan tenggiri segar
3 sudu kecil (menggunung) tepung jagung
1 sudu kecil garam (nanti masa dah siap blend rasa, jangan masin sangat ye sebab nanti time sejuk lagi masin)
Sedikit ajinomoto (terpulang nak isi atau tidak)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 cup air sejuk (dari air batu)
** Anda boleh menggantikan dengan fish fillet tapi abaikan/jangan letak air ye sebab dalam fillet tu dah ada kandungan air dah… so abaikan sukatan air tu.
Ambil isi ikan tenggiri, kulit takmau ye dan diblend halus. Saya guna food prosessor.
Kemudian masukkan sedikit air ais. Kisar lagi dan masukkan garam serta serbuk lada putih (siapa yang nak taruk ajinomoto taruk sikit)
Kisar lagi dan masukkan 3 sudu tepung jagung dan kisar lagi.
Sebelum itu panaskan periuk kukusan dan loyang 4 segi. Loyang tu biarlah boleh masuk dalam periuk kukusan atau kalau takde guna je tupperware tahan panas.
Masukkan adunan ikan tadi dalam bekas/loyang yang diletakkan plastik terlebih dahulu supaya nanti senang nak keluarkannya. (Macam buat serimuka) ratakan ia serta padatkannya.
Menggunakan minyak yang disapu dijari anda untuk licinkan permukaan ikan tadi dan kukus hingga masak dalam 15 minit atau sehingga masak
Terbalikkan isi ikan yang dah masak tadi dan potong sepertimana bentuk fishcake.
Panaskan minyak terendam dan goreng sekejap hingga ia kekuningan. Angkat dan toskan minyak siap..alhamdulillah.
DHA Baik Untuk Sistem Saraf & Sel Otak Anak
Salah satu bahan baik untuk tubuh ialah DHA dalam ikan.
DHA memainkan peranan yang amat penting dalam perkembangan sistem saraf dan sel otak terutama kepada anak-anak kita.
Phosphatide dalam ikan terlibat secara aktif dalam metabolisme kolesterol, mencegah pengumpulan kolesterol dalam darah, membantu membuang kolesterol yang tidak baik daripada tubuh, mencegah obesiti, dan melindungi sistem kardiovaskular. Kandungan ini juga boleh menghalang pelbagai jenis kanser.
Secara ringkasnya, ikan adalah amat penting. Berikut adalah beberapa jenis ikan yang selamat dan baik untuk anak anda termasuklah:
Salmon (Atlantic, Chinook, Coho, Pink, Sockeye)
Tilapia
Pollock (Atlantic & Walleye)
Flounder
Haddock
Ikan keli
Kerang
Tiram
Udang
Kerang scallops
2 jenis ikan yang terbaik untuk kanak-kanak adalah:
Salmon
Salmon ialah ikan yang kaya dengan asid lemak tak tepu yang boleh merangsang perkembangan bayi. Ia juga kaya dengan vitamin A, B, D, E, dan kalsium, zat besi, zink, magnesium, fosforus dan mineral lain. Isi salmon adalah lembut dan licin, jadi kanak-kanak akan menggemarinya. Ikan ini juga baik untuk kecerdasan kanak-kanak.
Tuna
Tuna mengandungi asid omega-3 yang baik untuk mencegah degenerasi makular, iaitu keadaan yang mengehadkan penglihatan mata, dan secara perlahan-lahan membawa kepada buta.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Agar-agar mungkin sudah biasa, namun agar-agar sedut dengan gabungan susu cair ini membuatkan resipi agar-agar yang satu ini cukup unik. Manis dan sedap bila digabungkan bersama perasa Sunquick dan pic dalam tin.
Resipi ringkas dan unik yang dikongsikan oleh Yatie Eimra ni mama wajib cuba. Memang sedap, lagi-lagi makan waktu sejuk. Terbaik!
Kat rumah boleh katakan kerap jugak la saya buat agar-agar sedut ni sebagai pencuci mulut sebab mudah je nak buat. Kami sekeluarga memang suka agar-agar sedut oren & pic ni. Nak-nak makan sejuk-sejuk, rasa nyaman je kat tekak.
Sedap dimakan macam tu je atau boleh jugak dimakan bersama susu cair mahupun susu segar. Jangan pelik lak ye, saya ni memang suka potong pendek agar-agar tali macam ni dan simpan dalam bekas.
Maklum le, selalu guna agar-agar tali sikit je sebab buat untuk 3 perut je pun. Agar-agar tali yang dipotong pendek jugak lebih mudah larut walaupun korang tak rendam dulu. Bagi yang nak cuba, ni saya sertakan resipi gunakan cawan penyukat standard.
Bahan-bahan:
2 sudu makan agar-agar tali (dipotong pendek)
2 sudu makan gula (saya guna 1½ sudu jer)
1 cawan air
1 cawan air gula pic (dalam tin)
2 sudu makan oren sunquick
Sedikit buah pic dalam tin – dipotong kecil
1. Masak agar-agar tali bersama gula dan secawan air hingga larut. Matikan api.
2. Tambahkan air gula pic dan pati oren sunquick. Gaul sebati.
3. Potong buah pic kecik² masukkan dalam bekas. Air gula pic tu ambil 1 cawan kalau guna cawan penyukat, 1¼ cawan kalau guna cawan minuman teh/kopi.
4. Sediakan bekas dan masukkan buah pic yang telah dipotong tadi. Curahkan larutan agar-agar. Sejukkan hingga agar-agar mengeras.
5. Sedap makan time sejuk.
Nota:
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Pemilihan makanan sebelum bersalin sangat penting untuk membekalkan tenaga, mengelakkan keletihan dan membantu ibu melalui proses kelahiran dengan lebih selamat.