Sambal sardin selalu jadi penyelamat di kala kita kesibukan atau terlalu buntu dengan menu. Jemu dengan lauk pauk bersantan, sardin selalu jadi pembangkit selera.

Biasanya kita hanya masukkan cili kering yang dikisar, resipi perkongsian Linda Mohd ini paling sesuai untuk yang suka makan pedas. Bukan cili kisar tapi digantikan dengan cili padi. Wow, padu!


Hari nie nak share resipi sambal sardin. Ek eleh, sambal sardin pun nak bagi resipi ke?

Ala..biar lah nak share jugak, sebab nie first time masak guna cili api, biasa guna cili air, eh cili giling. Okay dekat gambar resipi nya.

Nak shopping bahan, jom ke sini.

Guna sardine nie, entah lah, guna apps untuk beli dia bagi yang nie, biasa yang sos tomato saja. Ini dengan cili.

Biasa botan sedap, tapi tak kisah guna sardine apa..janji sardine, bukan tuna.

IKLAN

Kalau perempuan melayu terakhir, dia guna lesung tumbuk-tumbuk. Saya bukan perempuan melayu terakhir, sebab masih ramai perempuan melayu dekat malaysia, so i pakai manual chopper. Katang bahu baq hang.

Bahan : bawang merah, bawang putih, cili api , cili merah besar.

Goreng sardine dulu, jangan lupa pakai helmet. Letupan nya tak boleh bawak bincang, macam letupan kemarahan bila bergaduh laki bini lah.

Lepas tu goreng kentang bagi layu di pusaran.

IKLAN

Tumis bahan chopper tadi bagi garing, takde air lesung, ada air chopper je.

Jangan garing sangat nanti tukar nama jadi sambal garing sardine or sambal hangus sardine. Time ni perasakan terus dengan garam gula and pak aji kalau pakai. Cukup rasa tak cukup rasa pon bole pakai.

Sudah siap boleh dihidangkan, makan nasi panas-panas.

IKLAN

Boleh perah limau nipis, untuk rasa lebih padu beb.

Menarik: Pizza Cup Guna Roti Keping, Mudah Sangat, Campur Semua bahan, Masuk Je Air Fryer!

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)